En av flera scener som sågs i trailern men sedan inte kom med i själva filmen.

En av flera scener som sågs i en trailer men sedan inte kom med i själva filmen.

Star Wars: Nu med hela 2016 i backspegeln och ett nytt år har börjat när vi får börja längta efter nästa Star Wars-film för 2017, så tänkte jag adressera det som det snackats om en hel del. Nämligen att den Rogue One vi såg på biograferna inte var den filmen vi blev marknadsförd – bokstavligt talat den här gången. Flera scener och klipp som vi fick se i trailrar och reklamer vad inte med i filmen.

Vi vet att slutet ändrades, men det finns en hel del ögonblick som saknas i den slutgiltiga versionen vi såg på bio. Och då pratar vi inte scener som enbart skymtades i den första teasern. Absolut, den här artikeln kan liknas med att sparka upp en vidöppen dörr, men då jag spenderade hela år 2016 med att skriva analyser av Rogue Ones trailrar, känns det som att en liten kommentar på detta vore på sin plats.

Rogue One kan definitivt utmana Suicide Squad när det gäller en otroligt lovande trailer med massor av material som inte var med i filmen. Visst, det var några ögonblick i The Force Awakens trailer som ännu inte har tagits med i någon av Blu-ray utgåvorna, men det verkar som om Rogue One lidit mer här än vad vi först kan tro.

Mina topp tre scener jag saknade i den slutgiltiga filmen. Det finns flera sidor på internet som går mer in på djupet kring alla borttagna scener, men jag ville ge mina highlights:

1) Det berömda klippet som avslutade den första teasern, Jyn i Tie-Fighter pilotunifrom som vänder sig mot kameran medan rummet tänds upp, till en voice-over från Saw Gerrera frågandes vad hon skulle bli… Regissören Gareth Edwards har senare förklarat (vid en visning av filmen för Directors Guild of America) varför det inte är med i filmen. De hade precis avslutat en tagning och var på väg att rigga om för något annat. Felicity Jones kommer gåendes ut ur tunneln, varpå någon tänder lamporna och av misstag skapas en spektakulär bild. Edwards har erkänt att han glömt bort att klippet existerade tills den dök upp i marknadsföringen. Han medgav att det var av liknande skäl att vissa bilder av Direktör Krennic (Ben Mendelsohn) som ses i tidiga trailers inte användes i den slutliga filmen.

jyn1

2) Ett av mina favoritögonblick från den första trailern är när den hotfulla Direktör Krennic vadar genom ett blodbad efter slaget vid Scarif. Jag menar, kolla! Kappan! Stormtroopers-kroppar i vattnet! Det finns ingenting i det här klippet som inte är fantastisk, allt från färgerna till bildkompositionen. I den slutgiltiga filmen lämnar Krennic aldrig Scarifs-basen, vilket innebär att det var en hel del film som klipptes bort vid detta ögonblick i en tidigare version av filmen.

krennic1

3) En annan del som klippts bort från filmens klimax är K-2SO (fortfarande vid liv här) tillsammans med Cassian och Jyn som flyr genom Canary Wharfs tunnelbanestation. Jyn håller i de stulna Death Star-ritningarna i handen. I den färdiga filmen, når aldrig trion så här långt. Om du sett filmen, vet du att två av dessa karaktärer får ganska rejält med stryk innan planerna någonsin kommer i närheten av någons händer. Den tidigare raderade scenen leder direkt till en annan scen där Cassian och Jyn ses köras på stränderna i Scarif som explosioner går ut runt dem. Återigen är ritningarna tydligt synliga i Jyns händer. De befinner sig utanför Imperial-stationen och springer för livet med skott som flyger omkring ovanför deras huvuden. Slutet av filmen är helt klart mycket mer annorlunda än vad som först var tänkt innan de spelade in nya scener. Edwards har gått ut där han förklarar att ändringen gjorts på grund av att filmen blev för lång. Så för att tighta till det hela beslöt de att låta basen och tornet (där de ska skicka ritningarna) bli samma byggnad.

rogue2223

Edwards har gått ut med att han jämförde inspelningen som “like running around the supermarket. You’re just grabbing everything. People say ‘What are you going to cook?’ and you go, ‘I don’t know. The shop closes in 10 minutes and we’re not coming back in, grab everything.’”

Det har förklarats att marknadsavdelningen fick många klipp från studion innan klippningen av filmen var helt låst, en metod som inte är ovanlig men i Rogue Ones fall så är det anmärkningsvärt med tanke på alla reshoots.

Det snackades en hel del om när Tony Gilroy, författaren bakom Jason Bourne-trilogin, kom ombord för att skriva extra scener i manus och regissera under omfilmningsperioden. Han fick tydligen ett rätt så saftigt arvode på $ 5.000.000 för besväret, men det kanske inte är så konstigt om vi börjar spekulera vad som faktiskt kunde ha blivit Rogue One.

Under reshoots-perioden ska de största problemen med filmen ha blivit ”lösta”, bland annat att ge äventyret ett nytt slut och mer av en Star Wars-känsla. Tony Gilroy står nu gemensamt krediterad för manus tillsammans med Chris Weitz, Gary Whitta och John Knoll.

Det ser ut som det skulle kunna finnas två helt olika versioner av Rogue One. Det kommer att bli intressant att se om en Extended Edition släpps, föga troligt, men det vore otroligt fascinerande att kunna jämföra de båda filmerna.

Vi fick nyligen kännedom om att det inte kommer finnas några bortklippta scener i bonusmaterial på Blu-ray:en – men vem vet, om 10-20 år kanske vi får se vad filmen skulle kunna ha blivit.

/Rasmus Tirzitis