Science fiction: Sveriges äldsta Science fiction-förening, Club Cosmos, har nyligen släppt första numret av e-tidsskriften ”Brev från Cosmos” som är gratis att ladda ned. Det innehåller bland annat recensioner och noveller där författare som Boel Bermann och Oskar Källner medverkar. Barrikaden har intervjuat hela gänget bakom.
– Tanken är att stödja och uppmuntra intresset för fantastik. Vi vill sprida fantastiknoveller och presentera intressanta svenska författare, säger Louise Bengtsson Rylander.

Så ser den ut – framsidan till första numret av "Brev från Cosmos".

Så ser den ut – framsidan till första numret av ”Brev från Cosmos”.

Club Cosmos har funnits sedan 1954, men det är först nu som ni släppt eget material i form av novelltidsskriften ”Brev från Cosmos” nummer 1. Varför dröjde det så länge, eller har det kommit material tidigare?

Vi har valt att svara kollektivt på frågorna i redaktionen. Och vi det är: Louise Bengtsson Rylander, Peter Bengtsson, Sandra Petojevic och Patrik Centerwall.

Louise: – Föreningen har gett ut material tidigare fast det var i ett annat format. Club Cosmos var faktiskt bland de första science fiction-föreningarna i Sverige som gav ut ett fanzine. Det mest spridda fanzinet var Cosmos Bulletin men den upphörde under 1980-talet.

– Dagens teknik erbjuder däremot helt andra möjligheter för publikation och detta är första gången som vi publicerar en e-tidskrift.

Peter: – Det har kommit en hel del tidigare, men liksom med så många andra tidiga civilisationer är det svårt att veta riktigt vad som har hänt långt tillbaka i tidens dimmor. Bästa källan till cosmisk visdom är nog ändå boken om Cosmos: http://www.bokus.com/bok/9789187669934/science-fiction-i-goteborg-60-ar-med-club-cosmos/

Patrik: – Dessutom får vi inte glömma bort att det finns många skrivande individer i föreningen – till exempel översättare som Gabriel Setterborg (föreningens grundare) och Inge RL Larsson samt novellister som Kjell Rynefors och ja … undertecknad då.

Vad innehåller ert första nummer?

Louise: – Fem noveller om AI och robotar, bokrecensioner och föreningspresentationer av några fantastikföreningar samt ett kalendarium med deras aktiviteter. Novellerna innehåller allt från berättelser om ondsinta kaffekokare till ämnen som behandlar hur religion och robotar kan mötas.

Peter: – Spänning, idéer, humor och framtidsvisioner! Fem berättelser på temat AI och robotar – alla skrivna av olika författare – det ger utrymme för variation på temat.

Sandra: – Även recensioner av aktuella böcker och novellsamlingar med SF/fantasy finns med.

Patrik: – Spänning! Äventyr! Humor! Allvar! Robotar!

Jag gillade alla novellerna. Men särskilt Jonas Larssons ”Svarta band” där han lyckas med konsten att få en deklaration att bli spännande. Har ni några särskilda tankar och planer kring novellerna som släppts och ska komma framöver? Vad är tanken med tidskriften?

Louise: – Tanken är att stödja och uppmuntra intresset för fantastik. Vi vill sprida fantastiknoveller och presentera intressanta svenska författare.

Peter: – I Club Cosmos stadgar återfinns följande formulering: ”Club Cosmos har som syfte att verka för spridandet och befästandet av intresset för science fiction.” Vilket väl avspeglar vår plan för världsherravälde.

Sandra: – Att kittla fantasin och mana till eftertanke. Fantastik är ett ypperligt medium för att vända upp och ner på verkligheten så att man får se den ur helt nya och fördomsfria synvinklar.

Patrik: – Dessutom fyller tidskriften ett tomrum. Vad jag vet finns det just nu ingen tidskrift som ger ut fantastik, men det har under de senaste åren visat sig att vi har väldigt många begåvade författare som skriver fantastik. Så vi hoppas att det här ska kunna bli ytterligare en plattform för alla dessa talanger.

Tar ni emot novellbidrag?

Louise: – Vi tar emot intresseanmälningar. Varje nummer kommer att ha ett tema så vi kommer att beställa noveller på just det temat. Detta nummer handlar om AI och robotar, nästa kommer att handla om varelser. Det kan också hända att det blir novelltävlingar i framtiden.

Illustration till novellen CCs resa av Eira A. Ekre i första numret av "Brev från Cosmos".

Illustration till novellen CCs resa av Eira A. Ekre i första numret av ”Brev från Cosmos”.

Om ni kliver in i tidsmaskinen för att skåda hur framtiden för ”Brev från Cosmos” ser ut. Vad får ni se då?

Louise: – En tidskrift som blir ett forum och en samlingspunkt för svensk fantastikfandom med nya intressanta författare.

Peter: – Det beror på hur långt man reser, men att hitta 50 000 nummer av ”Brev från Cosmos” i biblioteket på Trantor skulle inte vara fel.

Sandra: – En behändig liten tidskrift som både är i digital version för alla dem med läsplattor och tryckt i ett behändigt A5-format som gamla tiders ”Nova science fiction” och ”Jules Verne-Magasinet” så att den lätt kan tas med på ställen där man både vill koppla av och koppla ner.

Berätta mer om föreningen som ligger bakom!

