Zombievecka: Norska nazizombierullen Död snö tog världen med storm 2009 när den släpptes. I februari i år hade uppföljaren premiär i Norge, men de svenska biograferna blir utan. Vi får trösta oss med trailern och en serieprequel i väntan på DVD-släppet.

”Den bästa norska nazi-zombie-splatter-film som någonsin gjorts” är ett fruktansvärt bra citat som jag för några år sedan snodde till en Facebook-uppdatering för att beskriva filmen Död Snö. Jag vill minnas att statusen blev en like-raket innan det ordet ens var uppfunnet.

Citatet var tryckt på en zombie-DVD-box som jag en gång lånade av min bror eller syster. Det var definitivt inte mammas i alla fall. Efter att ha sett Död Snö, en av tre filmer i boxen, så har jag inte funderat jättemycket på att lämna tillbaka boxen. För Död Snö är äckligt bra. Det är välgjort, splattrigt och parodin fungerar ypperligt utan att kliva alltför mycket över gränsen. Och idén med mordiska zombienazis är ju briljant.

Död Snö släpptes 2009 och i februari i år så kom uppföljaren Död Snö 2 på bio i Norge. Den hade 35 miljoner norska kronor i budget och filmarbetet har varit omskrivet på vägen. Bland annat när några dressade zombienazis marscherade mot filmfestivalen i Cannes i fjol.

Död Snö 2 har nu mottagits med rätt höga betyg i Petter Northug-land. Men för zombiefans i Sverige dröjer det ytterligare innan det går att se filmen. För monopolföretaget SF har beslutat att inte ta in filmen på någon av sina biografer. Barrikaden har försökt få tag i någon person att ställa frågor till utan att lyckas. Än så länge härstammar det enda konkreta svaret från den 2 april då en privatperson ställde en fråga till SF Bios Facebooksida.

Frågan löd: Kommer Död snö 2 att visas på bio i Sverige, och finns det några planer på att köpa in den restaurerade versionen av Motorsågsmassakern?

Svaret blev: Ingen av dessa filmer är inplanerade på våra biografer framöver. Hälsningar Evelina, Kundservice.

Död Snö 2 finns inte heller med på den enorma listan över releaser under året. Bara att vänta på DVD-släppet antar jag, och den här gången köper jag filmen själv.

 

Uppdatering tisdag 22 april klockan 20.06. Ett besked har nu kommit från SF Bio via Facebook och lyder så här: ”Hej Jonas! Död snö 2 är inte inplanerad hos oss. Hälsningar Evelina, Kundsevice”