Krönika: Det finns en hel del att gotta sig i den sista trailern för Rogue One: A Star Wars Story, allt från det otroliga fotot, till hur Jyn Ersos pappa (som visar sig vara ingenjören bakom konstruktionen av Death Star) Galen Erso introduceras till att vi får en liten klarhet till varför filmen kallas ”Rogue One”.

Men det finns ett klipp i synnerhet som sticker ut som den mest minnesvärda, inte bara för denna film, men för Star Wars universum som helhet. Klippet i fråga är knappt tre sekunder långt, och visar en massiv jedistaty som ligger begravd i ett ökenlandskap. För att understryka hur gigantisk den här statyn är, kan vi skymta ett litet, litet skepp som passerar i mitten av bilden. Bilden påminner mig en aning om Argonath i Sagan om Ringen-serien. Jedistatyn måste ha stått som ett monument över planeten, och att få se den nu i ruiner etablerar för oss i publiken hur mycket jedi-ordern har minskat då Rogue One utspelar sig.

Jedis har, som ni vet, varit ett mycket hett samtalsämne när det kommer till Star Wars ända sedan 1977. I original-trilogin så var det endast ett fåtal jedis och de flesta var döda, till i prequel-trilogin där vi bokstavligt talat dränktes i jedis och viftande lasersvärd. Som nämnts tidigare verkar ingen karaktär i Rogue One vara jedi och inte ett enda lasersvärd syns till. Detta är till min stora glädje för även fast det är coolt med jedis och lasersvärd så blir det lika spännande och intressant som att äta tacos varje dag. Det enda undantaget för ett lasersvärd i den här filmen, skulle vara om Darth Vader – himself – drar fram sin röda klinga och demonstrerar vad han är kapabel till i sin krafts dag.

Kraften hänvisas till om och om igen i filmens trailer, vilket innebär att Rebels klart har en medvetenhet om och (en relativ) tron på den viktiga delen av jedis metoder. Donnie Yens blinda krigare Chirrut Îmwe är ett utmärkt exempel på detta, som någon som tror på kraften men som saknar kraftens förmågor själv. Att få se andra delar av kraften och folks tro kring den är en av de mest spännande aspekterna av Rogue One-konceptet.

Från trailern - den falla jedistatyn. Foto: Youtube

Från trailern – den falla jedistatyn. Foto: Youtube

Men vi vet också från karaktärer som Han Solo att när Rogue One och A New Hope ägde rum, hade många människor förpassat Kraften och jedi till att vara bara sagor. Att förstå tankesättet av rebellerna och Empire på tröskeln till jedi återuppstår i ”A New Hope” kan visa sig sätta de senare filmerna i bättre sammanhang. Hur utrotade Imperiet kännedomen av jedis på bara två decennier, så att folk till slut bara trodde det var myter och sagor, när de levt och funnits i årtusenden tidigare? Kanske är det en av frågorna som vi äntligen kommer få ett svar på.

Rogue Ones historia kan också ha intressanta konsekvenser för ”Star Wars: Episode 8”. När Rey ansluter sig till Luke Skywalker, befann han sig på Ahch-till, som sägs vara hemplaneten för det första jeditemplet. Det antyder på att arvet och historien kring jedis kommer att undersökas i den kommande trilogin, att binda de två filmerna tillsammans tematiskt. Kort och gott, ett enda klipp i den här trailer ger en potentiell antydan om en hel del mycket spännande.

Vad kan vi säga om resten av trailern? Ett ord – MÄKTIG.

Rogue One: A Star Wars Story har premiär den 14 december på biografer i Sverige.

/Rasmus Tirzitis

 

Läs tidigare delar då Rasmus Tirzitis analyserar Rogue One: A Star Wars Story:

Darth Vader i nya trailern

Rogue One: Traditionen av praktiska effekter bärs vidare

”Otroligt vilka känslor en trailer kan väcka i en Star Wars-nörd”