Egen solsoshow, ny podd som handlar om smörgåsar och bråket med bröderna Timell. Barrikaden har pratat med komikern Albin Olsson

Albin Olsson på scenen

Hejsan Albin! Hur är läget?
Det är mycket bra.

Du har fyllt nyss 30 och det känns som det lossnat för dig i underhållningsbranschen. Du jobbar ju numera ”bara” med att vara rolig vad var det som tog så lång tid?
Ja, eller jag fyller först på söndag. Ja det kanske det har, lite i alla fall, det har nog lossnat lite åt gången hela tiden men det händer ganska mycket just nu.

Berätta mer om din show?
Jag har sammanställt skämt som jag jobbat på under flera år till en show som handlar mycket om Lycke, platsen där jag växte upp. Jag har bestämt mig för att göra den i två delar på klubben Maffia i Stockholm, då kör jag den första delen ikväll (9 december) och den andra delen imorgon. Sedan tänkte jag ge mig ut på vägarna i vår och se om det är någon som vill komma och titta.

Du har även en podcast där du ska äta mackor? Hur fick du iden? Berätta om upplägget?
Jag fick idén när jag stod och gjorde en vanlig kötbullemacka. Jag undrade om köttbullar med rödbetssallad fanns med i boken åttio väldigt goda mackor av Lasse Kroner. Sedan lade jag ut på instagram att jag tänkte starta en pod som recenserar alla åttio, en macka per avsnitt. Först var det nog lite på skämt men sedan märkte jag att folk var intresserade, när sedan David Sundin hoppade på idén var det bara att köra. Det känns väldigt kul att kunna göra en sådan här grej som har två veckors uppstartstid från idé till första avsnittet är publicerat. Podden är en riktig hyllningspodd. En hyllning till poddformatet som gör det möjligt att göra vad man vill utan några jättekostnader, en hyllning till mackor, världens godaste maträtt och en hyllning till Lasse Kronér som jag tror, utan att ha träffat honom, är Sveriges härligaste person efter typ Emma Knyckare.

Du har varit på många av stockholms klubbar och kört men du har även en egen klubb?
Ja, Specialisterna Comedy Club. Vi (humorkollektivet Specialisterna) startade den i höstas på krogen Dovas på Ringvägen. Vi visste att de hade en jättebra lokal och att vi kände sveriges roligaste komiker. Så vi bokade varje torsdag hela hösten och bjöd in våra vänner för att försöka ge dem en riktigt bra scen att uppträda på. Vi vill att publiken ska komma dit och känna att de är med om något som man inte kommer vara med om nästa kväll och därför har vi gett komikerna ganska fritt spelrum att testa nya tankar. Vi bokar bara komiker som vi vet är roliga, så vi är inte rädda att det inte ska bli bra. Vi kommer köra igång igen någon gång under våren hoppas vi.

I Stockholm kan man nu mera gå på stand-up sju dagar i veckan varför har det blivit så stort?
Jag vet inte. Jag tror det har lite att göra med att det finns oändligt många som vill hålla på med stand-up. Då måste det finnas jättemånga stand-up-klubbar för att alla ska få chansen att testa. Sen gillar ju vissa människor att bli roade och skratta. Det är det billigaste sättet i Sverige att konsumera humor med (ofta) hög nivå.

Programmet Äntligen hemma firar snart 20 år det är ju trevligt men berätta mer om din relation till Martin Timell?

Jag har egentligen ingen särskild relation till honom. Jag har sett honom på TV. Han däremot är lite arg på mig för något skämt som jag skrev på twitter om honom. Om man vill ha hela storyn är det nog bäst att gå in och lyssna på avsnittet Timell-special av Specialisterna podcast som jag gör tillsammans med Simon Gärdenfors och Anton Magnusson

Till sist är det något jag missat att fråga dig?
Kanske om humorstallet Under Produktion som drivs av Simon ”Vhippen” Svensson och K Svensson och som har knutit till sig några av de bästa komikerna de vet. Under produktion producerar varje år de bästa stand up-showerna jag någonsin sett t.ex Persona non Grata och Tuff och Möten. Förhoppningsvis också min show till våren. De har riktigt bra öga för vad som är och kommer bli bra humor.

Interjvu Nils Ek