Biomys: Gillar du antingen skräck, sci-fi eller zombier bör du ta dig till Stockholm och den kommande skräckfilmfestivalen. Gillar du alla tre genrer är det bara att börja packa. För i morgon och fram till söndag pågår Monsters of Film på fem olika biografer runtom i huvudstaden.

Med Halloween alldeles runt hörnet så är det passande nog dags för skräckfilmfestivalen Monsters of Film. Festivalen blir större för varje år och årets upplaga blir den tredje i ordningen. Men har man inte möjlighet att ta sig till Stockholm så pågår filmfestivalen även online på SF Anytime.

– Monsters of Film ökar stadigt. I år kör vi fem biografer, fem dagar, 31 filmer (plus två till exklusivt på VOD) från 13 länder, seminarium om zombieapokalypsen och en workshop i hur man gör avhuggna kroppsdelar och annat slafsigt, säger festivalchefen Johanna Holmin.

– Vi har satsat lite extra på att få in mer science fiction, fler kvinnliga regissörer och av någon anledning också många zombie-relaterade evenemang (totalt fem stycken).

Hur är intresset och hur ser det ut med biljettförsäljning? Finns det biljetter kvar om någon inte hunnit köpa?
– Intresset växer tillsammans med festivalen och biljettförsäljningen ser riktigt fin ut. Det finns biljetter kvar till flera av visningarna, men många kommer att ta slut de kommande dagarna – speciellt inom de olika specialpaketen (Horror Night, Sci Fi Night och Focus: Female Directors). Biljetterna till invigningen med TUSK tryter också, trots att det är en jättestor salong – så skynda om ni ska köpa, hälsar Johanna Holmin.

Någon film du är extra glad eller stolt över att få visa?
– Jag är självfallet glad och stolt över alla programpunkter på festivalen, precis som man ska säga. Men tycker att det är jättekul att vi har den skandinaviska premiären av Kevin Smiths nya film TUSK och att vi har så många fina kortfilmer.

Död Snö är en personlig favorit. Kan du säga något om Död Snö 2 som är en del i zombiepaketet på festivalen?
– Jag gillade Död snö, men jag älskar Död snö 2. Snabbare tempo, roligt och innovativt manus, fler zombier, mer splatter och härlig stämning. Missa ej!

Några andra höjdpunkter du inte tycker att folk ska missa?
– En av mina absoluta favoritfilmer på festivalen är Starry Eyes – en kuslig, välformulerad kritik till Hollywood och behovet av att bli sedd och lyckas. Stämningen är helt på topp och jag är mycket stolt över att vi kör den som midnattsvisning, där den absolut kommer till sin rätt.

– En annan favorit är vår avslutningsfilm What We Do in the Shadows. En mysrolig mockumentär, av gänget bakom Flight of the Conchords, om ett gäng rumskompisar på Nya Zeeland – som också råkar vara vampyrer. Alla de problem som rumskompisar har när de delar boende får en helt ny dimension när man också råkar vara odödlig och lever på människoblod. Helt, helt, helt fantastisk, avslutar Johanna Holmin.

Nedan listas ett par trailers på filmer som visas under Monsters of Film. Förutom de ovan nämnda filmerna så visas bland annat Zombeavers – och precis som det låter så är det en film med zombie-bävrar.

Bengt out.