Filmpremiär: I dag är det världspremiär för den svensk-amerikanska vikingaskräckfilmen ”The Huntress: Rune of the Dead”. Filmen utspelar sig år 811 då den unga jägarinnan Runa (Moa Stefansdotter) måste rädda sin familj från svält och inte minst ondskan som närmar sig Mälaren. Independentfilmen har redan tagit hem sex priser på en filmfestival i Palm Springs, Kalifornien, och har bland annat fått hjälp av E-Type under produktionen då artisten lånat ut en tidsenlig sadel. Barrikaden har intervjuat filmens regissör Rasmus Tirzitis.

Filmposter för ”The Huntress: Rune of the Dead” som har premiär i dag. Filmen går att se på bland annat iTunes och SF Anytime.

Releasen är här, hur mycket har du sett fram emot premiären?
– Jag är mycket förväntansfull. Nej, otroligt förväntansfull! Oavsett hur länge du arbetar med ett projekt så byggs det för mig alltid upp en härligt pirrande känsla när dagarna inför premiären närmar sig. Filmer får liv när den möter en publik! säger Rasmus Tirzitis.

Släpps det olika filmversioner?
– Nej. Filmen kommer bara släppas i en version, på engelska. Filmen är en svensk-amerikansk samproduktion. Engelskt tal gör att filmen blir tillgänglig för många människor.

Hur ser du på slutresultatet?
– Jag är riktigt nöjd. Det är här är den filmen vi ville berätta.

Vilka har dina roller varit?
– Jag har regisserat och klippt filmen. Manuset har jag och Faravid Svalfors af Ugglas skrivit tillsammans, säger Rasmus Tirzitis som tidigare har regisserat ”Star Wars: Threads of Destiny” (fanfilm) och ”Vilsen”.

Vad kan du säga om skådespelarna?
– Vad kan jag inte säga om skådespelarna? Vilka kämpar. Jag har haft sån tur att få arbeta med en grupp så dedikerade och begåvade människor. Bör tilläggas att vi spelade in filmen under rekordsommarvärme mitt ute i skogen och våra skådespelare bar ibland tre lager kläder på sig. Moa Stefansdotter (som spelar Runa) hade en både fysisk och psykisk krävande roll att porträttera. Hon skulle rida och skjuta pilbåge bland annat.

Berätta om filmteamet bakom?
– Att jobba med independentfilm och ändå ha en hög ambitionsnivå är tufft och det kräver verkligen att många ställer upp. I den här produktionen byggde till exempel skådespelaren Urban Bergsten och vår gaffer Kamil Janowski upp vårt vikingahus tillsammans med Faravid inför inspelningen.

– Vår fotograf Marcus Möller är en prisvinnande naturfotograf och har fångat riktigt stämningsfulla bilder. Han lyfter fram mystiken och gör miljön till en karaktär i filmen. Det är flera bilder i filmen som jag tycker han fångat så otroligt snyggt att jag skulle vilja skriva ut dem och sätta upp som tavlor på väggen.

– Musiken till filmen har komponerats av Simon Kölle som jag har arbetar med för andra gången tillsammans på en långfilm. Jag är en riktigt filmmusiknörd – så när det kommer till den fasen i processen så känner jag att det är som julafton varje gång jag får höra ny musik till scenerna. Hela musiken har släppts på Spotify och kan njutas av även utan bild.

Regissören Rasmus Tirzitis ger instruktioner till skådespelaren Moa Stefansdotter (Runa). Bild: Pressbild

Hur har arbetet och filmandet gått till?
– Det var en härlig känsla att gå runt i skogen under location-scouten och bara drömma om var den perfekta placeringen av vikingahuset skulle vara. Vi hittade en sänka i skogen med en slätt precis bakom som blev vår perfekta plats. Lite visste vi att där vi valt att bygga huset var en perfekt plats för fästingar också. Så jag, teamet och skådespelarna fick agera buffé åt fästingarna under inspelningen. Tror att efter första inspelningsdagen så plockade jag bort åtta fästingar från kroppen.

– Roligast med inspelningen var att bo så nära casten och crewet. Vi blev som en enda stor familj. Att spela in en vikingafilm på Adelsö under vår hetaste sommar i mannaminne var förbannat roligt men också lite galet! För mig som regissör var det väldigt viktigt att vara tydlig med att vi försöker porträttera vikingatiden men samtidigt att vi gör en spännande film. Därför var det en nyckelpunkt för mig att kostym, scenografi, strider och till och med sadlar på hästarna skulle vara korrekta. Martin ”E-Type” Eriksson lånade ut sadeln till oss som familjen i filmen använder på sin häst. Intresset att hjälpa till på filmen har varit enormt.

Vikingar och skräck, hur ofta har den kombinationen nyttjats?
– Vår film är mer lik en film som ”The Witch”, där det är en byggande och krypande obehaglig känsla som ökar gradvis. En recensent har beskrivit filmen lika vacker som ”Valhalla Rising”, med en nerv som ”Den 13:e Krigaren” mot slutet och att filmen är som tv-serien ”Vikings” utan stelt skådespeleri.

– Filmen handlar om den unga jägarinnan Runa som lever med sin mor, syster och farfar djupt inne i skogen vid Mälaren. Hon gör vad hon kan för att hålla familjen från svältens rand, men det är en hård kamp. Hennes far har varit borta på vikingafärd i två år, och hela familjen befarar att han är död. Samtidigt plågas Runa av de mest fruktansvärda mardrömmar, och hon anar att familjens olycka bara börjat. Hon känner att någonting närmar sig genom skogen. Någonting ondskefullt.

Din kollega Faravid verkar vara lika förälskad i vikingar som Tor i sin hammare – vad har Faravids kunskaper och ägodelar betytt för filmen?
– Faravid är en riktig vikingaguru och har ägnat större delen av sitt liv till att lära sig om perioden och han har återskapat prylarna som de hade och kläderna de bar. Det var flera gånger under manusskrivandet men också under inspelningen som jag kunde vända mig till honom och fråga ”hur gjorde man vid en sån här situation?” och alltid hade han ett svar.

Bild från filminspelningen under förra sommaren på Adelsö. Bild: Pressbild

Hur lockande var det att som Star Wars-nörd slänga in en blinkning i form av en replik eller en gömd Chewbacca i bakgrunden?
– Tanken har slagit mig, haha, men det skulle stridit så mycket mot vår vision för filmen då vi vill bygga upp ett fönster till en försvunnen värld. Att på något sätt blinka till annan populärkultur skulle nog skadat mer.

Vilka är förhoppningarna för filmen från och med nu?
– Filmen kommer visas i hela världen och den första festivalen vi skickat filmen till är en i Palm Springs i Kalifornien, där blev vi nominerade i elva kategorier och vann i sex! Det är klart redan att filmen kommer visas på bortåt 50 festivaler världen över, det är många som gillar vikingar och begäret efter egna vikingainspirerade filmer producerade i Norden, är stor. Vi satsar på att det här blir första filmen i en trilogi, men nu är det bara ”The Huntress: Rune of the Dead” vi fokuserar på.

Var och när kan man se den?
– Den 21 oktober släpps filmen på alla de stora streamingplattformarna: iTunes, SF Anytime, Blockbuster med flera.

Bengt out.