Star Wars: Den 13 december är Rey, Fin, Luke, Leia, Kylo Ren och resten av gänget tillbaka. Det är då ”Star Wars: The Last Jedi” har biopremiär i Sverige. Efter teasern i april har Disney nu släppt en bakom kulisserna-film. Och sin vana trogen har Rasmus Tirzitis analyserat klippet som är knappt tre minuter långt.

Disney fortsätter sin tradition och vid D23 Expo den 15 juli 2017 släppte de en helt ny bakom kulisserna-video till ”Star Wars: The Last Jedi”. Vi fick en helt ny titt på filmens karaktärer, varelser och platser. Du kan kolla in det nedan:

Jag gillar dessa bakom kulisserna, eftersom de erbjuder bilder och en uppfattning om hur filmen kommer att se ut och kännas utan att ge bort något av den faktiska handlingen. Det är väldigt mycket att ha kakan och äta den.

Här är ett par godbitar jag vill lyfta fram kring vad vi fick se:

En sak som överförs från J.J. Abrams älskade – om än något säkra – franchiseuppväckning (The Force Awakens) är användningen av praktiska effekter. Liksom The Force Awakens kommer det att finnas gott om CGI-filmmagi (inklusive Lupita N’yongo som återvänder som Maz Kanata), men först efter att ha etablerat en baslinje med fysiska uppsättningar, animatroniska varelser och riktiga inspelningsplatser.

En av de iögonfallande visuella effekterna i videon, är ett kort klipp av en kameraman som filmar en scen, på vad vi gissar är nya planeten Crait som har den bländande röda mineralen som visades vid ett tillfälle i första teasern från The Last Jedi. Kameramannen har en hoodie, kameran skyddad av plast, och en verklig hagelstorm (bild nedan) av den mystiska röda substansen brakar in över scenen och täcker allt med den.

Bild: Från Youtube

Bild: Från Youtube

Nästan varje överlevande karaktär från The Force Awakens återvänder till The Last Jedi, och nästan alla syns här, även om det bara är för en sekund eller mindre. Det visas upp en hel del ögongodis och bevis på uppfinningsrikedom i klippet: strålande färger, fascinerande utomjordiska varelser, spännande svärdsscener, explosiva actionscener och alla de andra sakerna som gör Star Wars så speciell för så många av oss. Inte ens Ryan Johnsons (regissören) patetiska försök att härma Chewbacca-läten – som mjukt hånades av John Boyega – kan dämpa entusiasmen som klippet genererar.

Bild: Från Youtube

Bild: Från Youtube

Rey (Daisy Ridley) kommer att börja sin träning tillsammans med Luke Skywalker i The Last Jedi, och hon skulle inte vara en riktig Jedi om hon inte kunde göra en mäktig pose med sitt svärd! Hon mer än fångar Luke Skywalkers väsen, Rey i en luva och liknande färger som Luke. Det är också en klassisk Star Wars-pose för Jedi Knights. Rey kan också ses springa med sitt lightsaber, vilket vi också kunde se i den första trailern.

Det ser ut som om vi kommer bli bjudna på rejält med lightsaber-action i The Last Jedi. Daisy Ridley kan ses i det nya klippet slåss mot tre personer på en gång! Vilka som attackerar henne är dock ett mysterium fortfarande, men det finns en chans att det är Knights of Ren, som endast som hastigast nämndes i den tidigare filmen. Hur som helst, Luke Skywalker vet hur man tränar en Jedi.

Adam Driver ses träna med sitt trademark-Kylo Ren-lightsaber mot två stuntmän, båda med långa stavar som vapen. Kan det här vara då Kylo Ren vänder sig mot Knights of Ren eller mot Snokes vakter? Eller när dem vänder sig mot honom?

Fin och ... är undercover. Bild: Youtube

Fin och Rose Tico går undercover. Bild: Youtube

Fin (John Boyega) kommer att spendera mycket tid i filmen tillsammans med den nya karaktär Rose Tico, som spelas av Kelly Marie Tran. De två kommer enligt uppgift att vara på uppdrag för The Resistance, och tydligen är det ett uppdrag som kräver att de går undercover. De två kan ses i vad som ser ut som First Order-uniformer.

Det sista ordet i videon kommer från Carrie Fisher, som sammanfattar huvudtemat för Star Wars, liksom hennes perspektiv om att vara en del av franchisen sedan början: ”Det handlar om familj, och det är så kraftfullt.”

"It's a wrap", utbrister Admiral Ackbar. Sista inspelningen är gjord för episod VIII. Bild från bakom kulisserna-klippet/youtube.

”It’s a wrap”, utbrister Admiral Ackbar. Sista inspelningen är gjord för episod VIII. Bild från bakom kulisserna-klippet/Youtube.

Trots att det inte är en ny trailer, är bakom kulisserna-videon en fantastisk kompensation. Vi fick inte bara några saftiga blickar på produktionen. De här klippen är verkligen ett bra sätt för Lucasfilm att behandla fans utan att avslöja för mycket vad som väntar oss. De kan bevara handlingen så att vi inte vet för mycket om filmens story innan vi ser själva filmen. Tyvärr är trailrar väldigt generösa numera och avslöjar för mycket. Sist men inte minst behöver jag nämna de otroligt snygga karaktärsaffischerna som också släpptes.

/Rasmus Tirzitis