Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Den är äntligen här! Vår första inblick i slutet av Skywalker-sagan. Vad berättar Kejsarens återkomst och titeln ”The Rise of Skywalker”? Ganska mycket faktiskt.

<<<<< VARNING FÖR SPOILERKÄNSLIGA LÄSARE! (Även om följande är mina spekulationer och inget annat!) >>>>>

VAD BETYDER TITELN?

Den nya trailern lovar att ”sagan kommer att sluta”, och titeln ger oss en stor hint om hur den kan sluta. ”The Rise of Skywalker” kan hänvisa till flera olika personer. Det kan hänvisa till Luke, Anakin eller till och med Leia. Men den här nya trilogin handlar inte om den gamla generationen, utan den nya.

Kanske är Rey en hemlig Skywalker trots allt, och i Episod 9 kommer vi att få se henne slutligen utrota ondskan. Den nya teaser-trailern innehöll mycket Rey, och hon är som vi vet huvudpersonen i den nya trilogin. Jag tvivlar på att hon är en Skywalker. Trailers, särskilt teasers, gillar att missleda, och det finns starka tematiska skäl för att Rey inte kan vara en hemlig Skywalker. Dessutom skulle det verka dåligt om de försöker retconna (Retcon förkortning av retroactive continuity (retroaktiv kontinuitet/handling), en sorts revisionistisk historieskrivning för fiktiva figurer) det beslut som Rian Johnson gjorde med Reys föräldraskap i The Last Jedi. Om jag inte verbalt tidigare gått ut med min ståndpunkt i den här frågan så ställer jag mig nu i leden att jag tycker det var helt rätt beslut att låta Rey vara sin “egna” och inte tillhöra någon familj med ett tungt arv hon behöver leva upp till. Förutom att göra galaxen mycket mindre så känns det väldigt såpopera att låta henne vara en Skywalker-dotter. Plus att det sätter henne i en bra kontrast till Ben Solo, som har starka band till många av galaxens viktigaste personer och han kan ändå inte kan få ordning på sig själv eller något annan.

Den Skywalker som jag tror kommer att “resa sig” i Episode 9 är i själva verket Ben Solo (eller ska vi säga Skywalker?). Ja, Kylo Ren kommer verkligen att vända till ljuset, trots att han dödade vår älskade Han Solo. Men jag tror inte att han kommer dö genom att offra sig så som Anakin (pappa Vader) gjorde i Return of the Jedi. Istället kommer han att leva och återta balansen för kraften (Vi vill ju såklart låta dörren för eventuella uppföljare om tio år stå på glänt). En del av Anakin Skywalkers tragedi var att han inte levde tillräckligt länge för att hjälpa till att bygga en ny värld och filosofi om kraften som skulle ha varit mer hållbar. Tillsammans bygger Ben och Rey en varaktig fred och en mer hållbar Jedi-ordning.

Bild: Starwars.com

VARFÖR ÄR KEJSAREN TILLBAKA?

En av JJ Abrams inspirationer för Episode 7 var utifrån frågan ”vad skulle ha hänt om nazisterna flydde till Argentina och började arbeta tillsammans igen?”. Det verkar som om alla dessa konspirationsteorier om Hitler som flydde till Sydamerika, finns kvar i tankarna hos JJ.

När den dramatiska bilden över axeln på Rey med vänner (Ja! Du läste rätt hela gänget är äntligen samlat!), vid det stormiga havet och ruinerna av Death Star II. Vilket borde placera oss i området kring Yavin 4 eller Endor.

“No one is ever really gone” säger voiceover-Luke.

Sedan mot svart hörs ett mycket välbekant skratt och – Kejsaren är tillbaka! (Även i vilken form vi får se honom i, återstår att se.) Jag tycker att det här var ett perfekt men också oväntat sätt att avsluta teasern på. Nu drar spekulationerna igång.

Det finns två tematiska anledningar till varför kejsaren har återvänt. Den första är att ge sagan en övergripande skurk, från episod I till episod IX. Med den oerhört abrupta användningen av Supreme Leader Snoke i sequeltrilogi.

Den andra anledningen till kejsarens återvändande är att tvinga Ben och Rey till en allians. Kylo Ren behöver en katalysator för att vända tillbaka till ljuset, och universums ultimata onding är precis vad som kan behövas för att ge Kylo ett nytt perspektiv.

Bild: Starwars.com

VILKEN MCGUFFIN ANVÄNDS I EPISODE 9?

Abrams verkar ha en särskild förkärlek till Star Wars-artefakter. Från Darth Vaders mask/hjälm till Anakins ljussabel, (viktiga force-föremål) som spelade en viktig roll i The Force Awakens. Inte bara är de en bra nostalgisk förknippelse, men de har också verklig kraft. Rey får en kraftvision från Anakins lightaber, och Kylo har sannolikt liknande visioner från Vaders mask.

I likhet med Horcruxes i Harry Potter är kanske Kejsaren upprätthållen av Dark Side-närvaron i artefakterna. Om så är fallet kan målet med Episod 9 vara att förstöra dessa mörka sidoskruksar för att avlägsna galaxen av Palpatines närvaro en gång för alla. Kanske är det därför Rey och gänget återvände till Endor och den förstörda andra Death Star-platsen. MEN – DET HOPPAS JAG INTE ÄR FALLET.

Precis som en bra teaser-trailer berättar den nästan ingenting om vad filmen kommer att handla om, men levererar på toppnivå när det kommer till stämning, ögongodis och framförallt väcka intresse! Den 18:e december kännas outhärdligt långt bort nu.

/Rasmus Tirzitis