Film&Tv:Peggy Carter gjorde entre som Captain Americas kärleksintresse i första filmen med den amerikanske urhjälten, men fick snabbt eget liv då hon var en av få kvinnliga karaktärer i Marvel universumet som faktiskt fick vettiga repliker och en karaktär. Att hon dessutom är riktigt badass är ju ytterliggare en anledning till att hon tillslut fick en egen serie.

Peggy Carter är riktigt bra och efterkrigstiden i USA är en riktigt underhållande miljö.

Peggy Carter är riktigt bra och efterkrigstiden i USA är en riktigt underhållande miljö.

I serien följer vi Agent Carter som efter krigsslutet fortsätter leva och bo i USA (hon är ju brittisk agent i filmen), men efter att ha mycket ansvar och varit ute i kriget så behandlas hon allt som oftast som en glorifierad kaffeflicka av sina kollegor på Strategic Scientific Reserve (det som senare blir SHIELD). Mitt i detta framkommer det att massförstörelsevapen som Howard Stark skapat har blivit stulna, regeringen tror att Howard sålt dem och han framställs som landsförrädare. För att rentvå sitt namn så tar han kontakt med Peggy och ber henne om hjälp. Peggy hoppar direkt in i äventyret då hon är trött på att sitta på avbytarbänken och får hjälp av Howard Starks trogne betjänt Jarvis (nu vet vi var Tony fick namnet till sin A.I ifrån).

Agent Carter är en fantastiskt underhållande serie, där vi får en kvinnlig karaktär som är rent ut sagt fantastiskt. Hon har svårt att släppa taget om Captain America och gå vidare, men det är i scenerna med Jarvis (fantastiskt porträtterad av James D’arcy) som serien verkligen glänser och där Hayley Atwell som spelar Agent Carter också briljerar. Deras scener är det bästa i hela serien.

Howard Stark är väldigt lik sin son i hur han flörtar med alla kvinnor, men hyser precis som Peggy en stark saknad efter Steve Rodgers och det som han stod för. Vapnen han blivit av med är fantastiskt förödande och iövrigt så står han för mycket av humorn. Fienden är den mystiska ryska organisationen Leviathan, där man också introducerar projektet som tillslut skapar Black Widow.

Detta är en serie som gillar Marvel. Den är stundtals glättig, verkligen inte lika mörk som Daredevil som det är en riktigt bra serie. Lite mer matinéäventyr vilket jag verkligen uppskattar. Samtidigt får vi en bra kvinnlig karaktär som inte bara är ett kärleksintresse, utan en stark person som kan ta hand om sig själv på alla sätt.

Serien är kort vilket jag också uppskattar då det aldrig blir “villain of the week” av det hela. Kan också glädja de som är intresserade med att vi kommer få en säsong två i vilken jag misstänker att Peggy och Howard med flera kommer starta bygga upp det som blir SHIELD i framtiden.

Hade inte Daredevil varit så bra så hade detta lätt varit årets bästa tv-serie för min del. Nu är det tajt och de fyller lite olika roller (Daredevil är ju så tokigt mörk). Men jag är väldigt glad att serien fick förnyat förtroende. Om inte annat för att vi ska få se lite kvinnliga Marvelkaraktärer sparka rumpa. Dessutom finns serien på Netflix.