Game of Thrones: Vad har Joffrey Barratheon, Elisabet I och Erik XIV gemensamt? En hel del visar det sig på Livrustkammarens utställning Maktspel. Här samsas bevarade 1500-talsdräkter med järntronen från Game of Thrones, Joffreys kungakrona, Jamie Lannisters rustning och Cate Blanchetts filmklänningar.

Fakta, fiktion och fantasy är årets huvudtema i Livrustkammaren som ligger i anslutning till Kungliga slottet. På fredag är det premiär för museets utställning men Barrikaden har redan fått en smygtitt under dagens pressvisning och jag kan redan så här tidigt i texten avslöja att om man tycker om Game of Thrones så lär man inte bli besviken. Bara en sån sak som att bli fotad sittandes på järntronen (en kopia) i entrén lär få de flesta att vilja utropa ”seven hells” av förtjusning.

Joffrey Barratheons kungakrona är en av många föremål på utställningen Maktspel som har premiär på fredag på Livrustkammaren. Foto: Pressbild

Joffrey Barratheons kungakrona är en av många föremål på utställningen Maktspel som har premiär på fredag på Livrustkammaren. Foto: Pressbild

Två av utställningens huvudpersoner har funnits på riktigt – svenske kung Erik XIV och engelska drottning Elisabet I som båda levde på 1500-talet – medan Joffrey Barratheon såklart är fiktion från George R. R. Martins bokserie A Song of Ice and Fire som blev tv-serien Game of Thrones.

Utställningen består av fyra rum där varje rum har en tydlig inriktning. I första rummet handlar det om makt. Där finns Erik XIV:s 450 år gamla mantel han bar vid kröningen, flera välgjorda klänningar från filmen Elizabeth: The Golden Age (2007) samt kläder som burits av Jack Gleeson och Lena Headey, alltså Joffrey Barratheon och Cersei Lannister. Men även Joffreys kungakrona som i allra högsta grad handlar om makt finns med.

Därefter kommer det enligt mig häftigaste rummet med Game of Thrones-synvinkel. Temat är våld och krig och här finns Tyrions lilla rustning, Jon Snows wildling-snödräkt, Jamie Lannisters kingsguard-rustning samt Robb Starks och Ned Starks kläder med en kylig norrkänsla. Erik XIV:s välbevarade och guldpläterade skrytrustning står i samma rum och är faktiskt ännu mer imponerande att beskåda. Mest för hantverket, men också för att den har ju använts på riktigt av en riktig kung, i Sverige. Vill man ha mer av den varan så finns det, typ, hundra rum till i Livrustkammaren med antika rustningar, dräkter och vapen. Också coolt.

Jamie Lannisters rustning. Till vänster skymtar Jon Snows wildlingdräkt och till höger Tyrion Lannisters rustning. Foto: Nils Ek

Jamie Lannisters rustning. Till vänster skymtar Jon Snows wildlingdräkt och till höger Tyrion Lannisters rustning. Foto: Nils Ek

Rum tre handlar om kärlek, och även om giftermål inte alltid har med kärlek att göra så är det såklart en oerhört viktig del i såväl fantasygenren som i historieböckerna. Att gifta sig med rätt ätt, eller fel, kan hjälpa men också stjälpa ens framtid. De som sett filmerna där Cate Blanchett spelar Elisabet I vet att hon förblev ogift av politiska skäl. Lite roligt i sammanhanget att Erik XIV faktiskt friade till Elisabet I men fick som alla andra ett ”tack, men nej tack” som svar. Han gifte sig därefter med sin kärlek (och älskarinna) i stället för en prinsessa som var kutym och därefter gick det utför för hans karriär på tronen. Daenerys Targaryen och Margaery Tyrell har för övrigt två respektive en dräkt som visas upp i det här rummet som likt övriga rum är snyggt ljussatta.

Daenerys Targaryens klänning från giftermålet med Khal Drogo. Foto: Pressbild

Daenerys Targaryens klänning från giftermålet med Khal Drogo. Foto: Pressbild

Avslutningsvis finns det ett rum där man bland annat kan klä sig i tidstypiska kläder och fota sig, man kan svara på en quiz och även spana in konstverk som elever på Konstfack gjort med inspiration från utställningen. En kul avslutning för barn eller för den som har barnasinnet kvar.

Artikelförfattaren på plats i järntronen som är helt ofarlig att sitta i, då det är en replika. Foto: Nils Ek

Artikelförfattaren på plats i järntronen som är helt ofarlig att sitta i då det är en plastreplika. Foto: Nils Ek

Det finns intressanta berättelser kring utställningens alla tre huvudkaraktärer, och med dräkterna i fokus så vävs makt-, krig- och kärleksrummen på ett skickligt sätt ihop till en enhet. Det märks att fantasygenren har lånat mycket från alla möjliga historiska tidsåldrar både vad gäller kläder men också att George R. R. Martins böcker andas hur det kunde ha varit för några hundra år sedan – om man räknar bort drakar, white walkers och annat påhitt. Till exempel skulle man ju kunna jämföra Red Wedding med Nyköpings gästabud 1317 – en annan festlighet som förvandlades till en blodig kupp.

Det sägs att Zlatan Ibrahimovics bok fick fler barn och ungdomar än vanligt att börja läsa böcker. Ska man överföra det på ett museum så tror jag att Game of Thrones kan ge en Zlataneffekt på den här branschen. Eller åtminstone på Livrustkammarens utställning som nu kommer att locka både barn, ungdomar och äldre som i vanliga fall inte går på museum. Den här utställningen är helt klart värd ett besök, mest behållning tror jag besökaren får om hen har sett eller läst tv-serien eller böckerna, men det är inget måste. För förutom att få se häftig filmrekvisita så lär man sig på köpet också lite svensk och engelsk historia.

Bengt out.

Läs mer om utställningen Maktspel: ”Vi blandar historiska föremål med filmkostymer”

 

FAKTA

Utställningen ”Maktspel – ett kostymdrama i Livrustkammaren” pågår mellan 14 mars 2014 och 4 januari 2015.

Livrustkammaren ligger på Slottsbacken 3, alldeles vid Kungliga slottet. Åk blå tunnelbana till Kungsträdgården, därifrån är det gångavstånd. Alternativt grön eller röd linje till Gamla stan.

Öppettider: torsdag 11-20 (gratis inträde på kvällen), övriga dagar 11-17.

Inträde: 90 kronor, gratis för personer under 18 år.