Anime: När Virtual-Reality visades upp för första gången var det många som trodde att vi snart skulle mer eller mindre bo i våra datorer. Att vi skulle kunna uppleva helt nya världar som om de vore våra egna. I Sword Art Online har det blivit en sanning. Med hjälp av en hjälm och en direktfeed i huvudet så man kan koppla upp sig mot nätet så kan man numera spela spel som om de vore på riktigt.

Huvudkaraktären Kirito slåss mot en boss på en av de tidiga nivåerna.

Huvudkaraktären Kirito slåss mot en boss på en av de tidiga nivåerna.

Sword Art Online är det senaste spelet och efter lång betatestning ska det nu börja på riktigt. Allas karaktärer är tillbaka på noll och stridssystemet som baserar sig på riktiga svärdskunskaper är nyskapande. I spelvärlden finns det 100 nivåer att ta sig igenom och folk har köat i veckor för att få spela.

Problemet är att under första dagen så visar det sig att det inte går att logga ut. Det går helt enkelt inte att komma ut ur spelet. Och de som försöker ta sig ut ur spelet får en elchock av hjälmen ifall de försöker något i den verkliga världen. För att göra det ännu värre så dör du dessutom om du dör i spelet.

Sword Art Onlines grundpremiss är enkel. För att överleva och rädda alla så måste spelet klaras av. Men allt eftersom människorna vänjer sig så ger vissa upp. Andra nöjer sig med sin tillvaro. Medans vissa spelar tillsammans för att rädda alla. Slutligen är det vissa som finner nöje i att döda andra spelare.

Trots att det handlar om ett MMO där de slåss mot monster och skaffar “loot” för att bli bättre och komma till nästa nivå hela tiden så handlar serien egentligen mest om relationerna mellan karaktärerna. Speciellt mellan huvudkaraktären Kirito och hans gryende kärlek till Asuna. Handlingen utspelar sig över två år och man får hoppa in i olika skeden i berättelsen. Det mesta är dock kronologiskt så man fattar vad som händer och hur världen och dess invånare utvecklas.

Det som jag gillar mest med serien är just karaktärerna och hur alla i världen reagerar olika på det faktum att de är fast i den digitala världen och att historierna som berättas är så olika. Alltifrån mordgåtor till monsterfighter till att de i princip startar en familj.

Den story nackdelen med hela serien är dock att Asuna som är en fantastisk stark och mäktig kvinna i den andra delen av säsong ett mest blir ett objekt som man söker efter. Vilket känns väldigt tråkigt att de gjorde henne till någon man måste rädda. När hon tidigare fått vara riktigt badass. Stundtals är även tempot lite lågt.

Serien ses lättast via streamingtjänsten Crunchyroll som funkar på de flesta enheter du kan tänkas vilja titta på. För att kolla via tex Xbox krävs dock medlemskap. Men annars kan du titta gratis om du accepterar att du inte kan se det i högsta upplösning.

Detta är en serie som jag verkligen rekommenderar till de som vill börja se på anime. Den är snygg, har bra karaktärer och en vettig handling. Du behöver inte vara en fan av MMO eller tvspel för att fastna heller eftersom det är relationerna i serien som är det drivande. Fick min far att sträckkolla på denna serie förra sommaren. Något som var lite oväntat och kul. Det visar på bredden i serien, när gammal som ung kan fastna.