Film: Marvel tar oss återigen in i seriernas värld. Denna gång i den nästan lite bortglömda Guardians of the Galaxy universumet. Serietidningen nystartades 2008 och filmen baserar sig på denna nyare sammansättning av “hjältar”. Precis som i de flesta av Marvels filmer så lånar man storys från serievärlden men håller sig inte mer trogen än man måste. För varför kopiera när man bara kan sno godbitarna?

Hela gänget är samlat och redo att försvara galaxen.

Hela gänget är samlat och redo att försvara galaxen.

Huvudkaraktären Star-Lord lämnar jorden som yngling när han blir bortförd av aliens. Men han verkar ha anpassat sig bra till rymdlivet när vi får se honom som vuxen och det närmsta vi får en Han-Solo på evigheter. Internet har redan utnämnt Chris Pratt till sin nya älskling (med internet menar jag sidor som imgur, reddit och tumblr) och vi kan nog mer eller mindre räkna med att få se en uppföljare efter att filmen redan spelat in över 172 miljoner dollar. Eller snarare så är vi garanterade det då Marvel sa redan på Comic Con i San Diego att det kommer en uppföljare. Hoppas att James Gunn får fortsatt förtroende som regissör då han verkligen visat vad han kan med den här filmen.

Vissa spoilers i denna text. Vill du bara ha ett utlåtande om filmen så scrollar du ned till sista stycket.

Filmen handlar i stora drag om en kamp kring en mäktig sten som har makt att förstöra stora delar av galaxen om den hamnar i fel händer. Fel händer vill ha tag i stenen och Star-Lord vill till en början mest sälja den och bli rik. Men inser sedan att för att rädda galaxen som han älskar så måste de kämpa för att hålla “the infinity stone” i rätt händer. Till sin hjälp har han ett gäng missanpassade småtjuvar och mördare i princip. En genmodifierad tvättbjörn, en Ent som bara kan säga “I am Groot”, Drax the destroyer (som löser problem genom att döda dem) samt Gamorra som också hon har få kunskaper som inte går ut på hur man snabbast dödar någon.

Dessa oväntade hjältar är framförallt roliga och skämten duggar tätt hela filmen igenom. Tempot är högt och precis som i Avengers-filmen så försöker man ge alla karaktärer lite utrymme, men det är svårt att ge dem någon speciell utveckling genom filmen.

Effekterna är många men det är framförallt animeringen av det vandrade trädet Groot som imponerar mest. Spelades av Vin Diesel och var trots att karaktären bara upprepar samma mening om och om igen, väldigt uttrycksfull filmen igenom. Fantastiskt animeringsjobb men också bra röstskådespel av Vin Diesel. Skådespelarna gör överlag väldigt bra insatser rakt igenom och framförallt Chris Pratt är fantastiskt som Star-Lord. Musiken är hämtad från 70-talet och har en bra förklaring till varför den är med i filmen. Men känns ofta mest som den är med för komisk effekt.

Handlingen är lite klyschig och hastas igenom rätt mycket. Vissa karaktärer får mer utrymme än andra, men som alltid med ensemble-filmer finns det mycket som inte hinns med riktigt.  Varför byter Gamorra sida egentligen? Var kommer egentligen Racoon ifrån?

Samtidigt så behöver man kanske inte veta allt. Karaktärernas handlingar visar vilka de är och detta är enligt mig helt klart den mest underhållande filmen du kan se på bio i sommar. Bra action, massor med humor och riktigt bra karaktärer som trots massa specialeffekter och smink går rakt igenom bioduken.

Uppföljaren lär antingen handla om Star-Lords pappa som nämns flera gånger i filmen eller om den mäktige titanen Thanos som också han flimrar förbi i filmen. För den uppmärksamma så sågs han även i slutet av Avengers-filmen, i den lilla snutt som kommer efter eftertexterna.

Marvels grepp med att avslöja lite om kommande filmer i slutet var dock väldigt förvånande i denna film. Howard the Duck? Ankan flimrade förbi i slutet tillsammans med rymdhunden Laika (eller om det är rymdhunden Cosmo) och The Collector. Då de andra två var med tidigare i filmen så får man nästan anta att detta var antagligen en hyllning till den ikoniska karaktären eller ett sätt att avslöja att en film är på g.

Förra filmen producerades av George Lucas och rankas som en av de sämsta filmerna någonsin så vi får se om Marvel försöker sig på att återuppliva även den karaktären. Vi får anta att det var en hyllning och ett förlåt till skaparen Gerber som faktiskt dessutom fick en liten skapartext i post-credits snutten.

Gillade du någon eller alla av Marvels filmer så är denna film ett måste. Se den genast och njut av humorn och det stora äventyret som spelas upp framför dig. Samt av Peter Quill a.k.a. Star-Lord som är den bästa Han-Solo kopian någonsin.

 

“We are Groot”