Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Jag tänkte att jag skulle bryta ner och diskutera de senaste uttalandena från Disneys VD Bob Iger. Det han sa om att Star Wars-filmerna behöver sakta ner och att Disney ska vara mer eftertänksamma kring antalet filmer och tajmingen. Jag vill också kommentera varför det är så att Marvel under de senaste tio åren släppt i genomsnitt två filmer om året och väldigt få människor pratar om MCU-trötthet eller behovet av alla dessa filmer att bromsa ner.

Efter bara fyra filmer på några år är Star Wars-franchisen beredd att dra i handbromsen, och innan jag fortsätter delar jag här Bob Igers uttalande till Hollywood Reporter om du inte skulle tagit del av det tidigare:

“Jag fattade beslutet om tidsperioden, och när jag ser tillbaka tror jag att det var ett misstag jag gjorde – jag tar på mig skulden – det var lite för mycket, för fort. Ni kan förvänta er en viss avmattning, men det betyder inte att vi inte kommer att göra fler filmer. J.J. [Abrams] är upptagen med att göra [Episode] IX. Vi har kreativa grupper, bland annat [Game of Thrones creators David] Benioff och [D.B.] Weiss, som utvecklar egna berättelser, som vi inte har varit specifika kring. Och vi är vid den punkt där vi ska börja fatta beslut om vad som kommer komma efter J.J:s. Men jag tror att vi ska vara lite mer försiktiga med volym och timing.”

https://www.hollywoodreporter.com/news/bob-iger-disneys-streaming-service-james-gunn-star-wars-slowdown-1145493

Jag vet att en av de första sakerna som folk vill påpeka här är att Iger inte nämner Rian Johnsons trilogi, och de kommer att ta det som bevis på att trilogin har blivit nerlagd. När det i själva verket kan vara lika enkelt som att Iger glömde bort att nämna det. Men det jag ska säga om jag ska vara ärlig är att jag tror inte att Rian Johnsons trilogi kommer att bli av nu när det är tal om att dra ner på tempot som filmerna görs. Jag har svårt att tro att de kommer ha två stora projekt i produktion samtidigt och faktum är att Iger inte nämner Johnson-trilogin men nämner Game of Thrones-författarnas.

Tja, låt oss bara säga att det inte är ett gott tecken för Johnsons trilogi. Och du måste se det från Disneys perspektiv för att förstå att i grund och botten handlar det om att de vill tjäna så mycket pengar som möjligt de kan av Star Wars. Om de trycker på med Rian Johnsons trilogi kommer det att finnas en stor grupp fans som inte bara kommer strunta i att gå och se filmen utan också starkt och tydligt protestera mot den. Jag misstänker att om Lucasfilm nu går ut med att de kommer lägga ner RJ:s trilogi så kommer de samtidigt komma med en så pass god och positiv nyhet att det kommer stjäla fokus från den nedlagda trilogin. För “let’s face it” Star Wars skulle behöva en win nu efter både Last Jedi och Solo som underpresterade.

De fans som ville se RJ:s trilogi kommer naturligtvis att bli besviken, men jag tvivlar starkt att trots protester eller bojkott så kommer de fansen som skulle gått och sett RJ:s trilogi att gå och se vad som kommer istället. Så mycket som jag älskar Star Wars och jag respekterar alla mina medfans, även de som inte håller med mig om The Last Jedi… Men att dagens Star Wars-filmer skulle handla om konstnärlig frihet där Disney använder Star Wars som en plattform för författare och regissörer att pröva ny mark och olika idéer, då måste du tyvärr krypa fram under stenen du gömt dig. Med andra ord är det bara ett spel det handlar om, hur Disney får flest människor att gå och titta på sina filmer och hur de kan tjäna som mest pengar på varumärket Star Wars.

Star Wars vs Marvel.

Star Wars är ett företag och som alla företag som är i behov av att kunderna är ivriga och villiga att spendera sina pengar på produkterna för att överleva. När du gör en produkt, eller i det här fallet en film, och en stor del av din fanbase inte tycker om din produkt, skulle du då fortsätta med din ursprungsplan eller börjar du då tänka om? Vad jag tror att Bob Iger säger här/erkänner är att de inte har någon aning om vad de ska göra med Star Wars just nu, i alla fall inget som de är beredda att dela med sig till oss än. Det jag tror att Iger menar med sitt uttalande “vi just nu är där vi ska börja fatta beslut om vad som kommer efter JJ:s film och han syftar naturligtvis till Episod 9, det är inte som om de inte har haft en plan från början, även om det stundtals kan upplevas som att de inte haft det. Finns inget bolag i världen som skulle investera hundratals miljoner dollar i en produkt om de inte vet en initial plan vart allting ska ta vägen.

De kan dock ha insett att planen de hade från början inte var så bra eller riktigt genomtänkt och måste kasseras. Om inte annat så kanske vi ser tillbaka på den här perioden om ett par decennier, och vi har då fått åtskilliga Star Wars-filmer till, först då kommer vi att kunna se resultaten av Lucasfilms större plan. Känns märkligt att tänka på men The Last Jedi kom ut för bara tio månader sedan och var en riktig vattendelare. Solo kom ut för ett par månader sedan – OCH INGEN SÅG DEN!!

Jag tror inte Star Wars-fans vill att Star Wars ska vara som Marvels filmserie. Det jag sett och hört är att fans vill att Star Wars ska vara något mer sällsynt och mer speciellt. Jag vill oavsett att nya Star Wars-filmer ska kännas som ett event, en speciell händelse, inte som en ständigt pågående linjär historia som Marvel har varit tills nu. Jag menar absolut inte det som en diss mot Marvel, för jag älskar MCU, jag tror att de flesta Star Wars-fans faktiskt skulle föredra färre Star Wars-filmer framöver, hur udda det än låter. “Less is more”? Det är dock två olika saker, vad Star Wars-fans vill ha och vad Star Wars-fans behöver. Det som behövs är något nytt och fräscht som kan ta filmserien in i ytterligare ett decennium av filmer.

/Rasmus Tirzitis