Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Skådespelaren Diego Luna kommer att återvända i rollen som rymdhjälten Cassian Andor, känd från ”Rogue One: A Star Wars Story”. Den nya tv-serien blir en prequel som följer rebellernas kapten på nya (eller gamla rättare sagt) uppdrag. Serien kommer att visas på Disneys kommande streamingtjänst.

Diego Luna som Cassian Andor i ”Rogue One”. Bild: Starwars.com

Det har länge varit klart att Disneys nya streamingtjänst kommer behöva Star Wars-innehåll för att lyfta och locka en så stor publik som möjligt. Jon Favreau utvecklar just nu ”The Mandalorian” samtidigt som nya avsnitt av “Star Wars The Clone Wars” produceras, så blev det nu officiellt att vi kommer att få ytterligare en Star Wars-serie! Och det blir nya rymdäventyr tillsammans med Cassian Andor från ”Rogue One: A Star Wars Story”.

Serien ska utspela sig under rebellernas tidiga år, och den beskrivs som en ”spännande spionthriller”. Vilket betyder att den kommer utspela sig på motsatt sida av tidslinjen för “Mandalorian”.

Diego Luna kommenterade den kommande serien på följande sätt:
– Att återvända till Star Wars universum känns speciellt för mig. Jag har så många fina minnen från arbetet vi gjorde och relationerna vi skapade under resan. Vi har ett fantastiskt äventyr framför oss, och detta spännande format ger oss chansen att utforska karaktären på djupet.

Det fanns en gång ett starkt hopp om att Star Wars skulle leva vidare i den TV-Serie som George Lucas utvecklade och skulle innehålla episoder skrivna av några av de största genreförfattarna. Det kallades Star Wars: Underworld, och med nyheterna att Disney+ kommer att rulla ut en Cassian Andor-solo-serie, fick det mig att tänka att Star Wars: Underworld (som tyvärr aldrig blev av) skulle kunna fungera som ett slags skelett för Diego Luna-stjärnan?

Lucas tillkännagav Star Wars: Underworld vid Celebration 2005. Serien sades fokusera på den kriminella undre världen på planeten Coruscant. Serien skulle inte fokusera på huvudkanon-karaktärer, även om Lucas sa att de kunde gästspela och att Underworld skulle vara kopplad till flera trådar av Star Wars-loren. Lucas hade också nämnt att, precis som med Rogue One, skulle serien inte innehålla några Jedis.

Vid en intervju från 2011 på sidan movieweb (https://movieweb.com/star-wars-3d-and-live-action-tv-series-update-from-george-lucas/) uttalade sig Lucas följande:
– (Serien) sitter på hyllan. Vi har 50 timmar. Vi försöker lista ut ett annat sätt att göra filmerna. Vi letar efter en annan teknik som vi kan använda, som gör det ekonomiskt möjligt att spela in serien. Just nu ser det ut som Star Wars-filmerna. Men vi måste ta reda på hur man gör det på ungefär en tiondel av kostnaderna, eftersom det är för tv. Det är vad vi arbetar för, och det kommer vi att fortsätta att arbeta för.

Diego Luna. Bild: Starwars.com

Det är vettigt att den nya serien kanske gamar en del ur material från ett Star Wars-projekt som aldrig såg dagens ljus. Cassian Andor fick inte så mycket tid att etablera sig i Star Wars-universumet, sedan vi först såg honom i 2016:s Rogue One: A Star Wars Story. Men en sån här serie skulle absolut kunna erbjuda att vi får se Cassians Partner-In-Crime (alla fans favorit från Rogue One) K-2SO, en omprogrammerad Imperial Droid. Och sedan (Rogue One spoilers!) Cassian dog i slutet av Rogue One på Scarif, så är det osannolikt att historien fortsätter därifrån. Vi tänker på att ramen för George Lucas-projektet, som påstods utspela sig mellan Revenge of the Sith och början på A New Hope, kan bara vara ett bra ställe att börja.

Det finns stora möjligheter att vi även i den här serien får se fortsättningen vad som etablerades i Solo: A Star Wars story. Vi kan mycket väl även få se Han Solo själv, tillsammans med sin håriga vän och för att inte tala om få veta fortsättningen med Qi’ra och Darth Maul. Bara tanken att skriva det här gör att fantasin och möjligheterna skenar iväg. Vi fick en glimt på den utspridda kriminella undervärlden som sprider sig över hela galaxer i Solo: A Star Wars Story med exempelvis Crimson Dawn.

Och om Underworld-ideer återanvänds kan det vara ett bra tillfälle att dyka ännu djupare, speciellt då det tyvärr är osannolikt att vi kommer att få en Solo-uppföljare. Men vi kan definitivt föreställa oss att Qi’ra dyker upp i en episod eller mer av Maul. Han kanske till och med skulle fungera som seriens huvudantagonist. Det finns en stor godisgömma att utforska i det “Kalla kriget” mellan Episode 3 och Episode 4 och Cassians förflutna kan vara det perfekta sättet att göra det på.

Darth Maul. Bild: Starwars.com

Men, till skillnad från vad Star Wars-fans har blivit vana vid, är Cassian Andor inte en fantastisk pilot, jedi-munk eller rymdpolitiker. Han är en intelligence officer och mördare. Faktum är att kapten Cassian Andor är första gången publiken verkligen utsattes för hur mycket hjältarna måste skita ner händerna i krig. Reserverad men ändå karismatisk, Andor är en perfekt operatör för undercover-uppdrag. Här är en man som inte vet någonting utanför kriget. Han är gjuten från en ung ålder av våld och trauma, i huvudsak indoktrinerad till en livsstil som han inte kan fly från.

Min gissning? Vi kommer att se Cassians meteoriska uppgång inom The Rebellion eftersom han får ett rykte om sig att vara en man som får jobbet gjort, inga frågor ställda. Om vi har tur, kommer det också att utforska de psykologiska och känslomässiga vägtullarna för Cassian, som hemlig spion lever han för att sätta uppdraget framför sig själv. Vi vet att Andor gjorde saker för upproret som lämnade märken på hans själ eftersom han mer eller mindre berättar för Jyn Erso, i Rouge One:

“Everything I did, I did for the Rebellion, and every time I walked away from something I wanted to forget, I told myself it was for a cause I believed in. A cause that was worth it. Without that, we’re lost. Everything we’ve done would have been for nothing. I couldn’t face myself if I gave up now.”

Luna spelade mot bland andra Felicity Jones och Mads Mikkelsen i Star Wars-prequeln ”Rogue One” från 2016. Det återstår att se om andra karaktärer från filmen kommer att medverka i serien som släpps på Disney+ inom något år.

/Rasmus Tirzitis