Kultur: Graffitikonstnär, filmskapare och retro-knarkare. 25–årige Ludvig Grim Nyberg gör modern konst av gamla spel och leksaker.

Ludvig Grim Nyberg är en kreativ kraft. 25-åringen har målat flera karaktärer ur spel, leksaks och film-världen i sina graffitti-målningar, som den här 80-tals roboten på Ultimate Gym i Halmstad till exempel. Foto: Axel Johnson

Ludvig Grim Nyberg är en kreativ kraft. 25-åringen har målat flera karaktärer ur spel, leksaks och film-världen i sina graffiti-målningar, som den här 80-talsroboten på Ultimate Gym i Halmstad till exempel. Foto: Axel Johnson

Den spelbitne Halmstadkillen har ett svårslaget intresse för retroprylar. I hans lägenhet finns lådor och åter lådor av gamla leksaker och spel från 80- och 90–talet. Han får helt enkelt inte nog.

– Det finns så mycket coola grejer att inspireras av. Jag hittar nya saker hela tiden, berättar 25-åringen.

Eftersom Ludvig är graffitikonstnär syns passionen också i många av hans målningar. Bland hans målningar hittar vi bland annat Super Mario och figuren Slimer ur filmen Ghostbusters. Monstret från 80-tals filmerna sitter i dag på en av väggarna på Ultimate Gym i Halmstad. Det gröna spöket, som är imponerande detaljrik, räcker ut tungan och lyfter samtidigt en kettlebell över huvudet.

– Jag försökte få den lite som i 3D liksom, förklarar han.

"Slimer" från Ghostbusters är en av Ludvigs favoriter i grafitti-samlingen. framtiden vill han helst av allt måla av en Transformer. Och BeBop från Turtles. Foto: Axel Johnson

”Slimer” från Ghostbusters är en av Ludvigs favoriter i graffiti-samlingen. I framtiden vill han helst av allt måla av en Transformer. Och BeBop från Turtles. Foto: Axel Johnson

Ludvigs enorma spelintresse väcktes redan i unga år. Som liten kille i 90-talets Halmstad lekte han mycket med leksaker och actionfigurer, som de gröna hjältarna i Teenage Mutant Hero Turtles. Precis som många av oss andra i samma generation var också klassikern Nintendo 8-Bit en kär vän.

– Jag kunde spela i timmar, Megaman i synnerhet. 8-Bit har något speciellt alltså, jag är svag för det.

På vilket sätt?

– Jag älskar renheten, de hårda pixlarna. Det finns begränsningar i spelen på ett sätt som gör det jäkligt intressant.

Intresset från barndomen växte så småningom ut till en livslång kärlek. Förutom många graffitimålningar har den också resulterat i en egen Ghostbusters-dräkt, som Ludvig snickrat ihop själv. Dräkten, en detaljerad och verklighetstrogen kopia av 80–talsfilmernas original, har han haft mycket skoj med.

– Ååå det var sjukt coolt att glida runt i den! Men den var äckligt varm måste jag säga.

Ghostbusterskjuterslimerbibblan

Ludvig in action i Ghostbusters-dräkten (med hjälp av lite specialeffekter). Foto och effekt: Ludvig Grim Nyberg

Just nu arbetar Ludvig med ett av sina drömprojekt. Tillsammans med en kompis jobbar han just nu med inspelningarna av en webb-TV-show med tema spel, retro och leksaker. Ludvig, som är programledare, hoppas så småningom få sänt programmet i SVT.

– Vi har bland annat träffat en kille som har Sveriges största He-Mansamling. Som spelälskare förstår man ju, men hans flickvän var ganska trött på honom, skrattar Ludvig.

Mer om Ludvig Grim Nyberg hittar du här