NES-Musik: Nintendo Entertainment System gav oss inte bara spel att minnas för alltid, utan också en massa oförglömlig musik. Barrikadens Axel Johnson listar här de bästa låtarna till NES genom alla tider. Nu kör vi!

Plats 10:  Chip and Dale, Rescue Rangers – tema (1990)

Omdöme: ”Här kommer Piff och Puff, är på språng nu”. Alla ni som var små och såg på DisneyDags på 90-talet känner säkert igen den här låten. Riktigt skön dänga även i original NES-version.

 

 

Plats 9:  Mike Tyson’s Punch-Out, träningstemat (1987)

Omdöme: Nostalgin här. Känn på den! Musiken till träningssessionen där vår boxare springer bakom tränaren på cykel är en oförglömglig hit i NES-världen.

Plats 8: Little Nemo, The Dream Master – bana 1 (1990)

Omdöme: En personlig favorit. Melodisk och perfekt till spelet som för övrigt är något av en bortglömd juvel. Jag har valt låten till första banan, men det finns många andra små hits i soundtracket.

Plats 7: Gunsmoke – The Town Of Hicksville (1988)

Omdöme: Vilka western-vibbar! Man nästan känner lukten av krutrök och smaken av ett strävt halmstrå i käften. Duell-kompatibel.

Plats 6: CastleVania – bana 1 (1986)

Omdöme: Låten till första banan i monsterjägar-spelet CastleVania har en aura av att det är något läskigt på gång, vilket också är precis riktigt. Tänk dig själv att kuta omkring i slottruiner fyllda av onda varelser med bara en järnpiska i ryggsäcken. Dessutom på natten! Tur att musiken är bra.

Plats 5: Legend of Zelda – tema (1986)

Omdöme: Zelda har precis som MegaMan inte bara gjort sig känd som ett fantastiskt spel, utan också som ett lir där musiken håller högsta klass. Temat till liret med den lille gröne svärdhjälten Link klingar välbekant i öronen hos alla med hjärta för retro och spel.

Plats 4: Super Mario Bros. – tema (1985)

Omdöme: Super Mario-temat är naturligtvis helt omöjlig att bortse ifrån på en sådan lista, även om låten numera är så känd att den nästan går in under populärmusikens kategori. En absolut klassiker och kanske spelvärldens mest kända musikstycke genom alla tider.

Plats 3:  Mega Man 2 – Dr. Wily Stage 1 / 2 (1989)

Omdöme: MegaMan är på många vis NES-spelens Rolls Royce, även när det gäller musik. Att välja ut en favorit av alla hits i spelet är av förklarliga skäl mycket svårt, men mitt val blir ändå låten i banan med Dr Wily. En härlig bit som likt listans nummer två också har remixats otaliga gånger.

Plats 2: Duck Tales – The Moon (1989)

Omdöme: Ett melodiskt mästerverk och en favorit hos många. Den närmast fulländade NES-låten från Duck Tales månbana finns i mängder av olika versioner online (bland annat i Dubstep- och orkester-tappning). Väl värd en plats i det absoluta toppskiktet och oändligt nära en förstaplats på listan.

Plats 1: Ninja Gaiden –bana  4-2 (1989)

Omdöme: Känslan. Trycket. Melodin. Tempot. Jag kan lyssna i timmar. Musikbiten vi hör i Ninja Gaidens fjärde uppdrag är helt enkelt en fantastisk NES-låt. Dessutom ett spel att älska, med både story, fina filmklipp och högoktanig action hela vägen från bana ett till slutbossen. Spelet vann förresten ”Bästa slut” på Nintendo Power Awards 1989.

 

Bubblare: One Must Fall 2097

För att vara helt ärligt är faktiskt inte det här musik till ett äkta Nintendo-spel, men denna NES-mix av temat till den gamla klassikern One Must Fall 2097 klarade jag helt enkelt inte att lämna utanför. Vrid på högtalarna och njut!

Pssst: Vad tycker du om listan? Kommentera nedan!