Intervju: Postproduktionen av den kommande Nordic noir-filmen Vilsen är precis avslutad. Premiären beräknas ske någon gång under 2016.
– Vilsen är så mycket mer än en klassisk svensk polis-film, säger Rasmus Tirzitis, filmens regissör, och utlovar en blandning av alldagligt och övernaturligt.

Regissören Rasmus Tirzitis. Foto: Pressbild

Regissören av Vilsen – Rasmus Tirzitis  – på en av inspelningplatserna. Foto: Pressbild

Ni har nyss gjort klart filmen, berätta vad är det senaste som fixats iordning?
– Absolut, det sista som föll på plats var filmens färgkorrigering. Det är en riktigt lycklig process av hela postproduktionen när det sista faller på plats och gradaren gör filmen så otroligt snygg. Musiken var egentligen klar tidigare i år men nu när vi gjort om lite i filmen såhär i sista sekund så fick filmens kompositör Simon Kölle hoppa tillbaka in i studion. Han har jobbat med över 50 musiker för att få till musiken till Vilsen!

Ralf Beck och Malva Köllerstedt spelar Gunnar Berggren och Gabriella (som ung). Foto: Pressbild

Ralf Beck och Malva Köllerstedt spelar Gunnar Berggren och Gabriella (som ung). Foto: Pressbild

Känsla nu när det är klart, går det att pusta ut?
– Nej det skulle jag inte säga. Än är det inte färdigt. Det är nu som det viktigaste arbetet börjar, det är nu frågor som – vad händer med filmen nu när den är färdig? Kommer den släppas på bio, blu-ray, VOD eller hamnar den i en limbo – dyker upp.

Vad händer nu?
– Vi fortsätter att jobba vidare med Vilsen. Det många glömmer bort med att göra film är alla de olika produktionsfaserna. Efter all förproduktion kommer själva inspelningsperioden och sen postproduktion. Avslutningsvis kommer jobbet med distribution och att hitta de som kan tänkas vilja distribuera filmen vidare till en publik. Vilsen är en spännande film där den från början kan verka ganska vanlig men som absolut inte slutar som en vanlig film! Jag tror att publiken kommer att bli lite chockade över slutet på filmen. Det är just distributionsbiten vi jobbar på nu.

Göran Sjögren spelar kriminalinspektör Lidman. Filmen utspelar sig för övrigt i Göteborg. Foto: Pressbild

Göran Sjögren spelar kriminalinspektör Lidman. Filmen utspelar sig för övrigt i Göteborg. Foto: Pressbild

Berätta om filmen, handling/bakgrund etc?
– I filmen följer vi kriminalinspektör Lidman och den före detta pastorn Gabriella som är i en desperat jakt efter en brutal seriemördare. Utredningen försvåras av att man misstänker att gärningsmannen väljer ut sina offer slumpvis för att sedan lämna dem fastspikade i marken med en symbol inristad i ryggen. Men Vilsen är så mycket mer än en klassisk svensk polis-film. Jag ville också skapa en emotionell kärna i filmen, och prata om döden. Om hur det är att förlora någon och hur vi finns där för varandra.

Vilka skådespelare är med?
– Alexandra Zetterberg, Yohanna Idha, Kjell Wilhelmsen och Johan Gry med flera.

Vilken är din roll?
– Jag är filmens regissör och jag har också klippt filmen. Som de flesta vet, krävs det en hel del människor för att göra en film. Jag är otroligt lyckligt lottad över att ha en grupp omkring mig som inte bara är enormt begåvad, men som också förstår mig som en kreativ person och stöttar mig.

Av trailern att döma är det åt skräck-genren? Tankar där?
– Vilsen är en Nordic Noir. Det är en psykologisk thriller med övernaturliga inslag jämfört med en vanlig deckare. Jag är inte allt för bevandrad inom skräckfilm i mitt filmtittande, men när jag väl ser en skräckis vill jag att man lämnar så mycket som möjligt till att publiken får fylla i själv med sin fantasi. Antyd mer än att visa. Filmskapandet handlar lika mycket om vad du inte visar för publiken som vad du faktiskt visar. Många gånger är återhållsamhet precis vad filmen behöver från sin regissör, och genom att upptäcka vad du inte ska visa kommer göra det du faktiskt visar bättre.

Vem har skrivit manuset?
– Göran Sjögren kom med idén och manuset är skrivet av Omar Lord Fye och det var hans manus som fick mig att gå igång på den här storyn. Han hittade en spännande kombination att blanda det alldagliga med det övernaturliga.

Är det satt något datum på biopremiär?
– Vårt mål är att filmen ska ha premiär 2016. Om det blir bio eller TV eller annat får vi dock se.