Rymd-Tirzitis slår tillbaka: I december i år avslutas den nio filmer långa Skywalker-sagan med Star Wars: The Rise of Skywalker och det har pratats om att Star Wars kommer att ta en liten paus. MEN – Star Wars kommer tillbaka redan år 2022.

Tre filmer är planerade de närmaste åren, med premiärer den 16 december 2022, den 12 december 2024, och den 18 december 2026.

Det är oklart vad dessa filmer kommer handla om, vi vet inte om det kommer vara en ny trilogi eller om det kommer vara tre fristående filmer. Men vi vet sedan tidigare att Rian Johnson arbetar med en trilogi samtidigt som Game of Thrones-producenterna David Benioff och D.B. Weiss arbetar med en egen serie filmer. Nyheten om att Rian Johnson skulle få regissera en helt egen trilogi släpptes innan julen 2017 och gjorde många fans mycket exalterade och hypade inför Episode 8. Tyvärr nu med facit i handen, även om filmen var en ekonomisk framgång, så kan vi milt kalla Episode 8 The Last Jedi för en vattendelare. Det finns dock starka indikationer på att de nya tre filmerna kommer vara Game of Thrones-duons filmer. I september 2018 gick Disneys VD Bob Iger ut med att Star Wars skulle trappas ner och han nämnde bara Benioff och Weiss serie i sitt utlåtande.

Det var dock något som slog mig: Hur skulle det vara om det inte är tal om två olika trilogier – utan det hela tiden syftas till en och samma? Game of Thrones-författarduon Benioff och Weiss står för manuset och för regin står Johnson? Jag skulle säga att spontant låter det mycket mer intressant i min smak. Under Star Wars Celebration meddelade Katelyn Kennedy att de håller på och kartlägger de närmaste tio åren av Star Wars-filmer. En sak är säkert – om så skulle vara fallet så maffigt skulle det bli.

 

Game of Thrones-duon Benioff och Weiss ger sig nu på Star Wars. Bild: Starwars.com

Efter att Star Wars Episode 9: The Rise of Skywalker släppts i slutet av året, så kommer för första gången (sedan Lucasfilm blev en del av Disney i 2012) den framtiden i filmvärlden för den här galaxen långt, långt borta att vara helt okänd. Och med tanke på att vi har blivit riktigt bortskämda och vana vid att få se en ny Star Wars-film varje år, kommer det treåriga glappet att känna sig som en evighet. Under bara en fyraårsperiod har vi sett nästan lika många live-action Star Wars-filmer (fem) som släppts under de senaste fyra decennierna (sex). Men en större fråga är förmodligen att varje enskild film har utspelat sig inom en 70-årsperiod i Star Wars-tidslinjen. Mycket av händelserna har också varit fokuserat (begränsat?) till bara några planeter. För en franchise som ständigt påminner oss om att det handlar om ”för länge sedan i en galax långt, långt borta …”. Är det egentligen ett löjligt smalt urval av tid (de 70 åren), geografiskt och karaktärsmässigt. Visst, det kallas för Skywalker-sagan. Men visst är det dags för Star Wars att sträcka ut sina vingar och pröva något nytt?

Innan Solo hade premiär 2018, annonserade Lucasfilm sina ambitiösa planer att göra en Solo-uppföljare, en Obi-Wan Kenobi-film och en film som fokuserade på Boba Fett. Alla tre karaktärernas historier skulle utspelat sig i tidsramen mellan Revenge of the Sith och A New Hope, som passerar samma korv av skum och skurk (sannolikt på Tatooine) och alla karaktärerna skulle undvika livsfarliga situationer i sista ögonblick (allvarliga konsekvenser) eftersom vi vet att de måste dyka upp i originaltrilogin.

Om alla tre filmerna hade blivit av så skulle Star Wars vara riktigt illa ute att äta upp sig själv, med massor av historier som konkurrerar om rymden i samma lilla hörn av galaxen. Nästan per definition kan dessa historier inte vara så intressanta eftersom vi redan vet att de viktigaste händelserna i Skywalker-tiden – republiker som faller, Dödsstjärnor som exploderar, handelstvister – utspelar sig i de nio episoderna. Förhoppningsvis är dessa karaktärsbaserade standaloner del av det förflutna…

Bild: Starwars.com

Varhelst de nya filmerna kommer ta oss härnäst, så måste det vara radikalt annorlunda, när Star Wars återvänder till biograferna 2022 – så det känns fräscht och nytt igen. En stor galax med miljontals potentiella karaktärer borde låta filmskapare berätta vilken historia de vill, oavsett om det är en spionfilm, en romantisk historia eller rent av en komedi. Varje film om en ny ”utvalde” borde skrotas omedelbart. Historien behöver SLUTA upprepa sig själv.

Nu tänker jag högt – nya filmer kan utforska en avlägsen framtid, där Jedi, Imperiet och Rebellerna har försvunnit och blivit till myt. Star Wars behöver inte haka upp sig på kraften – det handlar om utomjordingar, främmande nya världar, fantastiska rymdskepp och känslan av att transporteras till en annan galax. Varför inte tänja på gränserna så långt det går?

Trots att Star Wars-filmer fortsättningsvis bara kommer släppas vartannat år så kommer det inte vara någon brist på nytt material. Disney fokuserar just nu hårt på sin kommande Disney+ strömningstjänst som kommer innehålla både The Mandalorian och en Rogue One-prequel med Diego Luna i huvudrollen.

/Rasmus Tirzitis