Tv-serie: I sann HBO-anda så är Boardwalk Empire en dramaserie som innehåller ett långt intro, snygga miljöer, en gigantisk garderob, våld, intriger, starkt skådespeleri, bra dialog, sex och maktspel. Den här gången sker det i 20-talets USA under förbudstiden då spritsmugglarna hade julafton året runt. Som huvudkaraktären ”Nucky” Thompson.

FAKTA: Boardwalk Empire

Sändningsstart: september 2010.

Går att se på: HBO Nordic.

Kategorier: kostymdrama, 20-talet, förbudstiden, spritsmuggling, gangsters, maktspel, pengar, USA.

Avsnittsinfo: finns 4 säsonger á 12 avsnitt på runt 55 minuter. Säsong 5 startar 7 september i USA.

Liknande tv-serier: The Sopranos, The Borgias.

Säsong 5 av Boardwalk Empire börjar den 7 september. Och om ni missat denna underbara tv-serie så ska jag berätta varför ni bör logga in på HBO Nordic och bege er till strandpromenaden och gangsterlivet i Atlantic City för att kolla ikapp.

Den stora anledningen till att kolla på Boardwalk Empire heter Enoch ”Nucky” Thompson som är superbt spelad av Steve Buscemi. Bland annat känd från Fargo, Con Air, The Sopranos och Armageddon.

Steve Buscemi får ofta spela en ful typ, en brottsling eller någon som har nåt fuffens för sig. Och den konstarten verkar han förfinat genom åren då jag tycker att hans rollprestation är snudd på magisk här.

”Nucky” är Atlantic Citys (ligger söder om New York) kassör och med tillgång till så mycket pengar så har han blivit lite smått maktgalen. Andra attribut som stämmer in på ”Nucky” är välklädd, smart, vresig, humoristisk och omtänksam om sin familj (med irländsk härkomst) som egentligen mest består av hans brors fru och barn.

Vidare så tycker han inte om att bli lurad (vem gör det?), han älskar pengar och är en stentuff affärsman. Till exempel så gör han affärer med Chalky White, en mörkhyad man, vilket inte är så uppskattat av alla under den här dystra tidsepoken. Men ”Nucky” skiter i varifrån pengarna kommer. Bara de kommer. Och de flesta dollarsedlarna härstammar från hembränning och smuggling då alkoholdrycker var förbjudet i USA under den här perioden.

"Nucky" Thompson framför Atlantic City.

”Nucky” Thompson framför Atlantic City.

Mycket i serien handlar om maktspelet kring olika territorier och högt uppsatta positioner i staden och länet. ”Nucky” har kontakter plus pengar och det mutas, hotas och mördas friskt fram och tillbaka. Ibland allt samtidigt. Men det är även en hel del snack och förhandlingar.

Hela storyn blir ännu mer intressant och verkligare då det är väldigt många, på den tiden, kändisar med i serien. De unga hetsporrarna Al Capone och Lucky Luciano (båda blev senare stora maffiabossar) härjar runt och i den senaste säsongen dyker J. Edgar Hoover upp som direktör för The Bureau of Investigation som senare blev FBI.

Persongalleriet i serien är stort och man får fortsätta följa flera karaktärer i periferin under de fyra säsongerna som kommit hittills. Bland andra Harrow – som bär en halv ansiktsmask eftersom han skadats i första världskriget – den kallblodiga yrkesmördaren och även agenten Nelson.

Den duon rör sig ibland väääldigt långt från händelsernas centrum, men jag tycker ändå om att de finns kvar. De och flera andra är rätt speciella karaktärer. Ibland har jag dock undrat varför det inte bara kommit fram en gangster i hatt, Tommy gun och kritstrecksrandig kostym och avlivat vissa inte så bidragande karaktärer.

Men efter att häromdagen avslutat säsong fyra så tycker jag ändå att det vävs ihop på ett helt okej sätt inför kommande säsong 5 som enligt HBO är den sista och ska utspela sig på 30-talet. Ungefär fem år framåt i tiden.

Jag längtar. Och väntar.

Bengt out.