Fantastik: Det svenska deckarundret har tagit världen med storm. Med utgivningen av svenska fantastiknoveller som ljudböcker hoppas Oskar Källner från Fafner Förlag lägga grunden till ett svenskt fantastikunder i litteraturvärlden.
Berätta om det senaste släppet!
– Igår släpptes ”Landskap med Sententrer & Quadrillennium” av A.R. Yngve. Det är två berättelser som utspelar sig i en fjärran framtid, den första i en värld där civilisationen kollapsat och mänskligheten delar världen med någon slags automatiserade robotdinosaurier, och den andra behandlar några extremt avlägsna postmänniskors version av ett julfirande. Båda två är finurliga och tämligen humoristiska.
– Detta var den sista i en serie av e- och ljudnoveller som jag släppt via mitt Fafner förlag. Totalt är det tio noveller jag har låtit spela in, och förutom en veckas avbrott i mitten på grund av sjukdom, så har vi släppt två noveller i veckan i fem veckor.
Inom vilka genrer passar novellerna in?
– Allihop ligger inom det som brett kallas för fantastiken. Det är skräck, fantasy och science fiction. Flera är av i fantastik-Sverige välkända författare som bland andra Love Kölle och Anna Jakobsson Lund men även spännande debutanter som Andrea Lindgren och Tobias Alfredsson.
Berätta om arbetet med publiceringen och varför du gör det här?
– De senaste åren har det verkligen kokat inom fantastik-Sverige. Det skrivs och publiceras böcker som aldrig förr. Ändå för dessa verk fortfarande en aningen undanskymd tillvaro i jämförelse med de verkligt storsäljande genrerna, så som deckare och feel good. Men precis som deckarundret en gång kom och slog alla med häpnad, till den grad att det nu finns bokhyllor runt om i världen med ”Scandinavian Crime”, så är vi övertygade om att det finns potential för ett svenskt fantastikunder.
– Det produceras mycket text som ständigt blir av allt bättre kvalitet. Dessutom har vi här i Norden en egen ton och textur i vår fantastik som särskiljer den från mycket av det som finns internationellt. Därav den här satsningen. Jag vet inte hur det kommer att gå i längden, men jag vill ändå ge mitt lilla bidrag till att sparka igång ett fantastikunder. Och för att kunna göra det måste det finnas tillgängligt för den stora massan.
Var kan man hitta dem?
– De finns på Storytel och alla andra streamingtjänster, samt alla internetbokhandlare och gratis via biblioteken. Just det här med att få ut dem på streamingtjänsterna var grundidén i projektet. Bara Storytel har nästan 300 000 prenumeranter. Nu har ju dessutom Axiell media släppt Biblio-appen där det är väldigt enkelt att logga in hos sitt lokala bibliotek och lyssna på ljudböcker, helt gratis. Allt som behövs är ett lånekort med pinkod.
– För den oinvigda i fantastikens värld finns det självklart en viss tröskel att ta sig över för att köpa en fantastikbok. De flesta gör det aldrig. Men om det enda man behöver göra är att trycka på en ljudboksikon i en app så är plötsligt tröskeln väldigt låg. Dels är novellerna ganska korta, kanske runt 45 min, så det är inte så mycket tid den potentiella lyssnaren måste överlåta, och dels så betalar hen redan för streamingabonnemanget, så det kostar inget att testa.
– Min förhoppning är att många vågar testa och att flera får blodad tand. Och plötsligt, innan vi vet ordet av det, så har vi vårt fantastikunder.
Bengt out.