Rymd-Tirzitis slår tillbaka: När jag tittar på de kommande TV-serierna, filmerna, serietidningarna, spelen och annan merchandise så får jag känslan av att Star Wars ändå ser ut att ha en rätt okej framtid för sig. Men problemet när man är just “Star Wars” och du ägs av ett av de största mediakonglomerat i världen är att “okej” inte är bra nog.
Star Wars förväntas vara en av de största franchiserna inom underhållningen och det har såklart förutsättning för att kunna vara det. Men nuförtiden så känns franchisen som om den är ute på lite hal is. Den långsiktiga planen känns inte riktigt närvarande för stunden. Av den anledningen kommer många naturligtvis glatt att peka fingret mot och skylla på The Last Jedi, en film som jag tyckte var helt okej, men på något sätt lyckades inspirera år av argument och förmågan att förvandla alla youtube-kommentarsfält till ett Sarlacc-näste i liknelse vad det gäller otrevliga kommentarer.
Några älskar filmen och några tycker att det är den värsta skräpet som producerats i modern historia. Jag vill såklart inte ge bränsle att dra igång den debatten igen, men jag tror att det finns såklart både för och nackdelar med att släppa så många nya Star Wars-filmer tätt inpå varandra.
När den nya teasern landade för ”Star Wars: The Rise of Skywalker” vid D23 blev många fans reaktioner både förtjusning och förvåning. Speciellt kring det korta klippet som avslutar trailern, väckte stor debatt online – där får vi se hjältinnan med en ilsket röd ljussabel à la Darth Maul.
Om jag tittar tillbaka på tiden och känslorna som de tidigare trailerserna för de nya Star Wars-filmerna har väckt hos mig – så känner jag mig nästan tom när jag ser den nya teasern från D23. Istället för att jag håller andan i beredskap på att detta nya kapitel kommer ta mig iväg på ett hisnande äventyr och sköljas över mig som när man åker bergochdalbana – så känns det mer nu som att sitta framför en tv hemma och låtsas att åka bergochdalbana.
För att omedelbart klargöra en sak: “Dark Side Rey”-klippet är troligtvis ett klassiskt fall av ett marknadsföringsknep. Att avslöja en så massiv plotpoint i en trailer känns mer som ett försök att skapa diskussioner snarare än ett äkta avslöjande från filmen. Vissa fans har spekulerat i att detta är en Force-vision om en potentiell mörk framtida version av karaktären, som ett avsiktligt eko till visionen som Luke hade, när han såg sitt ansikte i Darth Vaders hjälm. Det här är en möjlighet – men oavsett vilket sammanhang vi ser Rey såhär så är det nog inte fråga om något bokstavligt i berättelsen utan mer metaforiskt.
Detta skulle inte vara första gången som sequeltrilogin drar till med ett sånt knep.
I The Last Jedis andra trailer avslutades den med Reys replik ”Jag behöver någon som visar mig min plats i allt detta”, följt av ett klipp på Kylo som sträckte ut sin hand. Trailern antyder att hon ber om Kylos vägledning och att de skulle gå samman. Men i själva filmen är dessa två scener inte sammanlänkade, och Reys replik sägs till Luke. Men mycket av filmens andra akt sätter Rey och Kylos relation till sin spets, och deras potentiella allians uppnås kort i Snokes tronrum, bara för att våldsamt sluta med förstörelsen av Reys ljussabel eftersom de båda (bokstavligen och metaforiskt) försöker dra den andra till sin sida. Rey tillbringar förmodligen inte andra hälften av The Rise of Skywalker som en Dark Side-lärjunge, men det är mer troligt att hon tillbringar en del av filmen att konfrontera mörkret inom sig.
“Förbannelsen” att vara Den tredje filmen
Glimten av att Rey eventuellt går över till den mörka sidan i Rise of Skywalker passar också fint i ett mönster som går tillbaka till båda tidigare Star Wars-trilogierna. Varje trilogi har sin egen huvudperson, och hittills kämpar varje huvudperson med frestelser från The Dark Side i trilogiernas tredje film. I Revenge of the Sith, faller Anakin för Palpatines manipulationer, förråder Jedi-ordningen och blir Darth Vader. I Return of the Jedi bubblar Lukas raseri till ytan i hans kamp med Vader på den andra Death Star framför ögonen på Emperor Palpatine, och Luke dödar nästan Vader innan han tillslut drar tillbaka och inser att han var påväg att följa i sin fars fotspår. Så med det sagt – I The Rise of Skywalker bryter Rey inte formen genom att gå en mörkare väg; hon följer Star Wars-traditionen.
Daisy Ridley är i alla fall övertygad att ingen kommer bli missnöjd med den stora finalen i vinter:
– Vänta bara och se vad J.J. och Chris Terrio (manusförfattaren) har gjort. Det är riktigt imponerande hur de knyter ihop allting och med ett förhoppningsvis passande slut, säger hon.
/Rasmus Tirzitis