Julmusik: Julafton är nära och en är sedan länge trött på all julmusik. Med ett undantag, för undertecknad kan lyssna på Lars Vegas Trios klassiska julskiva Lars Christmas hur många gånger som helst. Till mångas förtret. Skivan släpptes 1992 och nu, nästan 25 år senare har uppföljaren Femte advent släppts. Eller snarare en bonus som världens största trio själva vill kalla EP:n. Förutom glöggrecept, liveversioner och julpotpurri så bjuds det även på den nya låten Salsakurs till jul.
– Det är omöjligt att näthata eller vara bitter om man samtidigt dansar salsa, säger Lars Vegas Trio.

Framsidan till digitala julsläppet Femte advent.

Framsidan till digitala julsläppet Femte advent.

Ni har nu släppt en ny julplatta, berätta om den?
– Vi råkade skriva en ny jullåt som vi spelade in och samtidigt hade vi konserter från förra årets julturné inspelade. Då tänkte vi att det kunde vara lite bjussigt att sätta ihop en EP för alla som gillar vår julmusik. Vi spelade in lite nya mellansnack och skickade ut den digitalt. Som en julklapp liksom, säger Lars Vegas som svarat på de flesta frågorna.

Vad jag räknat ut så är Salsakurs till jul den enda nya låten på skivan. Beskriv låten och andemeningen?
–  Det är en låt om Vegas som har allt han kan önska sig men saknar det där lilla extra skojiga till jul. Om fler människor skulle gå salsakurser så skulle världen se annorlunda ut. Det är omöjligt att näthata eller vara bitter om man samtidigt dansar salsa. Men mest av allt så var det en kul bild i huvudet att se Vegas försöka dansa något svängigt.

I mina öron är föregångaren Lars Christmas det ohotat bästa julalbumet någonsin. Hur är det nu att följa upp med det så svåra andra albumet?
–  Tack. Det verkar som om fler är av den åsikten vilket vi är så stolta över. Jag ser kanske inte Femte advent som en uppföljare utan lite bonus så här 25 år senare.

Lars Christmas har ju allt! Från hetsig dans kring granen, humor, rim, roliga låtar, rap, julspel, klassiska låtar till skotertest. Efter 25 års tid till att analysera. Vad är ni mest nöjda med?
–  Nu kommer jag ut ur garderoben. Jag har aldrig lyssnat på hela julskivan själv. Alla delar har jag ju hört men inte hela albumet. Skoterljuden var en galen idé som vi bet ihop och genomförde vilket jag är glad över att vi gjorde. Det är faktiskt många saker som jag är nöjd med på skivan. Till exempel får jag varje år någon film från något luciatåg i Sverige där barnen gör vår version av pepparkaksgubbarna. Jag tror att det jag är mest stolt över är att folk efter så lång tid fortfarande har plattan som en del i sitt firande av jul.

Hur länge har tankarna funnits på en uppföljare?
–  Det var bara en idé vi fick när Elvis hade skrivit Salsakurs till jul. Några månader kanske.

Humorn är ju väldigt närvarande på era album och man upptäcker nya godbitar och skämt varje jul. ”Dricka Thore Skogmans glugg” är en av många personliga favoriter. Jag antar att det är ett gediget manusarbete som ligger bakom allt eller kommer det saker spontant också under inspelningarna?
–  Det mesta av det som finns på skivan är manus. När vi spelar live däremot så kan det fara iväg och bli lite vad som helst. Sedan finns mellantinget. En sak vi kommer på i stunden och som vi sparar till nästa tillfälle det behövs. Mycket av det som återkommer live har kommit till i improvisation från början.

Hitlåten ”Kalle och hans vänner” har spelats 1,1 miljoner gånger på Spotify vilket är imponerande. Eller vad tycker ni?
–  Det är galet mycket. Det märks faktiskt på att det delvis har tillkommit ny publik från spotifygenerationen som inte ens var påtänkta när vi spelade in låtarna

Jag står kanske för 1 000 av de spelningarna…
–   Då tackar jag får de cirka sex kronor som det genererat.

Så ser den ut, världens bästa julskiva någonsin: Lars Christmas.

Så ser den ut, världens bästa julskiva någonsin: Lars Christmas.

Med rappen på låten ”Tre Pepparkaksgubbar” var ni väldigt tidigt ute med hiphop på svenska. Albumet släpptes 1992. Det var väl före Petter och Latin Kings. Kände ni vibbar av att vara hiphop-pionjärer då?
–  Hiphopen har alltid legat mig nära hjärtat. Nja, det var ett försök att skoja lite med den då ganska nya genren. Det här barn var på den tiden man kunde skoja med musik. Även skoja med hiphop. Nu för tiden är mycket väldigt allvarligt, tufft eller ångestladdat.

Många av personerna ni nämner på Lars Christmas har avlidit på senare år. Jag tänker på Bosse Larsson, Björn Waldegård och Thore Skogman. Är det en förbannelse att vara omnämnd av Lars Vegas Trio?
–  Nej, men det blir ju så när man tar med personer som var populära för 25 år sedan. Jag har i ett annat sammanhang fått ynnesten att jobba med Thore Skogman så det var tråkigt när han gick bort.

Färsk pressbild på Lars Vegas Trio. Foto: Marlene Nielsen

Färsk pressbild på Lars Vegas Trio. Foto: Marlene Nielsen

När jag såg er live för fyra eller fem år sedan flög jag först till Luleå, och åkte därifrån buss ihop med syrran till Sundsvall. Det var definitivt värt alla pengar och alla utsläpp vill jag poängtera. Har ni många dedikerade och hängivna fans som följer er?
–  Det var hängivet av dig. Jo, vi har några gäng runt om i Sverige som åker långt för att se oss spela. Flera av dem har man träffat så många gånger att de har blivit kompisar. Flyga till Luleå och ta buss till Sundsvall… det låter närmast osunt…

Om någon vill se er live, vart ska en ta sig då?
–  Nu gör vi sista helgen på julturnén. Är i denna stund på väg till Skellefteå. Hur våren ser ut är ännu lite oklart. Vi får se var vi dyker upp. Numer tar vi mycket som det kommer och jobbar med annat också. Är det någon som vill att vi ska komma och spela är det bara att höra av sig.

God jul på er och så till sista frågan: Om ni fick radera en jullåt (vilken som helst, inte er alltså) som aldrig mer skulle spelas, vilken skulle det vara?
– Det som är så fint med julmusik är att allt får plats. Smörigt, svulstigt, argt, glatt i en salig blandning. Det enda jag kan tänka mig är att jag hörde en skiva från 70-talet med discoversioner av julklassiker. Några av dem kanske någon producent skulle ha satt stopp för. Eller va fan. De får också plats i julmusikbuketten.

Bengt out.