Film/Träning: Ljussvärd. Eller ljussabel som det av någon outgrundlig anledning kallas (en sabel är som vi alla vet krökt så därför är termen felaktig). I vilket fall är det ett av jediriddarnas främsta vapen. Trots att ljussvärd verkar ligga långt fram i tiden och att man egentligen kan fundera på hur praktiska de är så har de lockat många unga män och kvinnor att gå ut och svinga träkvistar mot varandra samtidigt som de försökt härma klingornas ljud från filmerna. För den som vill gå ännu längre finns nu faktiskt flera möjligheter. Det är dags att ta nästa steg på jediriddarens väg mina vänner.

För på flera ställen runt om i världen kan du träna dig i ljussabelstrid. Bland annat på LudoSport i Italien. De började i Milano men de har nu spridit sin tolkning av “lightsabre combat” till flera större städer i Italien. Själva idén kom ifrån att tre vänner funderade på hur man faktiskt skulle slåss med ljussablar om de fanns. De kunde inte riktigt släppa frågan och började kolla runt bland kampsportare och olika fäktningsmästare. Med utgång från sina egna kunskaper i ämnet lyckades de tillsammans med dessa mästare skapa tekniker utifrån de strider som utkämpas i filmerna. En ny sport var skapad.

Vi pratar om att verkligen ta steget från barndomslekarna till att skapa en riktigt sport. Med regler, rörelser och rigida träningspass. De har även tagit termerna som padawan och youngling för att visa att man stiger i rankerna genom att visa att man är värdig. Intressanta är att man även kan kalla sig “sith” (de ondra jedisen i Star Wars), vad man kallas beror helt på hur aggressiv din fightingstil är. Förutom the “Dark” och “Light”-side har LudoSport även en så kallad “Porkside” där man fokuserar på att grilla och umgås med sina vänner från sporten.

Den som är intresserad kanske har svårt att regelbundet ta sig till Italien och då kan du göra två saker. Dels kan du be om att få öppna din egen dojo (i brist på bättre ord) där du bor. Då krävs det dock att du tar instruktörsutbildning först för att få tillstånd. Ditt andra alternativ är en helt annan väg. Man skulle kunna kalla det det ett besök på den mörka sidan.

Jag pratar såklart om internet.

 

För det finns en lösning även för oss här hemma i Sverige. Det finns nämligen en onlineskola för den som är intresserad av att slåss med ljussablar.

En sida under creative commons där man samlar kunskap om ljussabelstrid.

 

 

Enligt uppgift finns det sju olika stilar som man kan lära sig slåss i. För den intresserade rekommenderas denna avhandling i ämnet.

 

Själv blev jag påkommen av min far när jag vid 22 års ålder fortfarande hade svårt att låta ett kvastskaft ligga på marken utan att ta upp det och göra fräsande ljud, så kanske är detta faktiskt något att sätta sig in i. Något som är roligare än att gå till gymmet.

För vem har i ärlighetens namn inte drömt om att hoppa runt och göra coola moves med ett ljussvärd? Eller är det bara jag?