Film: Världen ligger i ruiner. Mutanterna har förlorat. Människorna som stått upp för dem är döda. Överallt flyger mutantsökande robotar mer kända som “sentinels” runt och söker efter de få överlevarna. Men Kitty Pryde a.k.a “Shadowcat” har lyckats hålla en grupp mutanter vid liv genom att flytta mutanten Bishops sinne bakåt i tiden så han kan varna dem att de kommer bli anfallna på platsen de befinner sig. Professor Xavier har insett att detta kan vara nyckeln till att ändra framtiden. Om de lyckas skicka en mutants sinne bakåt i tiden till 1973 då sentinelprogrammet blev aktivt på grund av ett mord på Bolivar Trask (spelad av den eminente Peter Dinklage) så kan de skriva om framtiden.

Men vilket sinne kan klara denna resa? Och vem kan övertala Magneto och Xavier att de måste jobba tillsammans för att hindra Raven (Mystique) från att mörda Trask? Den ende som kan skickas så långt bak i tiden utan att få sitt sinne sönderslitet är såklart mannen som inte går att döda. Logan eller Wolverine som de flesta känner honom som, blir den som får hela mutantvärldens hopp på sina axlar.

Både den yngre och äldre Magneto gör fina tolkningar av den mordiske mutanten.

Både den yngre och äldre Magneto gör fina tolkningar av den mordiske mutanten.

Jag gick in i biografen utan allt för stora förhoppningar. Enligt rollistan skulle i princip alla mutanter som man presenterat i de tre tidigare filmerna vara med på ett eller annat sätt. Något som jag antog skulle göra det rörigt. Ack så fel jag hade.

Varenda karaktär som fick vara med hade en roll att spela. De var viktiga på ett eller annat sätt. En del fick glänsa mer än andra, men samtliga skådisar gjorde riktigt bra insatser. Vissa var till och med fantastiska. James Mcavoy slog nästan den fantastiske Patrick Stewart på fingrarna med sin tolkning av Xavier. Evan Peters kom in som ny i rollen som Quicksilver och gjorde den fantastiskt. Quicksilver stod också för ett par fantastiska scener där det visades hur snabb han faktiskt är. Något som i sig gjorde att användningen av slowmotion i filmen enbart fanns i scener där Quicksilver var närvarande. Smart drag vilket gav effekt.

Enda besvikelsen är att de har fortsatta problem med gestaltningen av karaktären Beast (som fortsätter se fördjävlig ut) även om Nicholas Hoult spelar människoformen väldigt bra. Jennifer Lawrence fortsätter glänsa som vanligt oavsett om hon är sig själv, Mystique eller bara med som röst. Fantastiskt skådespelerska som bär stora scener på sina axlar. Jackman är stabil som vanligt och Peter Dinklage är tyvärr lite underuttnyttjad. Han är riktigt bra i alla sina scener, men man vill ju mer av honom. Mer Dinklage till folket helt enkelt!

SPOILERVARNING!

Utan att spoila allt för mycket av handlingen så skrivs den tredje filmen i X-Men serien om i och med denna film. Vi får tillbaka Jean Grey, vilket säkert är viktigt i den framtida Apocalypse filmen som kommer 2016. Det är oklart hur mycket annat i de tre första filmerna som kommer behållas i och med omskrivningen av historien men att alla mutanterna i princip är vid liv igen ger dem stora möjligheter. Fox vill ju jobba på samma sätt som Marvel gör med sina karaktärer. Dvs ge dem massa spinoffs och sedan bygga samman till större filmer. Får se om de kan göra det på samma sätt men vi kan ju alltid hoppas.

SLUT PÅ SPOILER

Slutligen vill jag säga att detta är en riktigt bra film. Med riktigt bra skådisar och dessutom med en handling som verkligen håller. Något som inte kan sägas om alla superhjältefilmer. Det handlar väldigt mycket om relationen mellan Magneto och Xavier. Deras olika sätt att se på framtiden. Samt deras väldigt olika relationer till Mystique och hur de ser på henne.
Det är därför denna filmen är bra. Att de dessutom har massa coola krafter är bara en bonus.