Recension: Innan lädret var slimmat kring Bruce Waynes svällande muskler fanns staden han skyddar där. Gotham City fanns där, i all sin korrupta prakt.  Den staden och människorna i den försöker nu Fox ta fasta på i nya serien Gotham. Ett spännande projekt som inte riktigt lyfte under första avsnittet.

Gotham ny serie på Fox

Gotham ny serie på Fox

För snart 10 år sen väckte Christopher Nolan en något slumrande superhjälte till liv när hans Batman Begins hyllades på ett sätt som få superhjältefilmer gör. Genom att ta fasta på det oerhörda mörker som finns i Batman som karaktär och serie blev vi charmade. De två efterföljande filmerna är än mer älskade och därtill kan vi lägga några underbara spel och seriealbum. Den mörke riddaren är fortsatt glödhet och nu ska vi få vara med från början. Gotham startar när Bruce Waynes föräldrar blir mördade i en gränd. Denna sekvens som vi fått se tillbaka på i både filmer och album tidigare. En ikonisk scen som är förklaringen till varför Batman ens jagar bovar i natten. Den här gången får vi dock vara med längre. Med detektiv James Gordon i huvudrollen ska vi förstå vad som hände i Gotham innan Batman. Vad gjorde denna hemska stad för att skapa superskurkar och superhjältar?

Detektiv Gordon spelas av flickfavoriten från det tidigare 2000-talet Ben McKenzie, mer känd som Ryan från The O.C. Inte helt olikt den drömska Kaliforniaserien så slängs McKenzie även den här gången in i en miljö som är honom främmande. Med sitt tydliga inre kompass och goda hjärta får den nyligen rekryterade polisen snabbt klart för sig att Gotham är genomruttet. Polisen är inte den goda kraften de ska vara utan går ofta till sängs med maffiabossar och andra skurkar. Första avsnittet får vi se prov både på den smutsiga polisen men också på James Gordons rena hjärta. Han lovar den chockade Bruce Wayne och Alfred Pennyworth att han ska hitta den som mördade paret Wayne. Senare att han till och med ska rensa upp hela staden för de korrupta. Eftersom vi vet vilken enastående man detektiv Gordon kommer bli så är det lätt att tro hans ord.

Utmärkta Robin Lord Taylor som Oswald Cobblepot

Utmärkta Robin Lord Taylor som Oswald Cobblepot

Karaktärskavalkad

Under pilotavsnittet märks det att Fox vill få med så många glimtar av Batmans framtida fiender som möjligt för att bygga spänning. Vi får se korta sekvenser med Selina Kyle (Catwoman), Edward Nigma (The Riddler) och Ivy Pepper (Poison Ivy) medan Oswald Cobblepot (The Penguin) får betydligt mer tid på skärmen. Den senare är för mig avsnittets stora behållning då Robin Lord Taylor porträtterar en mycket trovärdig The Penguin. Den klassiskt korta stubinen som är en av hans största akilleshälar och den psykotiska blicken finns där på ett trovärdigt sätt. Även Edward Nygma träder fram på ett ganska trovärdigt sätt där han gillar gåtor och konstant blir avbruten och snäst åt av Gordons partner Harvey Bullock. En klassisk första titt på vad vi alla vet ska komma att bli en superskurk av rang. Gordons partner ger även han ett ganska intressant första intryck som den korrupta och cyniska, men nog inte onda, polisen. Med en för stor kärlek till alkoholen och lite för nära inblandning med maffian kan han bli en intressant karaktär att följa.

Första avsnittet får mig trots dessa karaktärer inte att le som en skogstokig The Joker. Delvis känns serien inte riktigt så påkostad som jag skulle vilja att den var och för min del hade de inte behövt forcera in riktigt så många karaktärer redan första avsnittet. McKenzie gör det hyfsat bra som detektiv Gordon och jag kan nog se förbi att jag tycker att det är Ryan från O.C. på skärmen om några avsnitt. Batmans universum har dock alltid vunnit på nattsvart mörker där Gotham känns som en förlorad stad och den känslan fick jag inte i första avsnittet. Gotham är ännu inte en förlorad serie och jag hoppas att mörkret kan lyfta upp den i ljuset.