Louise: – Club Cosmos är Sveriges äldsta aktiva science fiction-förening. Klubben grundades 1954 och har i dag ett sextiotal medlemmar. Vi är mest inriktade mot litterär science fiction, vilket kanske indikeras av att vi stödjer novelltidskrifter och fanzineutgivning, men vi är intresserade av olika aktiviteter och alla former av science fiction. Exempelvis går vi på gemensamma biobesök, har regelbundna pubträffar och anordnar kongresser.

Peter: – Club Cosmos är som redan omnämnt Sveriges äldsta aktiva science fiction-förening, men med det kommer mer än bara historia. Vi har genom åren samlat på och medlemmar i många åldrar och med vitt olika bakgrund, vilket leder till en förening med olika synvinklar och där fokuset ligger mer på att ha det trevligt än att göra så häftiga saker som möjligt. Vårat fokus ligger still stor del på litteratur, men det hindrar oss inte från att även syssla med saker som biobesök, picknick eller besök på observatorier.

Patrik: – Club Cosmos utmärker sig dessutom genom att vara en väldigt avslappnad och gemytlig förening som det inte är svårt att komma in i. Jag är en relativt nybliven medlem och minns fortfarande hur lätt det var att kännas som ”en i gänget”.

Ni verkar även ha samarbeten med andra föreningar, vilka är de?

Louise: – Vi hoppas genom novelltidskriften kunna skapa en plattform för västsvensk fandom. Därför finns fyra olika föreningar presenterade i novelltidskriften tillsammans med ett kalendarium så att de intresserade kan se vad som händer och sker. Samarbetet är inte ännu så utvecklat men vi hoppas som sagt skapa en plattform för fortsatt kontakt.

– Förutom Club Cosmos är tolkienföreningen Mithlond, steampunkföreningen Steampunk Götheborg och Star Trek-föreningen West Coast Trekkers presenterade.

Peter: – Vi har i olika omgångar haft samarbeten med de olika föreningar som finns eller har funnits i Göteborg med omnejd – men just nu har vi ingenting konkret på gång. Dock bör det inte glömmas bort att vissa sitter i styrelserna för flera olika fantastikföreningar och att vi även umgås med folk från andra föreningar.

Patrik: – Tentakler! Vi kan inte prata om Club Cosmos relationer med andra föreningar utan att nämna Tentakelsamarbetet – det är nämligen vad vi kallar det för. Även om det kanske inte är ett så utvecklat samarbete så har det ett namn, ett riktigt coolt namn. Och det måste vi ju slå ett slag för!

Illustration till novellen "Skrotletaren" av Joel Arvidsson. Från senaste numret av "Brev från Cosmos".

Illustration till novellen ”Skrotletaren” av Joel Arvidsson. Från senaste numret av ”Brev från Cosmos”.

Om någon tycker att umgås med Club Cosmos eller någon av de andra föreningarna verkar vara en lika bra matchning som Han Solo och Chewbacca. Vad ska man göra då?

Louise: – Komma till oss och säga hej! Vi tycker att det är jätteroligt att träffa alla som delar vårt intresse! Man kan exempelvis dyka upp på någon av våra pubträffar den andra tisdagen i varje månad eller skicka ett mejl till oss och fråga om allt mellan himmel och jord, info@clubcosmos.net

– Övriga föreningars kontaktuppgifter och kalendarium finns med i novelltidskriften så det är bara att kolla där.

Peter: – Bli medlem! I alla föreningarna man vill vara med i. Dessutom – med en medlemsavgift på 50kr per år borde ju alla bli medlemmar i Club Cosmos.

Patrik: – Gå på en pubträff med Club Cosmos! Alltid andra tisdagen i månaden och alltid på The Rover på Andra Långgatan. Eller gå på en Star Treff med West Coast Trekkers. Nästa är den 24 september och då är det också 20-årsjubileum så det blir extra mycket baluns. Tycker man att fantasy är roligare än science fiction så har Göteborgs Tolkiensällskap Mithlond pubkvällar den första tisdagen i månaden på Ölstugan Tullen vid Svingeln.

Förutom släppet av ”Brev från Cosmos”, vad blir årets viktigaste SF-händelse?

Louise: – Den nationella svenska science fiction-kongressen, Swecon, är alltid ett spännande evenemang. I år hålls den i Stockholm den 17 till 19 juni. En sak som jag också måste nämna, fast att den inte är i år, är den internationella Worldcon-kongressen. Den kommer att hållas i Helsingfors nästa år och det kommer att vara den första gången någonsin som världskongressen för science fiction hålls i Norden. Vi ser fram emot detta!

Peter: – Framtiden blir utan tvekan den viktigaste händelsen – det vi inte vet om och som överraskar oss när det händer! På ett mer klassiskt tema har vi SF-kongresser, både i Sverige och utomlands.

Patrik: – Naturligtvis LunCon den 22 – 23 oktober! Det är nämligen i år 60 år sedan den första svenska science fiction-kongressen hölls i Lund 1956 och detta uppmärksammas genom att en ny kongress hålls i samma stad. Den näst viktigaste händelsen är att Sveriges äldsta Star Trek-förening, West Coast Trekers, firar sitt 20-års jubileum i september.

Välj valfri SF-fras för att avsluta den här intervjun, själv avslutar jag alltid med ”Bengt out” (Kirk out), så den får ni inte ta hehe.

Louise: – Don´t Panic!

Peter: – Qapla´.

Sandra: – Live long and prosper!

Patrik: – Nano, nano!

Bengt out.