Rymd-Tirzitis slår tillbaka: 2019 kommer bli ett år att minnas för Star Wars-fans! För första gången på fyra år var det inte en ny Star Wars-film att prata om i december. Men det kan verkligen tyckas som att det bara är lugnet före stormen av nyheter som säkert kommer ut ur Lucasfilm under de närmaste 12 månaderna före releasen av Episode IX. Om 2018 var ett tungt år för franchisen som toppades med Disneys chefen Bob Iger lät meddela om att de kommer sakta ner produktionen av filmer för bio, efter snedsteget med Solo. Så kommer 2019 att bli en helt annan grej helt och hållet. Det här är året då Star Wars utvecklas – och förbereder sig för sin comeback som en kulturell juggernaut. Är du redo? Om inte, bör du verkligen läsa på för att vara förberedd.

Jag tänkte prata lite om vad vi har framför oss det här kommande året vad det gäller Star Wars. Jag tror att det här året kommer att bli en make-it-or-break-it för franchisen – eftersom vi har fem stycken stora utgåvor att se fram emot eller rädas, beroende på din ståndpunkt till SW idag.

Dessa fem inkluderar öppning av Galaxy’s Edge på Disneyland och Disney World, TV-serien The Mandalorian, Säsong 7 av The Clone Wars, släppet av spelet Star Wars Jedi: Fallen Order och Episode IX. Visst. Nu hoppar jag över en del Star Wars-relaterade släpp det här året, men de är dessa fem stora som sannolikt kommer att generera mest uppmärksamhet och kommer att orsaka de största ringarna på vattnet bland fansen – för gott eller ont. Det är, krasst sett, fem chanser för Disney och Lucasfilm (och EA såklart) att kunna slå home runs eller kollapsa totalt, eller göra något mellan dessa två extremerna.

Fem chanser att förändra hjärta och hjärna för fans som, ska vi säga, blivit allt annat än imponerade av de första sex åren av Disneys Star Wars. Alla projekten är planerade att släppas under de sista halvåret av 2019. Vilket betyder att Disney och Lucasfilm har mycket tid framför sig att marknadsföra dessa projekt och allmänna fanrelationer – den senare som de flesta skulle hålla med har hanterats dåligt.

Vi börjar med Galaxy’s Edge. Är du inte riktigt säker på vad Galaxy’s Edge handlar om? Kanske kan den här teasern från Disney Park hjälpa.

Finns inte mycket mer att tillägga, det säger sig själv. Star Wars-land kommer att gå hem och locka till sig besökare.

The Mandalorian, franchisens första live-action-serie. Signerad Jon Favreau kommer den vara en av utsmyckningarna och förförelsen för att skaffa den nya Disney Plus-streamingtjänsten. Serien genererar redan en hel del buzz för sin cast och intressanta koncept. Med Boba Fett-filmen mest otroligt lagt på is för gott, är det här det näst bästa tittarna kommer kunna uppleva av den galaktiska underjorden med massor av bounty-jägare redo för äventyr. Mandalorian bör spela upp den kriminella aspekten som fanns i Solo och lägga större vikt vid den – speciellt som det följer en ensam gunman-arketyp. De kommer att arbeta för att bredda Star Wars horisonter på sätt som filmerna verkligen inte kan, vilket SÅKLART är en spännande proposition.

Näst på tur står säsong 7 av The Clone Wars. Jag har svårt att tänka mig att de kan misslyckas med det här – det är mer eller mindre the old band getting back together. Jag tyckte Clone Wars serien verkligen tog sig. De första säsongerna var något för barnorienterat för min smak men de sista säsongerna och framförallt säsong 6 älskade jag. Med Dave Filoni vid rodret (och med George Lucas i viss mån) för att ge fans ett tillfredsställande slut till en mycket älskad serie. Jag vet inte om det är så att de kommer färdigställa delvis påbörjade episoder som de arbetade med när serien avbröts eller om det kommer att göra helt nya avsnitt – möjligen en kombination av både och. Så länge som Filoni får göra sin grej så kommer det här troligen bli en stor vinst för Lucasfilm och Disney.

