Öl och zombier: Du kanske har hört talas om Escape Room eller Middagsmord? Nu kommer nästa grej – Beer & Brains. Det är precis så nördigt som det låter. Du är på en bar (beer) och ska under pågående zombieapokalyps (brains) mingla runt i din roll för att lösa mysterierna. Barrikaden släppte ut två reportrar ur Valv 13 för att gå på premiäreventet.

Bild 1: Barrikadens Robin Johansson (tvåa från höger) diskuterar ledtrådar med andra deltagare under kvällen. Bild 2: Tdidigt taktiksnack för Jonas Bengtsson (till höger). Foton: Eira Langaas

Bild 1: Barrikadens Robin Johansson (tvåa från höger) diskuterar olika ledtrådar med tre andra deltagare. Bild 2: Inledande taktiksnack för Jonas Bengtsson (till vänster). Foto: Eira Langaas

Jordens befolkning är dömd till en smärtsam död. Ett virus har spridit sig, folk förvandlas till levande döda runt omkring oss och vi kan vara näst på tur. Ett rykte sprider sig snabbt som en zombiehord. Viruset är skapat av en människa.

Robin: ”Det är med den premissen som vi slängs in i Beer & Brains. Målet med det här sociala spelet är att få tag i tillräckligt med information för att lösa gåtan om vad som orsakat viruset och hur vi stoppar det. Exakt vad för information vi måste hitta, vad frågan är och vem som kan hjälpa oss hålls sådär lagom hemligt för oss. Tillräckligt för att vi ska vilja veta mer men också tillräckligt för att det inte ska vara en motorväg till det rätta svaret. Beer & Brains fokus är på det sociala samspelet mellan deltagarna. Bara genom att kommunicera med varandra kan vi komma närmare svaret. Men eftersom det är en tävling kommer ingen ge dig något utan att få något tillbaka.”

Jonas: ”Jag och en snubbe jag aldrig träffat tidigare paras slumpmässigt ihop och tilldelades rollen som ”Ensamvargen”. Efter att storyn högtidligt och tydligt berättats så var det dags att köra igång. Vi läste igenom vår bakgrundshistoria och la upp en snabb taktik. Vi startade med en del av ett brev och fem kapsyler – som såklart är den givna valutan i ett zombiepostapokÖLyptiskt samhälle. Tacka Fallout för det. Vi hade ett sidouppdrag som gick i enlighet med vår rollkaraktär vilket kändes passande och ihop med andras sidouppdrag skapade det dynamik i gruppen. Trots att vi spelade ”Ensamvargen” var det ingen idé att stå och trycka i ett hörn utan det var bara att ge sig ut i det murriga barminglet bland de 40 deltagarna, alltså 20 olika karaktärer, för att leta ledtrådar.”

Robin: ”Jag paras ihop med en för mig helt ny person. Det är vi som tillsammans är “The Wiz kid”. Ett missförstått geni. En brevbärare som aldrig blev sedd som den stora tänkare hen faktiskt är! Vi blir omedelbart kontaktade av en doktor som vandrat runt i lokalen. Försiktigt och misstänksamt pratar vi som fyra paranoida överlevare. Går det verkligen att lita på den vi pratar med? Vad vet den egentligen? Vad vet vi….egentligen?”

"Androiden" var en av 20 roller i Beer & Brains. "Barnet", "xx", "xx" var några av de andra. Foto: Eira Langaas

”Androiden” var en av 20 roller i Beer & Brains. ”Barnet”, ”Prästen” och ”Doktorn” var några av de andra. Foto: Eira Langaas

Jonas: ”Då det annonserats att ett pris ska delas ut till det lag som samlat ihop flest kapsyler blir det ett av våra huvudfokus – att byta till oss kapsyler mot att de andra får läsa vår ledtråd. En gång byter vi dock till oss en påse med ett mjöligt innehåll som sägs ”kunna hjälpa oss när vi blir trötta”. Efter en del dealande fram och tillbaka lyckas vi även få ihop lite ledtrådar.”

”Dock med ”Hippien” i bakhasorna då deras sidouppdrag verkar vara att kärleksfullt följa efter oss. Vi lyckas efter ett tag få till ett behagligt avstånd till ”Hippien” med hjälp av en ledarkaraktär vars namn jag glömt bort. De flesta av våra kapsyler spelas dock bort i ett lotteri om vilken kontinent som går under först. Ett roligt mellanstick i det hela, trots förlusten.”

