Star Wars: Walt Disney Pictures och Lucasfilm har släppt en första teaser trailer för den högt efterlängtade uppföljaren ”Star Wars: The Last Jedi”, den åttonde filmen i Star Wars Skywalker-saga, men den nionde Star Wars-filmen.
Det finns inget som går upp mot att överanalysera en Star Wars-trailer och “The Last Jedi” är absolut inget undantag.

Behöver du en liten påminnelse om vad som händer i trailern? (Som om du inte redan tvångstittat på trailern minst två gånger om dagen sedan den släpptes) Kolla in det igen nedan, innan du fortsätter läsa mina tankar.

Phew, okej. Andas du? Redo? Då kör vi…

Precis som första teasern för TFA så startar den också med någon som flåsar och flera har gjort en side-by-side jämförelse mellan TFA-teasern och TLJ-teasern och likheterna är slående – och är det en tillfällighet? Nej, knappast! Lucasfilm jobbar nu starkt med att skilja Sagafilmerna från Storyfilmerna så vi kan förvänta oss denna mall på Star Wars teaser trailers.

Teaser trailern för TLJ gör precis vad en teaser ska göra, skapar en längtan hos oss att vilja se mer SÅKLART. Vi som fans kan ALDRIG få för mycket, eller hur? Vi förstår att Rey tränar tillsammans med Luke, The Resistance fortsätter att kollidera med First Order – MEN vi vet inte riktigt mer om vad som kommer att vara storyn i filmen än vad vi redan visste. Så smart drag där Lucasfilm – att ge oss kakan och behålla den själva.

Efter att ha sett teasern ett antal gånger nu så bär jag fortfarande med mig Lukes sista replik: ”I only know one truth: it’s time for the Jedi to end.”

Jag har en stark känsla av att vi kommer få se vår barndomshjälte Luke Skywalker bli ond. Inte nödvändigtvis ond, Ond som Snoke eller Kylo Ren för den delen, men att hans ideologi kring kraftens syfte och sin egna roll ändrats. Jag får en känsla av att vi kommer möta en mycket sliten och nedslagen hjälte i Luke som kommer bli en motsättning och eller hinder för Rey. Och jag hoppas starkt att han blir det för om han enbart är en statiskt genomgod karaktär som inte genomgår någon förändring, så kommer hans karaktär inte bli långvarig, tyvärr.

Från The Last Jedi. Foto: Starwars.com

Från The Last Jedi. Foto: Starwars.com

Vi kan bara titta på Star Wars-historiken kring genomgoda mentorer och alla har blivit dödade på ett eller annat sätt. Jag ser gärna den utvecklingen också för att jag dels vill att Luke ska kännas som en tredimensionell karaktär, som även om han är otroligt stark med kraften, också ifrågasätter syftet med utövandet av den. För vad kan man göra med en karaktär som kan potentiellt anses vara allsmäktig, antingen dödar man karaktären eller så gör man den karaktärens mål till motsatsen för vad vår huvudkaraktärens är – i detta fallet Reys. Sen vill jag gärna ha kvar Mark Hamill i Star Wars-serien i många filmer till, så inte alla originaltrilogi-karaktärer blir dödade.

”Star Wars: The Last Jedi” är skriven och regisserad av Rian Johnson (Brick, Looper) och fortsätter historien man startade i ”Star Wars: The Force Awakens”, och välkomnar tillbaka Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Lupita Nyong’o, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie och Andy Serkis. Nya ansikten i filmen inkluderar Benicio Del Toro, Laura Dern och nykomlingen Kelly Marie Tran.

Premiär blir det den 15 december, 2017.

/Rasmus Tirzitis