Film/Bokrecension: Det har nu gått mer än 20 år sedan biopremiären av Jurassic Park. Den trefaldigt Oscarsvinnande filmen var revolutionerande på många sätt och är i dag en tvättäkta klassiker. Sedan dess har de två uppföljarna kommit ut för att förse oss med mer svårslagen dinosaurie-action. Men vad händer med fyran, Jurassic World? Och vad ska vi göra i väntan på den?
Redan i juni 2002 deklarerade Steven Spielberg att han ämnade ta dinosaurierna till bioduken en fjärde gång. Produktionen har dock dragit ut på tiden, inte minst sedan författaren Michael Crichton gick bort 2008. Men skam den som ger sig och filmen befinner sig i dag i ett aktivt för-produktionsstadium. Regisserar gör Colin Trevorrow och filmen ska ha premiär i 3D den 12 juni 2015.
Bland skådespelarna vet vi i dag att Vincent D’Onofrio kommer att spela skurken, han är kanske mest känd för rollen som Edgar – bondlurken vars skinn stals av en utomjording i Men in Black . Bland de övriga rollerna finns bland annat Chris Pratt som har en stor roll i sommarens Marvel-äventyr Guardians of the Galaxy. Däremot är det sagt att Sam Niell inte kommer upprepa sin roll som arkeologhjälten med hatt – Dr. Alan Grant, vilket är synd.
Det lilla vi vet om handlingen är att In-Gen, urtidsparkföretaget i de tidigare filmerna, år 2005 köptes upp av företaget Patel Corporation. På sin hemsida berättar de kort om ett hemligt projekt som sker på ett par förbjudna öar utanför Costa Rica, hmm..
Men det är en ohyggligt lång tid tills sommaren 2015 och nu när det står klart att filmen verkligen ska bli inspelad börjar abstinensen komma krypande. Att se om Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park och Jurassic Park III är ju ett alternativ. Ett annat sätt är att återuppleva Samuel L Jacksons panik. Ett tredje sätt är att gå tillbaka till själva källan – boken Jurassic Park av Michael Chrichton från 1990.
Har man sett filmen, vilket jag förutsätter att ni har, så kommer ni känna igen stora delar av bokens handling. Men samtidigt skiljer sig boken från filmen på så många punkter att boken på intet vis är förstörd, tvärtom. Enkelt sammanfattat kan man säga att Steven Spielberg kan det där med att göra film och därför vågade ändra, ta bort och lägga till scener som förvandlade boken till suverän film. En förmåga som för övrigt många saknar i dagens Hollywood där de allt för ofta inte vågar ta sig några större friheter, vilket förstört många filmer.
Raptorns bett
Redan i prologen märker man att detta är något annat än filmen. Vi möter läkaren Roberta Carter som flyttat till fiskebyn Bahia Anasco på Costa Ricas västkust för att praktisera medicin i en lugn miljö. Hon är dock trött på de tre gångna veckornas ihållande regn och när vi kommer in i handlingen sitter hon uppe sent och lyssnar på regnet och den mullrande åskan. Över regnets dån hör då plötsligt hennes assistent, sjukvårdaren Manuel Aragón, det rytmiska smattret från en helikopter.
Den stora Siborsky-helikoptern svänger fram och tillbaka över fiskebyn i jakt på en landningsplats, på farkostens sida står texten ”InGen Bygg”. Väl på marken avbryts Roberta Carters funderingar kring varför en helikopter riskerar att flyga i ovädret av att besättningsmännen ropar efter en läkare. Med sig har en svårt skadad man i 18-årsåldern, en stor blodig reva löper längs hans ena axel och en till på benet. Hans händer och underarmar är täckta av små sår och blåmärken som tyder på att han försvarat sig mot någon form av attack.
”Byggolycka”, ropar en besättningsman. ”Han ramlade. Kom i vägen för en grävskopa.”
Väl inne på kliniken iakttar Roberta Carter däremot flera detaljer på skadorna som tyder på att det inte är någon grävskopa som varit i farten. Ynglingen dör under tiden de försöker förbinda såren, det enda ord han får ur sig är ”raptor”. När ynglingen dött, efter att två gånger spytt upp stora mängder blod, söker Roberta Carter i sin ordbok.
raptor\n [av lat. raptor plundrare, fr. raptus]: rovfågel
Hoho, inte var det någon grävskopa, det kan jag avslöja. Bokens prolog är pang på och sedan fortsätter det genom hela boken. Det är lättläst litteratur som har en lika tät känsla av spänning och rädsla som de mest storslagna thrillers:arna.
Ska man nämna något negativt med boken så är det att en av huvudkaraktärerna har en helt annan personlighet än vad hen har i filmen. Som de flesta andra såg jag filmen först och denna skillnad störde mig. Men som sagt, bok är bok och film är film och personen passar väl in i händelseförloppet i båda fallen.
Deleted scenes
Även om Jurassic Park, filmen, var revolutionerande vad gäller specialeffekter så fanns det vissa begränsningar för vad Spielberg kunde åstadkomma. Detta gör att ett par oerhört intressanta och spännande element ur boken inte finns med i filmen. Några av dessa scener kom däremot med i andra och tredje filmen, om än i något omarbetad form.
Kort och gott en fantastisk bok. Läs den.
Innehåll Jurassic Park, boken
Detaljerad människoslakt: 23 %
Invecklat vetenskapsspråk: 19 %
Scener som inte finns med i filmen: 10 %
Skryt om coola Cray XMP-datorer: 3 %