Födelsedagskalas: Tintin har rest jorden runt på sina äventyr sedan slutet av 1920-talet. Riktigt så gammal är inte Generation T – den svenska fanklubben som ändå är uppe i tio anrika år. Ett faktum som firades med bomber och granater, eller åtminstone med Loch Lomond samt prominenta gäster som Lars Edström som gör professor Kalkyls röst.
Stort grattis på 10-årsdagen, Generation T!
– Vi tackar ödmjukast, anfäkta och salutera! säger Björn Wahlberg, ordförande i Tintinföreningen samt översättare av Tintins äventyr.
Hur firades detta 10-årsjubileum?
– Vi anordnade en stor 10-årsfest i centrala Stockholm i september där drygt 100 medlemmar deltog. Till festen hade vi bjudit in några av våra hedersmedlemmar, däribland Tomas Bolme (Tintins röst på LP-skivorna), Lars Edström (professor Kalkyls röst) och Sture Hegerfors (president i Svenska Serieakademin).
– Det var en synnerligen gemytlig tillställning med god mat och dryck, och självklart bjöds det på kapten Haddocks favoritwhisky Loch Lomond, det syldaviska mineralvattnet Klowaswa samt den sunda klorofylldrycken Sani-Cola. Och till festen hade vi producerat en jubileumsbok som delvis behandlar föreningens tioåriga historia. Evenemanget avslutades sedvanligt med ett klurigt Tintin-quiz.
För den som aldrig har hört talas om er, vilka är Generation T?
– Generation T – den svenska Tintinföreningen är Nordens enda officiellt godkända Tintinförening. Den bildades 2007 efter att jag hade gjort färdigt den aktuella översättningen av samtliga Tintinalbum. Föreningen har till syfte att föra samman personer som är intresserade av serietecknaren Hergé och Tintins äventyr samt verka för att öka det allmänna intresset och förståelsen för Tintin.
– Vi ger ut en årsbok, Tintinism, varje år som inte finns till försäljning i bokhandeln utan kan endast köpas via föreningen. Årsboken vill fördjupa kunskapen om Tintin och Hergé och är sprängfylld med artiklar i vitt skilda ämnen: om maträtter, vapen och flygplan i Tintinalbumen till intervjuer med Hergé och diskografier över LP-utgivningen etc. Vi har även gjort guidade resor till Tintins Bryssel. Vi arrangerar olika evenemang, gärna i samarbete med olika museer.
– Vi har till exempel haft en specialvisning av regalskeppet Vasa på Vasamuseet och jämförde det med fregatten Enhörningen ur äventyret ”Enhörningens hemlighet”. Vi har haft en heldag om albumet ”Blå lotus” på Östasiatiska museet. Och så vidare. Vi har även en livaktig Facebooksida som är öppen för alla, även icke-medlemmar. Man kan läsa mer om föreningen på vår hemsida: www.generationT.se.
Varför tror ni att Tintin är så populär?
– Den som det visste! Jag skulle önska att svaret vore så enkelt att det handlar om hög kvalitet i alla led: manus, teckningar, färgläggning, research och så vidare. Men det krävs mycket mer för att något ska uppnå den status som Tintin haft så pass länge; Hergé började ju teckna Tintin redan i januari 1929! Jag brukar säga att Tintinserien är en levande klassiker: den är samtidigt både tidlös och en återspegling av sin samtid.
– Tintin är också en serie som överbryggar generationsklyftorna, det är delvis därför föreningen heter Generation T(intin). Det är en serie man kan läsa oavsett hur gammal man är, man hittar alltid något nytt som man tidigare missat. Jag har själv läst Tintin i över 40 år och jag häpnar fortfarande över Hergés konstnärskap.
Hur många medlemmar har ni idag?
– Drygt 400 över hela Sverige inklusive medlemmar i Danmark, Norge, Finland, Belgien, Frankrike och Holland.
Ni har hållit på i tio år, vad är ert nästa mål?
– Att hålla på i minst tio år till, det vore roligt! Nu närmast väntar ett par trevliga evenemang under hösten, däribland en whiskyprovning i kapten Haddocks anda på Spritmuseet i Stockholm. Och en gång i månaden har vi populära Tintinpubar där vi avhandlar allt mellan Syldavien och Bordurien. Varje år i maj håller vi årsmöte, och då brukar vi bjuda in någon celeber gäst från exempelvis Frankrike eller Belgien. För ett par år sedan hade vi faktiskt Hergés siste sekreterare Alain Baran på besök, det var mycket intressant.
Om man vill läsa Tintin, var ska man börja?
– Om man mot förmodan aldrig har läst ett Tintinalbum över huvud taget (en fasansfull tanke!), då brukar jag rekommendera ”Det hemliga vapnet” som är en verklig thrillerklassiker i Hitchcocks anda. Annars har många kanske sett Steven Spielbergs Tintinfilm från 2011, och då kan man med fördel läsa dubbeläventyret ”Enhörningens hemlighet” och ”Rackham den rödes skatt”. De allra bästa Tintinalbumen är nog i mitt tycke ”Tintin i Tibet” och ”Castafiores juveler”, men de är långtifrån några typiska Tintinäventyr.
Till sist, om man vill bli medlem, hur går man tillväga?
– Då går man in på vår hemsida www.generationT.se och klickar sig fram till ”Att bli medlem” och fyller i sina kontaktuppgifter. Sedan betalar man medlemsavgiften på 300 kr. För de pengarna får man ett av översättaren signerat Tintinalbum, årsboken Tintinism, en pin, ett tjusigt medlemskort (som berättigar till rabatt i många butiker som säljer Tintinprylar, däribland den officiella Tintinbutiken Art & Office i Stockholm) samt mycket mer!