Sebastian Petterzon färdigställer R2-D2 inför Star Wars-utställningen. Foto: Jönköpings läns museum

Sebastian Petterzon färdigställer R2-D2 inför Star Wars-utställningen. Foto: Jönköpings läns museum

Utställning: Star Wars: Threads of Destiny från 2014 var den första fanfilmen i långfilmsformat och den svenska produktionen har nästan åtta miljoner views på youtube. Nu fortsätter äventyret på Jönköpings läns museum där kläder, R2-D2, rekvisita och mycket annat visas upp från och med ikväll då museet slår upp sina ”blast doors”.

Berätta om utställningen i stort, vad väntar besökarna?
– Utställningen handlar om hur det går till när Star Wars-fans beslutar sig för att göra sin egna långfilm. Vi visar konceptskisser, storyboards, rekvisita, kostymer etcetera, säger Sebastian Petterzon som hjälpt till med visuella effekter till fanfilmen och dessutom jobbar på Jönköpings läns museum.

Några särskilda plagg eller föremål du tycker är särskilt intressanta?
– Tack vare att vissa av skådespelarna gärna ville köpa kostymerna de bar kunde man ha råd att sy upp fler kostymer. Budgeten landade slutligen på runt 50 000 kronor som till största delen spenderades på smörgåsar och bensin.

Hur hamnade utställningen just i Jönköping?
– Jag kom med idén om utställningen dels tack vare att jag själv hjälpt till med filmens visuella effekter samt att Star Wars i och med The Force Awakens är extremt hett just nu. Museet vill gärna vara aktuellt, visa alla former av kultur och fånga alla målgrupper.

Vad händer under kvällens vernissage?
– Vernissagen innebär bara att vi öppnar dörrarna till utställningen. Däremot planeras framtida visningar av filmen på museet. Men inga datum satta.

Star Wars är ju mitt i en enorm hajp just nu, tror ni det kommer spela in i besökarantalet till utställningen?
– Självklart hoppas vi på det. Star Wars har ju betytt mycket för många generationer. Samtidigt hoppas vi på att vi ska nå ut till de som sällan besöker museum.

Premiären för utställningen i Jönköping är 20 januari och pågår till 21 februari.

Premiären för utställningen i Jönköping är 20 januari. Utställningen pågår till 21 februari.

Hur verkar intresset på förhand?
– Mycket positivt från alla jag mött.

Varför tycker du folk ska besöka utställningen?
– Jag tycker det är värt en titt dels om man är nördigt intresserad för det finns en del att gotta sig i men samtidigt kan det vara intressant ur den konstnärliga vinkeln. Många konstformer ingår ju när man gör en film. Samtidigt är det ju intressant att se hur folk brinner för sitt intresse. Hur Star Wars påverkat oss, och fortsätter att göra det.

Har du själv sett ToD och vad tycker du om filmen och projektet?
– Självklart. Kan man se förbi filmens bildkvalitet (filmad med DV-kamera, tråkigt nog är den inspelad precis innan HD kom som standard) samt att det är svårt för oss svenskar att höra varann prata engelska så har man närmare två timmar (1.48) av skönt rymdäventyr framför sig. Regissörens (Rasmus Tirzitis) inställning till projektet har gjort att vi alla som hjälpt till har fått möjligheten att göra vårt bästa. Han lät inte storyn lida i tron om att mycket av det som skulle göras inte var genomförbart. Ville man ha en rymdduell i ett asteroidfält så skulle man ha det. Man lät bara Visual FX-konstnärerna få tid att lösa det hela. Självklart tog det sin tid (nio år) men på köpet fick alla inblandade ökad erfarenhet och kunskap.

Är det cosplayvänligt att besöka utställningen?
– Extremt! Folk får gärna höra av sig först så kan vi planera fototillfällen.

Vem sköt först, Han Solo eller Greedo?
– What ever master Lucas say’s, hehe.

Bengt out.

Läs mer: Barrikadens recension av Star Wars: Threads of Destiny
Intervju med regissören Rasmus Tirzitis
Intervju med Andreas Feix som gjort en hel del VFX till filmen (och Game of Thrones)