Star Wars: Den andra trailern för Star Wars: The Last Jedi är här. Filmen tar vid där The Force Awakens slutade och i trailern får vi åter följa Reys och Finns kamp mot The First Order med Kylo Ren i spetsen. Mer än så vill du kanske inte veta.

Regissören Rian Johnson har flaggat för att trailern innehåller lite väl många spoilers och även skådespelaren Mark Hamilton (Luke Skywalker) har avrått fans från att se den.

Ni avgör själva. Här är den.

Star Wars Episode VIII: The Last Jedi är på god väg att bli det mörkaste och mest efterlängtade tillägget i serien. I synopsis för filmen går det att läsa att ”The Last Jedi” ska avslöja ”Kraftens uråldriga mysterier”, att det är ett ”storslaget äventyret” och att vi kommer att få se ”chockerande sanningar från det förflutna”.

Trailern öppnar med Kylo Ren som står med ryggen mot oss blickandes ut över vad som verkar vara en hangar. Vi hör Snoke prata med sin djupa rasande röst: ”När jag först hittade dig såg jag rå, vild makt” medan vi får se scener med den unge Sith-lorden. Ett klipp med honom, i mask och allt, täckt av svart, knäböjande i ett rött rum omgivet av soldater i allt rött tog min uppmärksamhet ganska snabbt. Jag drog slutsatsen att det måste vara Snokes tronrum med tanke på vakterna som omger rummet och den majestätiska och mörka aura som strålar ut från den scenen.

Plötsligt klipper vi till en mycket ljusare bild. Vi är på en grön ö omgiven av vatten. Ett bekant ansikte, för alla er som har sett ”The Force Awakens”. Rey dyker upp och svingar Lukes berömda blå lightsaber. Med tanke på vad vi fick höra Snoke säga får det mig att undra om Snoke faktiskt talade om Rey, och hur scenerna klipps samman nästan samtidigt, men vi kommer tillbaka till det.

Luke i trailern. Bild: Youtube

Luke i trailern. Bild: Youtube

Nästa segment ger oss ett montage av Rey som tränar tillsammans med Luke på ön. Hennes färdigheter med lightaber har förbättrats dramatiskt sedan Episode VII, hon är mer balanserad och självsäker. Luke är tydligt chockad, även rädd för den kraft som Rey håller inom sig. Medan hon koncentrerar sig och använder kraften, spricker marken under henne. Lukes skräckslagna blick efter att ha sett hur starkt Rey är, och hans replik: ”Jag har sett denna typ av råstyrka förut. Det skrämde mig inte tillräckligt då, men den gör det nu”. Medan Luke säger det här ser vi klipp av vad vi kan anta den tidigare Jedi-skolan i lågor framför honom. Vilket måste innebära att Kylo en gång visade samma typ av kraft som Rey nu visar. Kylo valde, som vi vet, en väg av förstörelse och illvilja. Vi får tydliga indikationer på att Luke är rädd att om han tränar upp Rey, riskerar han att också misslyckas med henne så hon faller samma väg som Kylo, i klorna på Snoke.

Stämningen byter riktning sedan tillbaka till Kylo Ren när han säger, ”Låt det förflutna dö, döda det, om du måste”. Vi ser honom flyga en fighter med anmärkningsvärd skicklighet, precis som hans morfar en gång gjorde. Skeppet han attackerar verkar ha hans mor ombord, Leia. Han kämpar tydligt med valet om att trycka på missilknappen och döda henne, utplåna motståndet. Eller ser vi bara ett bevis på Lucas Films skickliga trailerklippare som missvisar oss?

Med tanke på att Carrie Fisher tyvärr är död, kan det vara den väg de väljer att gå med den här filmen, speciellt efter att ha dödat Han Solo i Episode VII. MEN – det får inte vara så enkelt! Jag har högre tankar om Rian Johnson. Det är en smart, laddad redigering och en väldigt uppenbarligen utformad för att få det att verka som om hon är i dödlig fara. Det är lite mycket för en trailer till Star Wars – en franchise som styr med järnhand vilken information som släpps – att visa något så till synes uppenbart. Vi har sett Star Wars-trailers missleda tidigare, och det känns nästan som att allt du förväntar dig att se är motsatsen till vad som faktiskt kommer att hända.

Captain Phasma ses duellera med Finn i trailern. Bild: Youtube

Captain Phasma ses duellera med Finn i trailern. Bild: Youtube

De närmaste klippen ser vi glimtar av nya landskap och bekanta karaktärer. Fansfavoriten Poe, ”Vi har en gnista, som kommer att tända elden, som kommer att bränna ner First Order”. Vi får se Finn, utklädd i en First Order-uniform, i en efterlängtad fight med Captain Phasma. Det ser ut som om filmskaparna lyssnat på klagomålen hur Phasma användes i Episode VII, eller snarare hur hon inte användes, och ger henne en fight med Finn. De här två har ett och annat att lösa mellan sig efter att Finn lämnade henne att dö i ett sopnedkast, och det ser ut som om det kommer att avgöras face to face.

Vi visas en scen mellan Luke och Rey: ”Det här kommer inte att bli som du tror”. Rey verkar också ha någon form av möte med Snoke. Vi ser ett klipp av den högsta ledarens ansikte väser ”Uppfylla … ditt … öde”. Hans hand sträcker sig ut mot Rey som flyter i luften framför honom och skriker i smärta. Hur stark är Snoke egentligen och vem är han? Och varför var Rey med honom?

Det allra sista klippet i trailern som knyter ihop voice overn och bilderna: Rey verkar genomgå någon slags rättegång som Luke en gång gjorde när han tränade med Yoda. Jag säger det på grund av miljöns utseende och känsla jag ser hos henne. Skärmen blir svart och vi hör Rey: ”Jag behöver någon, för att visa mig min plats i allt detta”, sen när vi ser henne klipper vi över till Kylo Ren, som sträcker fram handen mot Rey. Det måste definitivt vara en vision, ungefär som den som Luke såg under sin träning av Darth Vader som frestade honom att gå över till den mörka sidan. Varför skulle hon annars prata med Kylo, mannen som hon skadade fruktansvärt i en kamp för sitt liv?

Kylo Ren i trailern. Bild: Youtube

Kylo Ren i trailern. Bild: Youtube

I andra klipp från trailern är Kylos ärr täckt med ett slags medicinskt tejp, men i sista scenen är hans ärr klart läkt. Kanske är det ett sätt av Disney och Lucas Films att lura in oss på villovägar, skapa förvirring och spänning. Kanske kommer Kylo att hitta tillbaka till ljuset och Rey kommer att ta hans plats bredvid Snoke. Ljus och mörker är ju inget annat än motsatta sidor av samma mynt trots allt.

Att den senaste trailern till ”Star wars: The Last Jedi” är explosiv och rör sig framåt med dualitet som tematik är inte svårt att uppfatta.

Hur kommer det att gå? Vi får svaret den 13 december när The Last Jedi har premiär.

Efter alla de saker vi fått se under året kan jag lugnt säga att jag inte längre kan dölja min längtan inför Episode VIII. Det finns för många frågor som behöver få svar. Som alla andra är en väntan något som måste uthärda. Jag hoppas att du delar min spänning efter att ha läst min analys.

Just ja! Den nionde filmen får premiär 2019. Efter ett hastigt regissörsbyte är det ännu en gång J. J. Abrams som kommer stå vid rodret.

/Rasmus Tirzitis