Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Filmregissören och Star Wars-oraklet Rasmus Tirzitis fortsätter att analysera Star Wars-släppen här på Barrikaden. Den här gången har turen kommit till ”Solo: A Star Wars Story” som de senaste dagarna släppt hela två teasers/trailers. Filmen har biopremiär i maj.

En av de största röda flaggorna för Solo-filmen skulle vara om de på något sätt försökte att dölja sin huvudkaraktär och istället fokusera på någon av de andra karaktärerna – sätta Lando i förgrunden, eller Chewbacca, eller fokusera på Millennium Falcon. Men Ehrenreichs Han Solo får gott om tid och dialog i trailern, och jag tycker att han ser ut att fungera.

Baserat på de korta klippen vi får se i trailern verkar det också som om Lucasfilm har lyckats räta ut trasslet som Lord och Miller påstods ha orsakat kring Solo. Karaktären är arrogant och ambitiös: “I thought we were in trouble for a second there, but it’s fine” (innan saker blir plötsligt värre!).

Av de andra karaktärerna i trailern är den som gjort störst intryck Lando – trots att han inte har några repliker. Han ser bara så cool ut i den där pälsrocken, och hans leende vid vad som ser ut som ett spelhjul, tycker jag att han förkroppsligar karaktären bättre än vad någon enda replik någonsin kunnat göra.

Vad som ger ett stark intryck också är dock det visuella. Från en Star Destroyer som banar väg i ett åskmoln, till Han Solos siluett i spelhallen, ser den här filmen vacker ut (filmfotografen Bradford Young fick en Oscar-nominering förra året för sitt arbete i Arrival). Det är möjligt att dessa välkonstruerade trailrar kan jobba stenhårt med att sälja en produkt åt oss som i slutänden är dålig, men den ser definitivt ut att vara värd väntan.

Han Solos backstory som varit känd i non-canon Star Wars-böcker var att han ursprungligen gick med i Imperial Navy innan han deserterade och blev en smugglare, och det verkar som att saker och ting kommer ske på ett liknande sätt i Solo.

Trailern öppnar med Han som sitter ner med en Imperial officer i vad som verkar vara ett rekryteringscenter. Officeren frågar Han vilken gren han är intresserad av att gå med och svaret blir: ”Jag ska bli pilot. Den bästa i galaxen.” Det är så likt Han att prata om sig själv och sina pilotfärdigheter på ett så självsäkert vis.

Trailern är ganska gles på Chewbacca, men det är högst möjligt att värvningen som Han tar i Imperial Navy är det som i slutänden för honom samman med Chewie. Eftersom wookiees var slavar länge under imperiet. Att rädda sin håriga vän ur fångenskap skulle kunna vara ett ganska förnuftigt sätt för Han att bryta sina band till imperiet – för att inte tala om vinna våra hjärtan som publik.

Chewbacca är över 200 år gammal under händelserna i den ursprungliga trilogin, så han kommer inte att bli en drastiskt ung version av sig själv, men hans utseende tycks ändå vara lite, lite yngre och hans olika bandolier betyder att han också kan tänkas använda andra vapen än hans ikoniska armborst.

Den sista sekvensen i den här trailern visar oss hur olik Falken kommer att se ut i den här filmen. Den har inte bara blå ränder i stället för röda, om du tittar noga är fartygets främre del täckt istället för ihålig som vi är bekanta med.

Falken har blivit kraftigt modifierad genom åren av Han tills vi ser skeppet i A New Hope. Detta måste innebära att Han modifierade Falcons framsida och formade den till sin ikoniska mandibeldesign. Jag måste säga att jag gillar mandibles bättre. Vi kan föreställa oss att Lando, som fartygets tidigare ägare, var mycket noga med att hålla inredningen ren och snygg, precis som hans glödande leende.

Trailern avslöjade också en ny mystisk karaktär – Thandie Newtons Val. Den enda smakprov som vi fått av hennes karaktär är bilder från inspelningen som Ron Howard visat där hon tycktes ha på sig en Imperial Naval Officers uniform, vilket får mig att börja spekulera om att hon kan vara en av filmens skurkar. Det är uppenbarligen inte fallet i det vi får se här i alla fall, utan som alltid med trailers kan det vara vilseledande information och hon kanske är en desertör precis som Han eller den ursprungliga bilden kanske visar henne i förklädnad (vilket händer då och då i Star Wars).

Som alltid lämnar en ny trailer (eller två) fansen med fler frågor än svar. De är trots allt utformade för att få oss att längta!

/Rasmus Tirzitis