Vuxenfilm: Sausage Party är en animerad långfilm. Men gör inte om mina stolsgrannars misstag och ta med barnen för det. Annars kan du tvingas svara på vad korven röker för något eller vad topsen gör mellan benen på festispaketet. För Sausage Party är verkligen inte gjord för små öron eller ögon. Knappt stora heller.

Carl (Jonah Hill) och Barry (Michael Cera) i Sausage Party. Foto: Pressbild

Carl (Jonah Hill) och Barry (Michael Cera) i Sausage Party. Foto: Pressbild

Om det fanns en OS-gren som hette ”1,5 timme publikchock” så skulle Sausage Party vinna guld, silver och brons. För alla möjliga obsceniteter staplas upp till översta hyllan i mataffären där filmen utspelar sig i. Plus att det slängs in en hel del du aldrig tänkt på innan. Ty fantasin vet inga gränser i Sausage Party. På gott och ont.

Seth Rogen, en av rösterna och även manusförfattare, överraskades med att få tummen upp av filmbolaget. Han svarade med att gå bananas och sedan skeppa in allt (ingen överdrift) barnförbjudet han och polarna kunde tänka sig. Ketchupeffekt beskriver filmen väl. För det sprutar okontrollerat ut sex, knark, våld, sprit, svordomar, kroppsvätskor och rasistskämt över biopubliken.

Visst, jag förstår att filmen går ut på att vara provocerande och att den ska spränga alla gränser som funnits i den animerade filmvärlden. Lite som South Park-långfilmen gjorde när den kom 1999. Men South Park var genial, Sausage Party är mest snuskig. Och kåta livsmedel såg jag redan 1997 då Farbror Vattenmelon gick loss i grönsakslandet i Varan-TV.

Men med det sagt är det ändå svårt att chocka år 2016 – det lyckas dock Sausage Party med. Ibland satte jag till och med popcornen i halsen och tänkte ”Ser jag vad jag ser? Suger verkligen en donut av en *palsternacka?”. Filmen är trots allt den första animerade långfilmen som blivit barnförbjuden i USA. Bara det kan vara en anledning till att gå och kolla.

Peanut Butter och Jelly i Sausage Party. Foto: Pressbild

Peanut Butter och Jelly i Sausage Party. Foto: Pressbild

Om det är roligt då? Ja, ibland. Men det är lite för mycket och övertydligt. Det var till exempel roligt EXAKT en gång att se/höra en korv säga ”fuck”. 346:e gången är det inte lika roligt. Det blir vardagsmat… Detsamma gäller sexreferenserna. Och när en tror att en sett och hört allt så kommer en enorm sexorgie som hade gjort Farbror Vattenmelon och Snuskpelle avundsjuka tusen gånger om.

Vissa scener är dock bra på riktigt och innehåller, tro det eller ej, inget vulgärt alls. Min favoritscen är när en kundvagn välter och allt går i slow motion som i en krigsfilm då snön (mjölet) yr runt de förvirrade och skadade karaktärerna/matvarorna.

Sausage Party, alltså korvfest på svenska, kallas det förresten skämtsamt om det är för många (eller endast) killar på en fest. Och samma sak är det i filmen med samma namn. Det är för grabbigt. Både i antalet karaktärer och deras beteende.

För hela filmen går i princip ut på att en svärande manlig korv ska få glida in i ett sexigt kvinnligt korvbröd, alltså få knulla. Manusförfattarna försöker maskera det hela med en övergripande story om att matvarorna i ”Ica”-varuhuset tror att himmelriket väntar om någon människa kommer och stoppar dem i kundvagnen och tar med hem. Men låt er inte luras. Det handlar om korvens hyfsat underhållande kamp om att få till ett samlag. En kamp som kanske inte ska förringas.

Sausage Party har biopremiär i dag, 17 augusti.

/Bengt out.

* Med reservation för att det kan ha varit en rättika.