Rymd-Tirzitis slår tillbaka: Ewan McGregor håller på att förhandla för att återvända som Jedimästaren Obi Wan Kenobi i en ny serie för Disney Plus, bekräftar Variety.

Inga andra detaljer om den potentiella serien finns tillgängliga i dagsläget. McGregor har spelat karaktären tidigare i de tre ”Star Wars”-prequelsfilmerna ”The Phantom Menace” (1999), ”Attack of the Clones” (2002) och ”Revenge of the Sith” (2005). Det har varit på tapeten i flera år om att McGregor skulle återvända i en fristående Obi Wan-film, men dessa planer lades på is till följd av den misslyckade satsningen av fristående ”Star Wars”-filmer med ”Solo: A Star Wars Story” (2018). Planerna har nu justerats en del och filmen blir till en serie istället.

Än finns det inget uttalande från varken McGregor och Disney Plus enligt Variety. McGregor har hoppats på att få chansen att återvända till karaktären i flera år. I en intervju från 2015 på Edinburgh Film Festival sa McGregor: ”Jag skulle gärna fortsätta historien från Episode 3 där jag slutar och Alec Guiness börjar.”

Obi-Wan Kenobi, här spelas av Ewan McGregor. Bild: Starwars.com

Obi Wan-serien skulle vara den tredje live-action-Star Wars-serien på Disney Plus. Den kommande streamingtjänsten har redan gått ut med att tjänsten kommer innehålla ”The Mandalorian” av Jon Favreau med Pedro Pascal i huvudrollen (som Boba Fett) samt en serie baserad på Cassian Andor, karaktären som introducerades först i filmen ”Rogue One” med Diego Luna.

Om en serie med fokus på Obi-Wan Kenobi verkligen skulle bli av, så är den naturliga frågan vad den ska handla om? En möjlighet är att den kommer att utspela sig helt på Tatooine, även om alla tidigare Star Wars-filmer har inkluderat resor till flera planeter. När allt kommer omkring var Obi-Wans ansvar att skydda Luke, och så skulle Tatooine kunna ha en del spännande äventyr, då vi bara sett en liten plätt av planetens yta. Om Obi-Wan lämnar Tatooine, skulle han då direkt eller indirekt involvera sig i kampen mot Imperiet? Det ska bli intressant att se hur den 48-årige McGregor förvaltar sin karaktär och vad Kenobi haft för sig under alla dessa år. Enligt rapporten blir det 6-8 avsnitt.

Ska Obi-Wan lämna Tatooine? Även om kampen mot imperiet är ädel, skulle jag argumentera för att det är väldigt dumt av Obi-Wan att lämna Tatooine för att engagera sig i galaktiska kriget. Om han gör det så sätter han sitt främsta uppdrag i fara; att skydda Luke. Om någon i Imperiet skulle lyckas spåra Obi-Wans plats, om Vader kunde lokalisera Obi-Wan på Tatooine och åkte dit för att döda honom – skulle han troligen kunna känna igen (känna av?) Luke, som är stark med Kraften.

Ett potentiellt äventyr skulle kunna utspela sig precis efter Episode 3, Obi-Wan lämnar Tatooine för att involvera sig i kampen mot Imperiet, men kampanjen blir misslyckad och han undgår att bli dödad. Han inser då att han gjort ett grovt misstag genom att kompromissa sitt huvuduppdrag (kanske med en påminnelse av Yoda?), Obi-Wan beslutar sig då för att aldrig lämna Tatooine igen tills Luke är redo att bli träna till en Jedi Knight.

Darth Maul på väg tillbaka? Bild: Starwars.com

Frågan vi alla ställer oss: Kommer Ray Park tillbaka som Darth Maul i Obi-Wan Kenobi-serien?

Detta är en efterlängtad tidsperiod i Star Wars- universumet att utforska mer i och det finns många andra bekanta karaktärer som kan dyka upp. Inte minst Obi-Wans gamla fiende, Darth Maul. Men hur troligt är detta då?

Tja, Lucasfilm hade definitivt planer på att göra mer med Darth Maul i live-action format igen, efter hans chockkameo i ”Solo”. Det var tydligt att avsikten för honom var att ge honom en större roll i uppföljaren. Eftersom vi troligen inte kommer få se någon uppföljare på ”Solo” snart, kanske de slänger över Maul som skurk till Obi-Wan-serien istället? De kan till och med fortsätta utvecklingen hur han styr den kriminella undervärlden Crimson Dawn-syndikatet.

Det enda är dock att Star Wars: The Clone Wars and Rebels redan har utforskat en hel del vad det gäller rivaliteten mellan Jedi-mästaren och Sith-herren. Så finns det mer historia att berätta mellan dem?

Det återstår såklart att se, men skådespelaren och stuntmannen Ray Park är riktigt sugen efter en till omgång som Maul. Skådespelaren har upprepade gånger uttalat sitt intresse för att smeta på sig den röda sminket och hornen igen. Folk har också märkt att Park har taggat sina Instagram-inlägg med Star Wars-hashtags. Hintar han om en eventuell comeback, eller ser han helt enkelt till att hans fans ser sina inlägg? Park tillhandahåller lite mocap för den kommande Clone Wars-återfödelsen också, så det kan leda till något mer.

Det finns inget sagt om när den här serien kanske släpps, men The Mandalorian kommer att ha premiär den 12 november, dagen då Disney Plus lanseras. Star Wars är en av de franchiser som ska locka prenumeranter till ny streamingtjänsten.

/Rasmus Tirzitis