Intervju: Roller derby är en hyfsat ny sport i Sverige – och även om en är på plats är det inte helt enkelt att förstå allt som pågår. Precis som i många andra amerikanska sporter är det en hel del komplicerade regler som gäller på den ovala banan. Barrikaden tog därför ett snack med jammern Louise Sildemark från Stockholm C-Stars efter matchen mot Dock City Roller Derby i Solnahallen.

Tuffa tag är det som gäller i roller derby där det tacklas friskt. Foto:

Tuffa tag är det som gäller i roller derby där det tacklas friskt i kampen om att ta sig förbi motståndarna. Foto: Annika Berge

Hur förklarar du roller derby för någon som inte har en aning om vad det är?
– Om jag ska förklara riktigt, riktigt enkelt då brukar jag säga att det är som amerikansk fotboll på rullskridskor för det är lite samma med tacklingar och just det här med taktik och olika uppställningar, berättar Louise Sildemark som på planen är känd som ” V for Vagilante”, vilket också står på ryggen.

– Om jag har någon minut på mig så brukar jag säga att det är en jammer i varje lag som tar poäng. Och så är det fyra blockers eller försvarare på banan som ska hjälpa sin egen jammer samtidigt som de ska stoppa den andra jammern. Det handlar om att ta så många poäng som möjligt, och det gör man genom att den personen med stjärnan på hjälmen (jammern) passerar så många motståndare på vägen som möjligt.

Matchen mot Dock City Roller Derby från Göteborg slutade med förlust, 152-222.

Får man poäng för varje motståndare?
– Första varvet tävlar man om att ta initiativet som lead jammer, och då får man den strategiska fördelen att man får bestämma när jammet avslutas. Och därefter får man poäng, oftast fyra men det kan bli en till om man passerar motståndarnas jammer.

Hur länge har du kört?
– Man måste klara vissa minimikrav, och det klarade jag i december.

Typ bromstest och grejer?
– Ja, det är som ett event med ett 30-tal skills man ska klara av. Till exempel bromsa, vända och göra ett visst antal varv på ett visst antal minuter. Det handlar även om kontaktgrejer som att ta emot smällar. Sådant man behöver för att vara en säker spelare, som ett körkort kan man kalla det.

Är det viktigt med ett coolt namn på ryggen?
– Ja det är ganska viktigt, hehe. Det är charmigt att man får ha sitt eget superhjältenamn.

Andra coola och roliga namn i matchen var LinaPina, Dynamithen och Bruise Millis för att nämna några. Även domarna bar artistnamn på ryggen – som Long Arm of The Law och Glenn af ordning.

Var det här en seriematch?
– Nej, det finns seriespel men det här var en fristående match. Seriespelet kommer i år att spelas under turneringshelger. Nästa för i höst är i Malmö den 25-26 september. Fyra lag åker dit och möter varandra. Stockholm kommer att ha en seriespelshelg i februari, i Solnahallen eller i Farsta.

Vilka är svenska mästare?
– Det är vi. Vi tog hem bucklan för tredje året i rad i somras på SM-veckan. Vi har både A- (Allstars), B- (BSTARDS) och C-lag (C-stars) igång. A-laget har kört seriespelet men de är ganska överlägsna så från och med i år ska vårt B-lag ta över. Vårt A-lag är just nu i Dallas och kör playoffs, som ett världsslutspel (de slutade sjua reds. anm.).

Är det landslag eller klubblag?
– Klubblag. VM var förra året och då kom Sverige sexa av 30 länder.

Det är fan bra.
– Sverige är överlag bra och står sig bra i världen. A-laget är just nu rankat som 17:e bästa klubblag i världen vilket är jättejättebra.

Ldfdff Foto: Annika Berge

Louise Sildemark är fokuserad under matchen mot Dock City Roller Derby i Solnahallen för ett tag sedan. Foto: Annika Berge

Hänger roller derby ihop med någon särskild musikstil eller subkultur?
– Njae, inte direkt så. Men det är en ganska stark feministisk rörelse skulle jag vilja säga och det influerar väl musikvalet lite kan man väl tänka. Men inte nån specifikt så, men det är ganska många kvinnliga förebilder och artister.

Varför är det bara manliga domare (i den här matchen)?
– Det finns inte bara manliga domare, vi har väl tre kvinnliga domare också i ligan. Överlag är det fler manliga domare. Det är väl för att det är en kvinnodominerad sport och de killar som tycker om att skejta och vara med i kulturen och hela den biten blir domare.

Finns det roller derby-serie för killar?
– Ingen serie, det finns nu två herrlag i Sverige. Men det är inte så stort.

Då roller derby är en hyfsat ny sport i Sverige – möter du några fördomar bland folk som inte vet någonting om sporten?
– Njae. Eller jo ibland. Den här sporten startade upp på 1930-talet i USA och då var det mer en underhållningsvariant i stil med wrestling. Det var riggat och väldigt stora tacklingar. Det var inte så mycket sport. Det var mer att det söps hårt, tacklades mycket och man hade spexiga kläder.

– Det dog ju ut runt 80-talet men kom tillbaka i början 2000-talet i en modern tappning och ganska annorlunda. Nu är det en riktigt atletisk sport. De flesta känner inte till det, men många som gör det tror ändå att jag åker runt i nån form av kostym och dricker öl och tacklas.

Det blir riktigt höga hastigheter när jammern tar fart i ovalen. Foto: Annika Berge

Det blir riktigt höga hastigheter när jammern tar fart i ovalen. Foto: Annika Berge

Det finns väl någon spelfilm om det här? Jag försöker komma på vad den heter…
– Du tänker nog på Whip It.

Just det. Om man är inne i sporten, tycker man den är bra?
– Jag skulle säga att den är lite så där. Den är mer åt det gamla hållet. De kör på en bank track på en sån lutande bana och det är lite plojigt.

Det är ju en hel del publik i Solnahallen i dag, är det alltid så mycket folk?
– Jo men det är rätt bra uppslutning. Framförallt då vi inte gjort så bra reklam den här gången och då det inte är A-laget som är här. På vår första match med det här laget mötte vi ett lag från Hamburg i Farstahallen och då var det utsålt och fullt hus. Det är verkligen svinkul när det är mycket folk.

Om någon läser det här och vill börja med roller derby, vart vänder man sig då?
– Det finns ju två ligor i Stockholm som har intag lite olika tidpunkter. Det är vi (rollerderby.se) och den andra som heter Royals. Men jag skulle rekommendera att man går med i Facebook-gruppen Potential Fresh Meat. Fresh Meat är alltså en nykomling. Där kan man få tips och råd på hur man kan starta upp. Vi har haft bootcamp för nya spelare hela sommaren som precis avslutats. Så nästa blir nog inte förrän i vår.

Var det många med?
– Sammanlagt var det väl tio stycken kanske som var med i bootcampet. Vilket var ganska lite jämfört med förra året när jag började då vi var 40 ungefär. Då var det uttagning i slutet på sommaren om vilka som skulle får vara med. Nu har vi tre lag med runt 20 spelare i varje laguppställning.

 

Intervjuare: Nils Ek och Jonas Bengtsson