Robin: ”Under kvällen tätnar mystiken i samma takt som nya kontakter knyts. Det finns en risk för paralysering när man inte riktigt förstår vad man ska leta efter och vad som är viktigt. Att det finns några bra skådespelare med gör också massor, för oss var till exempel “Polisen” och “Androiden” mycket bra och gav massa extra värde.”

zombieevent4

Jonas ”Ensamvargen” Bengtsson (tvåa från vänster) i diskussion med ”Polisen” och zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer (till höger). Herman Geijers insats röstades fram till kvällens bästa rollprestation. Foto: Eira Langaas

Jonas: ”Sammantaget är det en lyckad kväll. Kombinationen öl på en abonnerad bar (det blir avslappnat) med gåtfull zombieapokalyps (spänning, en vet inte hur det ska sluta) är dödligt bra, om ni ursäktar uttrycket. Särskilt lyckat för mig då mitt lag faktiskt – tillsammans med ”Misogynisten” – fick ihop 3,5 av 5 rätta svar och vann. Men att bli etta var inte det viktigaste, som zombienörd älskade jag konceptet och jag hade en väldigt trevlig och annorlunda kväll. Jag fick testa något helt nytt och Beer & Brains är något jag varmt kan rekommendera. Särskilt då jag vet (se intervju nedan) att arrangören Josefin Palmgren ständigt håller på med finslipningar av konceptet.”

Robin: ”Det var klurigt och svårt att sätta ihop all information till ett svar. Även om alla inte kom fram till svaren (vilket tyvärr innebär zombiefiering för dem) så är nog de flesta nöjda med kvällen. Den största vinsten är att även den minst sociala personen har fått prata med ett antal helt nya människor. Troligtvis kommer den som redan gillar temat få ut mer av kvällen, men även den oinvigde kommer bli engagerad på ett eller annat sätt.”

Kärlek och nörderi. Bengt out.

/Robin Johansson och Jonas Bengtsson

INTERVJU MED ARRANGÖREN: JOSEFIN PALMGREN

Om promo/premiärkvällen:
– Jag har jobbat med teambuilding och interaktionsevent rätt länge, och jag är fortfarande aktiv. Mitt babyprojekt var Middagsmord vilket är ett liknande projekt, alla spelar en roll och så ska man lösa ett mord. Då marknadsförde vi mycket mot företag.

– Den här gången jobbade vi med en helt blandad grupp av människor som inte känner varandra. Det har varit alltifrån 18-åringar som fick biljetten i julklapp av mamma, inbitna nördmänniskor till vanligt festfolk och människor med upplevelsepaket. Alla möjliga olika människor har varit här och det funkade, upplevde jag.

Om antal testkörningar:
– Det är väl fjärde gången det här, sen blir det också att efter varje gång så ändrar jag sjukt mycket.

Om ”Polisens” starka rollprestation:
– Det krävs på något sätt att det alltid är någon som kör den grejen och ställer sig på bordet och viftar. När det väl har hänt så brukar alla andra känna att det lossnar lite.

Spelledarna Hugi Ásgeirsson och Josefin Palmgren när det pågick betting (med kapsyler) om vilken kontinent som klarar sig längst. Foto: Eira Langaas

Spelledarna Hugi Ásgeirsson och Josefin Palmgren när det pågick betting (med kapsyler) om vilken kontinent som klarar sig längst. Foto: Eira Langaas

Om idén bakom:
– Det är fortfarande ett väldigt roligt koncept, men morddraman är inte min nördgren. Så kom jag på den här idén i somras. Man märker inte alltid när något som blivit ens eget intresse börjar bli populärt. Men sen var det bara ”herregud alla kollar ju på The Walking Dead”.

– Framförallt dystopier är något som jag verkligen älskat sen barnsben. Jag har gått från fantasy till dystopi och bara älskar blandningen av det här. Det är ”blatant”, ”grimeigt”, enkelt och fult.

– Det blir som en filosofisk gåta i vad som har hänt och hur man ska lösa det. Det är som med en slasherfilm som ändå har nåt intressant i bakgrunden. Som i I am Legend där jag tittat en hel del på extramaterialet.

Om sociala interaktioner:
– Jag pluggar psykologi och för mig är det viktigt att kombinera spelet och berättandet och samtidigt få fram bekväma men utmanande sociala interaktioner. Att man kan leva ut och leka som man gjorde när man var barn eller som att man är tillräckligt full. Men att man kommer ihåg det dagen efter, om man nu har överlevt, hehe.

Om att sälja in eventet till ”icke-nördar”:
– Det som jag gjort är att jag har ringt till mina favoriter. Som Starbreeze studios som håller på att göra ett The Walking Dead-datorspel, jag ringer till dem och säger ”hörrni jag är en jättedålig säljare men jag har gjort ett event och skulle jättegärna vilja att ni är mina kunder”.

– Jag har nog hellre den strategin att rikta in mig på företag som är lite nördiga och sen kanske sprider det sig till andra nördiga företag som också är lite mer ”edgy”. För det här har ändå sin grund i en rigid teambuildingvetenskap.