Star Wars: Den 16 december släpps nästa kapitel i rymdsagan – den fristående Rogue One: A Star Wars Story som utspelar sig precis före Star Wars: A New Hope från 1977. Trailern slog ner som en thermal detonator igår och Barrikaden kontaktade filmregissören Rasmus Tirzitis, som bland annat producerat fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny, för att höra vad han tycker.
– Det märks att i den här filmen har de valt att sätta Wars i fokus i Star ”Wars”, vilket är något som vi fans har längtat efter, säger Rasmus Tirzitis.

Trailern till Rogue One: A Star Wars Story släpptes precis. Hur många gånger har du sett den?
– Jag är nog inne på min sjunde eller åttonde titt just nu. Lär utan tvekan bli fler! Det händer så mycket i trailern att vi fans kommer att diskutera sönder den tills nästa trailer kommer. Här finns blinkningar till så många saker vi alla känner igen från originaltrilogin! säger Star Wars-fantasten och filmregissören Rasmus Tirtzitis som just nu arbetar med den kommande Nordic noir-filmen Vilsen.

Hur går dina tankar?
– Jag tycker det är fantastisk och helt rätt beslut att sätta kvinnliga karaktärer som huvudfokus i nya filmerna. Det känns modernt och rätt i tiden. Har sett ett par gnälliga kommentarer om det, men jag tycker det bara är hög tid för kvinnliga actionhjältar att få träda fram och ta mer plats.

– Det är otroligt vilka känslor en trailer kan väcka i en Star Wars-nörd som mig, som när jag såg första trailern till Star Wars: The Force Awakens så hade jag gåshud över hela kroppen. En trevlig detalj är att både TFA:s och Rogue Ones trailers börjar med pianomusik och bilder på de kvinnliga huvudkaraktären. Så går det inte att undvika att tänka om den här filmen har någon betydelse för Episode 7, 8 och 9-trilogin. Är Jyn Erso (Felicity Jones) Reys mamma? Det finns inte mycket som bekräftar det annat än namnen är rätt lika varandra och om Jyn skulle bli gravid i en senare film skulle det tidsmässigt fungera. Men den som lever får se!

Skådespelarna från vänster – Riz Ahmed, Diego Luna, Felicity Jones, Jiang Wen och Donnie Yen. Foto: Jonathan Olley/Lucasfilm/Pressbild

Skådespelarna från vänster – Riz Ahmed, Diego Luna, Felicity Jones, Jiang Wen och Donnie Yen. Foto: Jonathan Olley/Lucasfilm/Pressbild

Vad gjorde dig mest exalterad?
– Allt! Helheten på ett sätt. Hur skitig och rå den såg ut att vara. Det märks att i den här filmen har de valt att sätta Wars i fokus i Star ”Wars”, vilket är något som vi fans har längtat efter. Ben Mendelsohn var riktigt tuff i trailern, han spelade den vitklädda officern, och det ska bli spännande att få ta del av vem han kan tänkas vara. Han tycks vara av väldigt stor betydelse och hög rang, möjligen han som designat Death Star eftersom vid en av scenerna står han framför ritningarna. En teori skulle vara att hans karaktär är pappan till Jyn Erso, det skulle förklara scenen mot slutet av trailern när hon står iklädd en Imperial-uniform. Om Jyn är dottern till han som designade Death Star så skulle hon ha goda chanser att stjäla ritningarna åt Rebellerna.

Mon Mothma. Foto: Från trailern.

Mon Mothma. Foto: Från trailern.

Hann du känna igen några karaktärer?
– Mon Mothma är tillbaka! Skådespelerskan Genevieve O’Riley som spelade samma karaktär i Star Wars Episode III: The Revenge of the Sith också! Men de största igenkänningsfaktorerna är Stormtroopers, skeppen och miljöer som skriker Star Wars-andan.

Vad vet du om den här filmen?
– Gareth Edwards regisserar filmen. Filmen berättar historien om en grupp rebeller som fått i uppdrag att stjäla ritningarna till Death Star och filmen kommer den 16 december, 2016. Edwards har slagit huvudet på spiken med tonen, utseendet och kommer uppenbart att leverera en film som alla fans velat haft länge nu. En film som sätts mer på marknivå och ur ”en soldats synvinkel” än i en fantastisk fantasivärld, ja ni förstår vad jag menar! En liten önskan är att inte få se några lasersvärd, och hålla Jedis borta från åtminstone den här filmen, men ryktena säger att Darth Vader kommer dyka upp och vi lär så se honom göra saker vi inte sett förut.

Rasmus Tirzitis. Foto: Armand Dommer

Rasmus Tirzitis. Foto: Armand Dommer

Hur blir hajpen för den här filmen?
– Den viktigaste delen av hajpen för den här filmen är att marknadsföra att filmen utspelar sig innan Episode 4, så att inte publiken inte förväntar sig en Episode 8 och blir grymt besvikna. För de inbitna fansen är det en självklarhet, men för den stora massa är det inte det. Risken ligger lite i att släppa en Story-film mellan varje Episode-film.

Kan det bli för mycket av det goda när nu Disney verkar vilja producera lika många Star Wars-filmer som Yoda har år?
– Mark Hamill sa en väldigt bra sak när han fick frågan om han aldrig blir trött på att prata om Star Wars och det var ”jag älskar glass, men jag vill inte ha glass hela tiden”. Precis så kommer det vara med nya eran av Star Wars. Bara vi får en film om året och Disney låter nya historier få ta plats så tror jag inte vi kommer att tröttna. Jag visste först inte vad jag skulle förvänta mig, men nu har Disney med råge bevisat att de vet vad de sysslar med.

Star Wars: The Force Awakens släpps snart på DVD – vad hoppas du på för extramaterial?
– Jag hoppas på lite händelser och anekdoter från teamet kring inspelningen. Finns nog en uppsjö av saker som hänt och vi vet ytterst lite, förutom Harrison Fords olycka.

Bengt out.