Star Wars Jedi: Fallen Order. Även om du inte är en gamer har du säkert hört talas om EA (på gott och ont). Deras tidigare Star Wars har mötts av mycket hård kritik, tunt innehåll eller ofullständigt eller ofärdigt i allmänhet. Om du ville ha mer innehåll var du tvungen att betala för det, antingen genom att få ett säsongskort eller genom att betala för DLC när de kom ut. EA:s rykte åt sidan för ett ögonblick, och vi blickar mot konceptet i sig för en stund. En Padawan överlevde order 66 och är nu på flykt, låter inte direkt som något färsk eller originellt. Med tanke på Rebels nyligen lyckade berättelse om en Padawan som överlevde order 66 och flydde. Frågan är också om det här spelet kommer att erbjuda något innovativt och en rolig spelupplevelse eller om de bara mjölkar på Star Wars-kons spenar. Jag ska inte påstå att jag är en gamer, många spel känns väldigt lika i min smak. Min största farhåga är att Star Wars Jedi: Fallen Order bara kommer att kännas som vilket spel som helst.

Bild: Starwars.com

Trots viss kritik mot The Last Jedi, så kommer Episode 9 att vara ett måste att se. Om du har varit ett fan av Star Wars kommer du att vilja veta hur allt slutar. Det finns så mycket Star Wars nu, och fortfarande mycket mer Star Wars som ska komma. Så jag kommer hålla fokuset främst till vad det är jag gillar och inte fastna i det jag ogillar eller tycker mindre om. Domen för The Last Jedi bör heller inte falla förrän vi sett Episode IX – som jag hoppas får en mastig titel snart så jag kan sluta kalla den Episode 9. Den filmen bör kunna knyta ihop en del lösa trådar och få dig att se på Episode 8 med nya ögon.

Som med det gamla ordspråket, tiden läker alla sår, och Star Wars drar nog bara nytta av gapet mellan Solo och Episode IX. När Skywalker saga final får premiär i slutet av 2019 kommer det att ha varit 19 långa månader sedan allmänheten fick en ny Star Wars-rulle att plocka isär. Visst kommer Episode IX-marknadsföringskampanj att hålla filmen i konversationen, men mainstreamfilm-besökaren har haft gott om tid på sig för att komma ihåg hur mycket de saknade Star Wars i julas.

Medan Lucasfilm har många fler Star Wars-filmer planerade för hela 2020-talet, den nästkommande från regissören J.J. Abrams kommer att bli något speciellt. Den avslutar tredje trilogin om den legendariska Skywalker-familjen, Episode IX har hittills talats som den sista delen, vilket innebär att det är på sätt och vis slutet. Och med kraften i Disney-reklammaskineriet kommer Lucasfilm att spela upp det för maximal dramatisk effekt. Filmer som fungerar som avslutning av deras respektive franchises tenderar att gå mycket bra kommersiellt och kan till och med vara deras högsta brutto (se: Lord of the Rings, Harry Potter). Episode IX är det perfekta motgiftet mot den växande tron att det finns Star Wars-franchiseutmattning. Detta är det kulminerande kapitlet i en historia som mer eller mindre har definierat popkultur sedan 1977. Ett och ett halvt år efter Solo kommer Star Wars att få sin mojo tillbaka.

Bild: Starwars.com

Med tanke på filmerna hoppas vi att 2019 kan ge oss ny information på den fronten (förutom Episode IX, förstås). Lucasfilm utvecklar en trilogi från Rian Johnson och en annan serie från Game of Thrones skaparna David Benioff & D.B. Weiss, som båda är separata från Skywalker-sagan. De ligger fortfarande några år bort tills någon av dessa är redo att ens ge oss ett litet smakprov (baserat på Lucasfilms nuvarande release-mönster, skulle det bli tidigt 2022), men studion kan bestämma sig för att börja växa upp hype-tåget tidigare än så. Star Wars Celebration kommer att äga rum nu i april, och medan giganterna Episode IX och The Mandalorian kommer att vara huvudattraktionerna, skulle det inte vara helt otänkbart att åtminstone reta oss med vad som finns i görning längs vägen (releasedatum, kanske). Med så många stora andra franchises idag är det viktigt att norpa datumen medan de är tillgängliga.

När Episode IX är klar kommer Star Wars äntligen att vara fri att hitta nya vägar och hitta andra historier att berätta. Dessa nya filmer kan handla om allt och ha oändliga möjligheter till hands. Självklart kommer det inte att finnas några trailers eller affischer nu 2019, men studion kan göra något för att symbolisera slutet på en epok och en annan morgon. Celebration 2019 verkar som den perfekta platsen att göra just det.

/Rasmus Tirzitis