Tejp: Själv använder jag det i vardagsfixandet. Reggaeartisten P-Danjelsa lagar sina byxor och instrument med det. Men värst är så klart Adam, Jamie, Kari och de andra i Mythbusters. De bygger broar, båtar, flygplan, hängmattor och allt möjligt och omöjligt med den slitstarka rullen till hjälp.
Jag snackar så klart om silvertejp, även kallad gaffa.

Kari Byron från tv-programmet Mythbusters bakom en hög med silvertejp.

Kari Byron från tv-programmet Mythbusters bakom en hög med silvertejp.

Det spökar hemma i lägenheten. Åtminstone tror jag det. För då och då, och alltid mitt i natten, ramlar någon av de gamla lampkuporna i köket ner på golvet med ett enormt brak. Kontorstejp (den dyra varianten), eltejp och en sladdrig brun tejp höll fast kuporna i två till fem veckor. Sedan var spöket tillbaka med samma brak. Superlim övervägdes, men i stället traskade jag i väg till butiken för att inhandla en rulle spökskydd. Alltså silvertejp. För som ni kommer märka längre fram i texten så klarar gaffan allt – för nuförtiden är det spökfritt varje natt.

”Ta fram gaffan-silvertejpen, mycket bättre än symaskinen, till och med starkare än björntråden, byxan den blir som ny igen.”
(Gaffa Gaffa av P-Danjelsa)

Men att laga lampkupor av plast är så klart små-pommes frites när det kommer till jänkarna. För i Discovery Channel-programmet Mythbusters så bygger de bland annat en gigantisk hängbro, fixar ett flygplan, stoppar bilar och överlever på en öde ö. Allt med bara gaffa till hjälp. Väldigt, väldigt mycket gaffa ska tilläggas. Riktigt häftiga specialavsnitt utlovas och rekommenderas. Så hugg in direkt med avsnitt S07E13 som finns upplagt i videon nedan. Där bjuds det bland annat på en kanon och en båt tillverkad av gaffatejp.

Efter lite googlande, youtubande, wikipedjande och andra försvenskade verb så har jag sammanställt en lista på de Mythbusters-avsnitt som främst handlar om gaffatejp. Cirka 215 minuter med ren gaffaglädje:

Mythbusters S07E13: Duct Tape Hour (lyfter en bil, bygger en kanon och en båt)
Mythbusters S08E07: Duct Tape Hour 2 (diverse skoj med bilar, bygger en lång hängbro)
Mythbusters S09E16: Duct Tape Plane (inget specialavsnitt som övriga på listan, men de fixar till ett flygplan)
Mythbusters S10E01: Duct Tape Island (överlever och flyr från en öde ö)
Mythbusters S12E08: Duct Tape Canyon (överlevnad i vildmarken)

Efter att ha sett de fem  avsnitten kan man konstatera att uttrycket mångsidig som en schweizisk armékniv borde revideras till mångsidig som gaffatejp. Men vi nöjer oss inte där. För att ta reda på ännu mer om den magiska tejpen så kontaktade jag gaffaexperten och även reggaeartisten Torbjörn ”P-Danjelsa” Persson som skrivit låten Gaffa Gaffa som är producerad av Partillo Productions. Vill ni lyssna på låten är det bara att trycka på playknappen här under.

Vad fick dig att skriva den låten?
– Den tillkom helt enkelt en dag när jag var fattig och mina jeans hade gått sönder. Jag fick laga dem med gaffatejp, sen gick jag ut till bilen och kände den kalla gaffatejpen inne mot låret. Då kändes det rätt dåligt, och att det ekonomiskt inte var speciellt bra heller.

”Starkare än kryptonit, ja dynamit är svagare, jag lovar dig nitroglycerin kan inte spränga det, lagar du med gaffa blir det starkare och starkare!”
(Gaffa Gaffa av P-Danjelsa)

– Men jag har också haft mycket roligt och stor nytta med gaffatejp. Jag har varit musiker och spelat i säkert 25 år och har lagat allt möjligt med gaffa, som mixstativ och bastrummorpedaler, säger P-Danjelsa och fortsätter att rada upp lagningsområden för gaffa som han sett under åren:

En 50 meter lång propeller från ett hangarfartyg, saxofon, barnstol, didgeridoo, registreringsskylt och melodican som hans 8-årige son spelade för hårt på så att han blev tvungen att gaffa igen hålen för att dämpa ljudet.

– Helt otroligt vad gaffa kan göra. Användningsmöjligheterna är oändliga.

Eller vad sägs om Ryanair som fixade en ruta med gaffatejp?

Reggaeartisten och gaffaexperten Torbjörn "P-Danjelsa" Persson har skrivit låten Gaffa Gaffa som bland annat handlar om hur han lagar sina byxor med gaffa.

Reggaeartisten och gaffaexperten Torbjörn ”P-Danjelsa” Persson har skrivit låten Gaffa Gaffa som bland annat handlar om hur han lagar sina byxor med gaffa.

Kan man kalla Gaffa Gaffa för en hyllningslåt?
– Ja, absolut. Det är en hyllningslåt samtidigt som den beskriver en period då jag inte hade det jättefett med pengar. Det har även hänt några gånger efteråt att jag hamnat i den situationen att jag lagat byxorna med gaffa, men nu har jag heltidsjobb som musiker, säger P-Danjelsa som arbetar som bas- och gitarrlärare i Östersund.

Du har inte behövt gaffa fast nån jobbig elev på sin stol någon gång då?
– Haha, nej. De är sjukt snälla och jag har dem bara en och en eller två och två. Och så är det ju självvalt, plus att föräldrarna betalt. Ibland får man jaga ut eleverna, de är skitsköna, säger P-Danjelsa som även har koll på varför det kallas gaffa.

– I butiken kallas det silvertejp, men namnet gaffa kommer från Hollywood. När de skulle spela in en scen och märka ut var skådisarna skulle stå för att få bra ljussättning och kameravinklar, då var det en kille som kallades gaffer som märkte ut var de skulle stå med en tejpbit. Och sen levde det vidare och det ordets används i dag bland annat av musiker.

Duct tape är det engelska ordet och i Norge, förklarar P-Danjelsa, kallas det rallytejp. Detta enligt en norsk bilreparatörskompis som berättade att de brukade tejpa upp hela avgassystem vid snabba lagningar.
– Och från en finsk fick jag höra att där heter det Jesustejp, för att den kan göra under.

Sammanfattningsvis; kan du inte laga det med gaffatejp så har du inte använt tillräckligt mycket.

FAKTA

Gaffa/silvertejp är en slitstark och vattenavisande vävtejp av bomull, plast eller konstfiber. Häftämnet/klistret är gjort av naturgummi eller syntetgummi. ”Äkta” gaffatejp har syntetgummi vars egenskap är att det inte lämnar limrester efter att den tagits bort, den är dessutom ofta mer än dubbelt så dyr som en vanlig silvertejprulle.

Tejpen finns inte bara i silverfärg, utan i alla möjliga kulörer. Här finns en rosa variant att köpa, då går samtidigt fem kronor till Cancerfonden.

Källa: Wikipedia