Game of Thrones: Först böcker, sedan tv-serie och nu på museum – succésagan Game of Thrones intar på fredag ännu ett nytt område då dräkterna ska visas upp på Livrustkammarens utställning Maktspel. Men att få dräkterna till Sverige verkade inte speciellt svårt.
– Det var bara helt enkel att fråga runt tills vi frågade rätt person, säger Malin Grundberg, museichef och producent.

”Rocken (t.v.) har ett renässansliknande snitt men om man tittar på Joffreys krona som ligger i montern så är det en öppen krona vilket är av medeltida snitt. Cersei Lannisters klänning (bakom Malin) har också ett medeltida snitt med de här långa ärmarna”, berättar Malin Grundberg framför montern med tema makt. Foto: Jonas Bengtsson
På fredag är det premiär för utställningen Maktspel på museet Livrustkammaren, Kungliga slottet i Stockholm. Tre kungligheter är i fokus då 1500-talskungen Erik XIV, drottning Elisabet I från samma tid och pojkkungen Joffrey Barratheon från Game of Thrones är dragplåstren.
– Vi har historiska föremål som vi blandar med inlånade filmkostymer. Filmkostymerna från Elisabetfilmerna är Oscarsbelönade och från Game of Thrones har vi fått låna kläder där vissa har kommit till oss direkt från inspelningsplatsen, berättar Malin Grundberg, museichef och producent.
I princip handlar hela utställningen Maktspel om olika tronkamper – i Sverige, i England och i Westeros. Vid ingången till Livrustkammaren står också den kanske kändaste tronen i dagens populärkulturella samhälle. Jag snackar så klart om järntronen från Game of Thrones.
– Det är en replika som finns här i Skandinavien, men Game of Thrones-kläderna i utställningen är riktiga och som skådespelarna haft på sig vid inspelning, säger hon.
Hur gick ni tillväga för att få tag i kostymerna?
– Det var bara helt enkel att fråga runt tills vi frågade rätt person, skrattar Malin Grundberg. Det var inte så komplicerat. Vi är ju en museiinstutition, vi kan ju både ta hand om och visa kostymer och på det vann vi mycket. Jag tror det gav HBO (som gjort Game of Thrones) en viss trygghet och säkerhet för deras del och att det känns bra att kunna göra det på ett seriöst och riktigt sätt.

”Michele Clapton, kostymdesignern, har haft norra medeltida Europa som förebild för Robb Starks och Ned Starks dräkter (de två längst fram). Men hon betonar att i fantasy gäller inga regler utan man kan plocka fritt från olika platser och århundraden. Dräkterna har också japanska drag med en sorts kjol. Starkätten håller till i norr, vilket hon velat illustrera med de här mörka och murriga färgerna”, berättar Malin Grundberg. I bakgrunden syns även dräkter och rustningar för Jon Snow, Jamie Lannister och Tyrion Lannister. Foto: Jonas Bengtsson
Vad fick er att välja det här temat?
– Vi började i vårt eget 1500-tal, men från 1500-talet finns det väldigt få föremål bevarade. Därför kom idén om att visa filmkostymer från Elisabet I som också är 1500-tal, fast från England. Och sen spann vi helt enkelt vidare genom att hitta nåt mer modernt och som är aktuellt för folk i dag. Elisabet-filmerna har ju några år på nacken medan Game of Thrones är högaktuellt just nu. Det är ju världens dyraste och mest nedladdade tv-serie och om några veckor kommer säsong 4 internationellt så då kände vi att det här måste vi verkligen testa.
Är det här något ni tror kan locka nytt folk som annars inte går på museum?
– Självklart vill vi locka nya besökare. Det här är ju ett helt nytt grepp och vi tror att vi med det här ska kunna locka flera olika grupper att komma till Livrustkammaren. Både de som är intresserade av historiskt mode, dräkter, film, filmkostymer, populärkultur och historia. Och med hela Game of Thrones får vi ju en yngre målgrupp än de som brukar komma till oss.
Läs mer om utställningen Maktspel: ”Du behöver inte bli kung för att sitta på tronen”