Zombieöverlevnad: Herman Geijer var, kanske inte helt oväntat, i mina ögon den mest intressanta sommarprataren på förhand. Och efter att ha lyssnat på hans 90-minutersprogram om zombieöverlevnad kan jag konstatera att det var underhållande, lärorikt och något annorlunda mot vad de flesta andra sommarpratare brukar få fram.

Herman Geijer – zombieöverlevnadsexpert. Pressbild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Herman Geijer – zombieöverlevnadsexpert. Pressbild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Herman Geijer röstades fram som lyssnarnas sommarvärd, bland annat genom finfint kampanjande av Apart förlag där Herman Geijer gett ut ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen”.

Jag var en av många som la min röst på Herman Geijer. Men även om jag läst överlevnadsboken, intervjuat honom här på Barrikaden, lyssnat på zomcasten och sett/läst diverse andra intervjuer med honom (han har även zombieöverlevnadskurser på ABF) så hade jag stor behållning av programmet som sändes i förra veckan.

En hel del saker kände jag igen, men repetition behövs. Och nu tror jag att jag äntligen kommer ihåg vilka fem grundläggande behov som en ska tillgodose vid en överlevnadssituation: äta, vila, dricka, värme och trygghet.

LÄNK: Lyssna på Herman Geijers sommarprat

Sommarprogrammet är byggt på ett väldigt bra manus. Ett snyggt anslag i början sätter stämningen ihop med passande musik (för övrigt är det en hel del hårdrock). Dramaturgin känns välkomponerad rakt igenom och Herman är lugn och behaglig att lyssna på.

Zombiehistorik och bakgrund (voodoo, George Romero med mera) är såklart med i programmet. Men om det bara handlat om zombier hela tiden så tror jag inte att intresset kring Hermans program kunnat vara så stort. Och lite sån är ju också zombiegenrens storhet, tycker jag, att trots att det handlar om köttätande monster så hamnar ändå människorna i fokus med hur de agerar och överlever krissituationer. Men inte bara överlevnadstips bjuds, även lite förtäckt samhällskritik (som brukligt inom zombiegenren) tycker jag mig också höra från Herman.

Han skulle kunna nörda in sig ännu mer, men jag tycker att nivån ändå är lagom. Majoriteten av lyssnarna lär ju inte vara en ”Herman-stalker” som jag, men även jag lärde mig lite nytt.

Själva dödandet, hjärnslafsandet och vapengrejen är dock inget för Herman Geijer – han förespråkar ju att en hellre ska springa än slåss mot zombierna. För om jag lånar ett citat från programmet så är grundbulten i hans zombieöverlevnadsfilosofi att ”när zombierna kommer, då måste vi vara beväpnade. Men inte med gevär och yxor, utan med kunskaper och färdigheter”.

Ett gäng med frågor strömmade in till SR:s chatt med Herman Geijer efter programmet:

brains4LÄNK: Läs hela chatten med Herman Geijer

Jag tycker om den här formen av sommarprogram som handlar om ett ämne och inte själva personen som pratar. Program som börjar i stil med ”året var 1957” för att sedan gå igenom ett helt liv till dagens datum känns lite torrt.

Avslutningen får bli ännu ett Herman-citat från programmet. För när/om zombieapokalypsen kommer, då ”handlar det om att leva, inte bara om att överleva”. Något som passar in även på livet före apokalypsen.

Bengt out.