Dokusåpa: ”Jag vilar mitt fodral”.*
2018 började med en uppmärksammad rättegång. För tre år sedan byggde rapduon Far & Son en gayklubb (en replica av Blue Oyster Bar från Polisskolan) på ryska statens tomt på Åland. Det hela var en del av tv-programmet Samhällsjudo. Tilltaget polisanmäldes och ledde till åtal. Duon friades och nu har dokumentären släppts.

Far & Son består av Frej Larsson och Simon Gärdenfors men det var endast Simon som dök upp i rättegången på Åland då Frej lyckats smita från lagens långa arm genom att helt enkelt ducka delgivningen. Rättegångs-tv har varit på tapeten det senaste med serier som ”The People vs O. J. Simpson: American Crime Story”, ”Making a Murderer” och ”The Jinx”.

Nästa bidrag i genren har gjorts av komikern och snowboardprofilen Johannes Brenning som tog på sig uppdraget att filma Simon Gärdenfors resa till Åland och dokumentera rättegången. Barrikaden tog ett snack med filmskaparen.

Johannes Brenning. Foto: Pressbild

Johannes Brenning. Foto: Pressbild

Vad fick dig att vilja göra dokumentären?
– Jag tror det var för att jag tyckte det skulle bli en kul resa. Det var nog samma när jag åkte till Göteborg med AMK för att filma en standupshow där. Om det verkar kul så åker jag, säger Johannes Brenning.

Vad var den stora utmaningen?
– Jag har aldrig gjort något liknande. Först var min och Simons plan en mockumentary. Sen ballade allt ur när han blev fri, så resultatet blev nått mittemellan.

Det pratades om att det var 95 procents chans att Simon skulle bli dömd men helt oväntat blev Simon friad. Vad är dina tankar om det?
– Jag trodde också det innerst inne. Men det är intressant att han typ redan var dömd av media innan. Ingen tidning verkar ha kollat upp ordentligt vad som kunde bli resultatet.

Simon har berättat i olika intervjuer att TV4 och produktionsbolaget Sthlm-Köpenhamn stängde dörren för Far & Son när det visade sig att det blev rättssak och de skulle eventuellt bli skadeståndsskyldiga.

Bild från Simon G:s Instagram på rättegångsdagen.

Bild från Simon G:s Instagram på rättegångsdagen.

Hur har dokumentären finansierats? Finns det något sätt tittare kan bidra?
– Det är lyssnarna från podcasten AMK Morgon som har betalt allt för mig via Swish på nummer 073-878 38 14 där man gärna får slänga över nått mynt.

Vad blir ditt nästa projekt?
– Jag ska följa upp med min andra ståuppspecial efter ”Hästfasoner” som den första hette. Den kommer heta ”Neon Kid 2019”.

*”Jag vilar mitt fodral” är ett citat från Simon Gärdenfors. En direktöversättning på den engelska rättegångstermen ”I rest my case”.