Rymd-Tirzitis slår tillbaka: För en tid sedan så släppte Vanity Fair ett gäng otroligt vackra bilder från Star Wars Episode 9 The Rise of Skywalker, och någonting som jag inte reagerade på då men som nu fått mig att haja till är en liten detalj på bilden på Luke.

Luke Skywalker iklädd handske. Bild: Starwars.com/VF

FÖR ER SOM UNDRAR VARFÖR LUKE HAR HANDSKE TILL ATT BÖRJA MED: I Episode 5 får Luke sin hand avhuggen av Darth Vader. Senare i Episode 6 när Luke försöker frita Han Solo blir hans robotprotes träffad av ett skott och Luke drar på en handske för att dölja skadan. En bild på Luke Skywalker från Episode 9 där Luke förmodligen är ett Force-spöke, men han bär en handske. Men varför skulle ett Force-spöke sakna en hand?

Tidigare har vi sett att när en Jedi blir ett spöke så antar de sin ursprungliga form. Anakin kom tillbaka utan sina brännskador i sin ursprungliga form i slutet av Episode 6. Den här bilden måste i så fall betyda att han inte är ett Force-spöke, om de inte har ändrat alla regler vad det gäller Force-spöken såklart. Vad finns det för övriga motiv?

Antingen så kommer Luke tillbaka från det döda, eller så var han inte död till att börja med. Det finns också möjligheten att det vi ser är en flashback, om det är en flashback så utspelar den sig under Episode 8 med tanke på Lukes utseende och kläder. Om han kommer tillbaka betyder det att han aldrig riktigt “blev ett med kraften” och JJ Abrams (regissören bakom Episode 7 och 9) försöker att sudda ut de val som Rian Johnson gjorde i Episode 8 med Luke.

För varför skulle annars ett Force-spöke ha på sig en handske för att dölja sin mekaniska hand? En del spekulationer som cirkulerar omkring på nätet är att Luke var död till att börja med i The Last Jedi, lite som Bruce Willis i Sjätte Sinnet (1999), vilket var anledningen till att spöket Yoda kunde knuffa honom. Det låter dock lite långsökt och jag tror inte det är något filmskaparna vill försöka förklara i Episode 9.

En annan vild teori är att den Luke som Rey mötte var inte den riktiga Luke utan en klon som blivit strandsatt på ön av den riktiga Luke Skywalker. Det finns (tyvärr) en chans att Luke dyker upp som ett spöke OCH HAR HANDSKE PÅ SIG men jag hoppas verkligen inte att de skulle göra en sån enorm miss. Eller så finns det också en möjlighet att det här bara var en liten detalj som de beslöt att ha med vid fotograferingen – för att spekulationerna skulle härja hej vilt.

Vi får svaret i December!

/Rasmus Tirzitis