The Last Jedi

Film: Den efterlängtade andra delen av JJ Abrams trilogi har premiär imorgon den 13 december och Barrikaden var på förhandsvisning redan idag. Och går därifrån lätt i stegen och med ett stort leende på läpparna. The Last Jedi är en mycket bra andra del och bygger upp för en bra avslutning 2019.

Självklart undviker vi spoilers här, och därför blir det här utströdda tankar och känslor. Det enda som jag spoilar är min egen känsla när jag såg och sett ”The Last Jedi”. Gåshuden fanns där vid mer än ett tillfälle, skratten fanns där och klumpen i halsen kunde anas ibland. Jag är över månen (eller alla tre av Tatooines månar om ni så vill) och så lättad att den här andra delen blev bra. Det finns viskningar och nickar till ”The Empire Strikes Back” men om folk kunde klaga på att ”The Force Awakens” var för lik ”A New Hope” så kommer det inte gå nu. Det är många parallella delar av storyn som vävs samman snyggt och utan att använda allt för många gamla tropes. Vilket gör att jag gillar den mer än förra filmen. Som det var första gången när jag såg original-trilogin så upptäcker jag och förundras av världen som byggs upp. Klyschigt nog får jag uppleva ett eget äventyr i min biostol.

”The Last Jedi” är en väldigt bra andra del av trilogin som undviker att kännas som en transportsträcka till avslutande film samtidigt som den både avslutar och påbörjar historier. Mörkret och ljuset balanserar och studsar mot varandra och det går inte riktigt veta var vi är på väg. Eftersom äventyrsfilm från Hollywood kan bli väl förutsägbara är det ett gott betyg att jag inte var säker. Hur ska karaktärerna utvecklas? Hur ställer sig just hen till det här dilemmat? De frågorna hinner jag faktiskt fundera på och det blir trovärdigt mitt i allt overkligt.  Star-Wars-The-Last-Jedi-1-2-600x316

I ”The Force Awakens” var jag försiktigt positiv till Adam Driver som Kylo Ren. Förstod nu kanske riktigt vad just han skulle vara bra för. Efter att ha sett ”The Last Jedi” förstår jag. Det är som om jag varit på Dagobah och fått min Driver-träning. Skådespeleriet från både Mark Hamill och Carrie Fisher är väldigt bra, det visste vi väl sedan tidigare, men Driver är den som överraskar mig. Jag tror på honom och ser inte längre en konstig pojkvän från Girls som försöker vara någon han inte är längre.

Jag tror och hoppas att de flesta Star Wars-fans (och annat folk) kommer få ut mycket av den här filmen. Det finns så många bra delar som jag vill prata med någon om men inte kan, så snälla gå och se den så vi kan dissekera den tillsammans.

Slutligen måste jag såklart nämna vår bortgångna prinsessa och general Carrie Fischer. Det är så oerhört sorgligt att hon inte finns med oss längre och många av de absolut bästa scenerna i The Last Jedi innehåller henne. Självklart avslutas eftertexterna med en rad till denna bortgångna hjältinna, till applåder från salongen.

Må kraften vara med er
Robin