Bokrecension: Harry Potter and the Cursed Child börjar med samma scen som Harry Potter och Dödsrelikerna slutar i. Det har gått 19 år sedan slaget vid Hogwarts och Harry är nu en medelålders man anställd på Trolldomsministeriet. Tillsammans med sin fru Ginny skickar de iväg mellansonen Albus Potter till sitt första år på Hogwarts.

pottermore

Jag förväntade mig att vi skulle få en ny berättelse om hela hans första skolår och påminna om Harry Potter och De Vises Sten. Men istället har berättelsen ett stort fokus på Time Turners och vi får följa hur Albus och hans vän Scorpius reser tillbaka till Harrys egen tid på Hogwarts. Pojkarna hoppas kunna ändra historien och rädda liv.

Boken ger oss även svar på hur livet hade kunnat se ut under andra omständigheter, något som blir otroligt spännade. Jag måste erkänna att jag tidigare har funderat över hur berättelsen hade blivit om Harry inte hade hamnat i Gryffindor, eller om Voldemort hade vunnit slaget vid Hogwarts. Att följa de olika scenarierna var helt fantastiskt. Det var så spännande att jag hade svårt att sitta still och jag fick ta flera pauser emellanåt för att kunna samla mig innan jag kunde läsa vidare.

Men även om jag verkligen gillar boken, tycker jag dessvärre inte att den fläckfri. Under hela berättelsen ryktas det nämligen om att Voldemort fick ett barn, och jag tycker att det tar för mycket fokus i boken. Detta gjorde att en del utav mitt intresse försvann och personligen kändes lite som att bägaren blev överfull. Berättelsen hade inte behövt en ny skurk, det blev helt enkelt för mycket och jag måste tyvärr medge att less is more. Det är heller inget direkt nytt som händer i boken, utan det mesta är sådant som vi har sett tidigare.

Till skillnad från de tidigare Harry Potter böckerna är detta ett manus till den pjäs som spelas i London. Den består därmed mestadels av dialoger och små inledningsbeskrivningar av omgivningen. Personligen fungerar detta mycket bra, och jag tycker inte det är några problem att hänga med i svängarna.

Jag kunde knappt slita mig från boken och läste ut den på en dag. Jag skrattade mycket, samtidigt som jag ofta hade gråten i halsen. Men historien gick väldigt fort fram och jag tycker den slutade lite tvärt för att göra mig helt nöjd. Jag har svårt att förstå att berättelsen redan är slut och jag vill såklart veta vad som händer här näst. Jag håller tummarna för att vi får ytterligare en fortsättning, även om Harry kanske inte kommer vara med i den.

Tips: Friska upp minnet genom att se Harry Potter filmerna innan du läser Harry Potter and the Cursed Child.