Star Wars: Likt Jabba the Hutt vid en grodbuffé slängde jag mig hungrigt över extramaterialet. X-Wings, John Williams, J.J. Abrams, BB-8 och Harrison Ford. Allt fanns där. Och visst, innehållet i den nysläppta DVD:n med Star Wars: The Force Awakens var utsökt. Magin fanns där också. Enda problemet var att jag inte blev mätt.

Regissören J.J. Abrams med skådespelaren Daisy Ridley (Rey). Foto: David James ©Lucasfilm 2015, Pressbild

Regissören J.J. Abrams med skådespelaren Daisy Ridley (Rey). Foto: David James © Lucasfilm 2015 / Pressbild

Obs, det förekommer spoilers i den här texten. Främst om innehållet i extramaterialet.

Själva filmen i sig är ju fantastisk, snygg, härligt nostalgisk och regissören J.J. Abrams lär ha tillfredställt 99 procent av biobesökarna enligt mina beräkningar. Men då jag sett The Force Awakens två gånger på bio redan så gav jag mig istället på extramaterialet i första hand, vilket också den här recensionen behandlar.

Vill ni ha en fullödig filmrecension kan ni kolla in Barrikadens lyriska instagramfilm efter premiären.

Det första jag gjorde efter att ha tryckt i bonusskivan i spelaren var att gå igenom den snygga men kanske något simpla menyn. Tyvärr gick det ganska fort. För det var inte så många menyval som jag hade hoppats på.

Mitt första stopp blev ”deleted scenes” – något jag sett fram emot mycket. Och på den punkten är jag väldigt nöjd. För Disney skickade med sex scener som inte fick plats i filmen:

  • Mer med Stormtrooper-Finn i byn i inledningen.
  • General Leia i stridsledningscentralen.
  • Snowspeeder-jakt med Finn och Rey.
  • Kylo Ren inuti Millennium Falcon.
  • X-Wings som startar.
  • Rey får höra ”att allt kommer bli bra” när Finn ligger skadad.

Jag kan förstå att flera av scenerna skrotats för de tillförde inte särskilt mycket eller höll inte måttet i mina ögon. Däremot inte sagt att jag inte tyckte om att se dem. För det är ändå intressant och spännande när det serveras något helt nytt. Att få ut ännu mer från Star Wars-universumet. Den biten älskar jag för övrigt med hela bonus-DVD:n, både med borttagna scener och dokumentärerna och intervjuerna.

Den bästa av de ratade scenerna var utan tvekan den där vi får se ett gäng med X-Wings starta och sedan förbereda sig för ”lightspeed” varpå en av piloterna svarar ”is there any other speed?”. Kanske tyckte J.J. Abrams att det fick vara nog med skämt…

Det har snackats en hel del bland fans om en eventuell scen där Chewbacca sliter loss armarna på Unkar Plutt. Av den såg vi inget. Om den nu ens finns. Hur som helst ska det finnas åtminstone 20 minuter material med bortklippta scener enligt J.J. Abrams. De här sex scenerna var sammanlagt omkring fem minuter. Känslan är att godbitarna sparats till en eventuell extended version. Jag hoppas det.

Därefter klickade jag mig vidare för att kolla igenom de dokumentära filmklippen. Den längsta dokumentären var på nästan 70 minuter och var i princip heltäckande. Har du bara dryga timmen på dig är den här perfekt då den skrapar på ytan på väldigt många olika områden. Från Millennium Falcon-ritningar till auditionfilmer och Han Solos öde. Personer från filmteamet, animatörer och skådespelare får plats i dokumentären som passande inleddes med bilder på George Lucas och sedan J.J. Abrams och tillkännagivandet av nya filmen i januari 2013.

I sex (har jag för mig) ytterligare specifika filmklipp går det att titta vidare på ämnen som det snuddas vid i den längre dokumentären. Som att bygga kostymer/masker, första genomläsningen av manuskriptet och fäktscenen i den snöiga skogen som visar sig vara helt konstgjord och uppbyggd i en studio.

Manusläsandet av episod VII på Pinewood Studios med Harrison Ford, Daisy Ridley, Carrie Fisher, Peter Mayhew med flera. Foto: David James. © Lucasfilm Ltd, Pressbild

Manusläsandet av episod VII på Pinewood Studios med Harrison Ford, Daisy Ridley, Carrie Fisher, Peter Mayhew med flera. Foto: David James. © Lucasfilm Ltd / Pressbild

De kortare separata filmklippen var på omkring 5-10 minuter styck, varav lite har vi inbitna redan sett. Men alla var intressanta, vi fick ny bakgrundskunskap och wow-faktorn var ständigt närvarande. Men man, jag tror inte att jag är ensam om det, vill ha ännu mer. Mer djup, men även kvantitet. De hade lätt kunnat dubbla längden på de här filmklippen. Och/eller haft med tio till.

Varför inte bara slänga in hela intervjuer med skådespelarna eller ännu mer nördigt snack med diverse ljud/VFX-experter? Bara femton minuters råmaterial från manusläsandet hade varit hur coolt som helst.

Sammantaget är det superintressanta och magiska rörliga bilder vi bjuds på i bonusmaterialet. Star Wars-känslan plus att det är något historiskt vi fått vara med om finns där och det blir nästan högtidligt då och då. När musikerna applåderar John Williams vill jag göra detsamma hemma i soffan och sedan sjunga da-da-da-DA-da-da-DA-da-da samtidigt som mina fingrar rör sig som en dirigent.

Nu när Star Wars-universumet blivit så enormt så förväntar sig många att proppas lika fulla med extraklipp, fakta och anekdoter som med dockor, prylar och annat som pumpas ut från leksaksfabrikerna. Dilemmat blir ifall det ens är möjligt att stilla suget från alla hungrande Star Wars-fan som väntat på DVD-släppet? Det kanske dämpades något.

Jag vet inte om det ens hade räckt med tio timmar dokumentärfilm, bloopers, 25 bortklippta scener och Mark Hamill som dansar tango med C-3PO till Cantina Band. Star Wars-hungern går nog aldrig att mätta (för vissa). Inte ens med en film var tolfte månad som Disney nu släpper de närmaste ljusåren.

Bengt out.