Troll: ”Fjällvandrarens trollguide” är ett fantasifullt och detaljrikt bildlexikon där variationen av flora och fauna i fjällen är stor och mängden olika troll imponerar. En humoristisk aura gör det hela roligt och lätt att läsa, lägg till Anders Skoglinds snygga illustrationer och det snuddar vid full pott. Enda jag saknar är några riktiga överlevnadstips till fjällvandrare som inte stöter på troll.

Tänkte först, på grund av tidsbrist i och med flytt, göra en instagram-recension av Anders Skoglinds ”Fjällvandrarens trollguide” (ges ut av Ades media). Såna recensioner gillar vi skarpt nuförtiden. Så häng på @Barrikaden på instagram. Men författaren/illustratören/serieskaparen/förlaget verkar inte finnas där. Vilket kan tyckas smart. För nu blir det en rejälare recension här på sajten. Hade till och med förberett ett insta-collage, så för att det inte ska vara gjort i onödan kommer det här ändå. Ha!

IMG_1280

Faktum är att om jag inte tyckt om ”Fjällvandrarens trollguide” hade jag dock inte tagit mig tiden. För guideboken är cirka hundra sidor med fantastiska och detaljrika illustrationer. Främst på olika sorters troll och oknytt då flerhövdade troll, tandtroll, parabolgnomer, röktroll och huvudlösa troll är fem av många, många olika skogsvarelser som presenteras med finurliga och humoristiska texter samt snygga illustrationer.

Funkar ypperligt som bildbok för ett barn medan föräldern läser texten och fnissar för sig själv. Har testat själv.

Men allt är inte troll som glimmar. Vättar som röker växter, farliga flugsvampar, vapen, dvärgar, ockulta glasögon och fläckig skorpiongroda är andra avstamp i vad man kan kalla ett uppslagsverk. Dock inte i någon särskild bokstavs- eller ämnesordning vilket jag tror är att bra val av Skoglind (ni kanske känner igen honom från 91:an och Åsa-Nisse bland annat) för att variera läsningen.

Men till skillnad från en annan guidebok i samma anda – Herman Geijers zombieöverlevnadsbok – så saknar jag faktiskt lite konkret fakta och verkliga tips på hur man överlever i fjällen. För man kanske inte alltid träffar på troll, menar jag. Av preppern/föreläsaren Herman Geijer kommer jag ihåg att värme, mat och sömn är svinviktigt för att överleva en apokalyps, men också att hålla igång träningen för att kunna springa ifrån en zombiehord.

För mig som stadsbo, eller varför inte till läsande barn och ungdomar, hade jag alltså gärna mottagit insmygna tips på hur man kan överleva på fjället om det blir snöstorm eller om man går vilse.

Och i vissa fall hade jag gärna läst lite längre texter. Som en berättelse om fiendeskapet mellan tomtar och troll som det bara snuddas vid. Jag hade dock gärna sluppit sidan med sexiga trollkvinnor i kort kjol.

En av många genomtänkta detaljer i trollguiden är att trollen delas in i en John Bauer-skala. Alltså hur farliga de är. Genialt.

Skogsvarelser är ju inne i eller på väg in i en populärvåg nu sägs det, välgjorda och spännande ”Jordskott” på SVT Play rekommenderas. Och vill du konsumera ännu mer troll så hugg in på den norska filmen/fejkdokumentären Trolljägaren.

Bengt out.