Cosplay: Sverige skickar Miranda Fondin och Kim Synnerborn till World Cosplay Summit 2016 i Japan. Det stod klart i dag efter att den välbesökta kvaltävlingen ägt rum under Comiccon/Gamex på Friends arena i Solna.
– We’re gonna bring it Japan, jublade Kim på scenen efter att den amerikanska cosplaykändisen Yaya Han utropat vinnarparet efter en svettig överläggning bland domarna.

Vinnarna av kvalet till VM i Japan 2015 - Miranda Fondin och Kim Synnerborn. Foto: Tom Karlsson

Vinnarna av kvalet till inofficiella VM i Japan 2016 – Miranda Fondin och Kim Synnerborn. Foto: Tom Karlsson

Barrikaden: Grattis! Hur känns det att vinna?
– Jättebra, jublar Miranda Fondin som tillsammans med Kim Synnerborn var ett av fem par i kvalfinalen.
– Jag tror inte på det än liksom. Det har inte sjunkit in att vi har vunnit, efter all stressen. Men det känns bra så klart, man är glad, herregud, säger Kim Synnerborn

Hur är det med tårarna?
– De är under kontroll nu tror jag. Jag är inte helt säker, de kanske kommer igen, säger Miranda.

Vad betyder det för er att vinna?
– Att vi kan göra någonting fantastiskt tillsammans. Vi har cosplayat ifrån varandra, men det här är första gången vi som par gör en sketch ihop. Att vi kan kombinera våra egenskaper och våra kunskaper till att gör någonting så här bra visar att vi har så otroligt mycket mer som vi vill göra och vi kommer satsa så hårt framöver, säger Kim.

Ni följer väl Barrikaden på instagram? Där finns massor med cosplay-bilder från Comiccon och dessutom en film från när vinnarna utropades.

Den kommande tävlingen i Japan, är det ett VM?
– Man skulle kunna kalla det för VM jo, säger Kim.
– Det är inofficiella-VM, men det är världens största tävling, fyller Miranda i.
– Den har inte representation från alla länder, men ändå upp emot 25 stycken länder i världen som åker dit och tävlar, säger Kim.

Det blir första gången någonsin som Sverige är representerat i World Cosplay Summit.

Från framträdandet med Count D (Kim Synnerborn) och Medusa (Miranda Fondin) under cosplaykvalet på Comiccon. Foto: Tom Karlsson

Från framträdandet med Count D (Kim Synnerborn) och Medusa (Miranda Fondin) under cosplaykvalet på Comiccon. Foto: Tom Karlsson

Vad kan ni berätta om era karaktärer ni är utklädda till?
– De är ifrån en serie som heter ”Pet Shop Horrors” (anime reds. anm.). Kortfattat handlar den om min karaktär Count D som driver en djuraffär där han säljer ovanliga och mytologiska väsen. I det här fallet Medusa. Och han säljer dem med tre krav, och det går alltid snett på ett av kraven. Det går alltid illa för den som köpt djuren av honom, säger Kim.
– Det är one shot-berättelser så det är ett kapitel åt gången med olika djur, säger Miranda.
– Med lite skräcktema liksom. En ganska gammal serie från sent 80-tal ungefär, säger Kim.

Hur mycket arbete ligger bakom dräkterna?
– Oj, säger Kim.
– Ungefär 5-6 månader för båda dräkterna. Varje pärla tar ganska lång tid, skrattar Miranda och visar upp det enastående hantverket som ligger bakom.
– Min har ju tagit väsentligt mindre tid eftersom det är en enklare dräkt, men vi har ju arbetat på båda kontinuerligt, säger Kim.

Vinnarparet har precis utsetts. Till höger står silvermedaljörerna Emma-Charlotta Granath och Moa Jagenheim. Foto: Tom Karlsson

Vinnarparet har precis utsetts. Till höger står silvermedaljörerna Emma-Charlotta Granath och Moa Jagenheim. Foto: Tom Karlsson

Kommer ni tävla i samma dräkter på World Cosplay Summit i Japan?
– Det återstår att se. Vi kommer nog ta med dem till Japan men vi får se om vi tävlar i dem. Vi har ju nästan ett år på oss att göra nya och det är ju roligt att göra nya dräkter, säger Kim.

Hur ska ni fira det här då?
– Tårtan, säger Miranda och syftar på en tårta som fanns med som rekvisita under deras show.
– Ja! Vi ska äta vår tårta och sen är det Comiccon-after party ikväll. Den kommer vi nog bli kvar rätt sent på skulle jag tro, skrattar Kim.