Intervju: Barrikaden tipsade för några dagar sedan om att köpa Herman Geijers ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen” som julklapp. Vi utlovade samtidigt en intervju med författaren. Här kommer den!

herm

Herman Geijer – författare till ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen”. Foto: Pressbild

Varifrån kommer ditt stora zombieintresse?
– Det korta svaret är att jag är hårdrockare. Det långa svaret handlar om att jag fick en kul idé på en kurs och sen när det blev väldigt många anmälningar till kursen så var jag tvungen att lära mig mer. Då hittade jag en massa intressanta texter och ingångar till hur det går att tolka zombien.

Men du har även ett stort intresse för överlevnad, berätta?

– Det handlade om att jag behövde lära mig mer eftersom Max Brooks Zombie Survival Guide inte ger någon bra bild av vad det är. Det är intressant att veta hur en ska tänka och bete sig i naturen. Så jag gick en enveckas kurs i skogen med Svenska Överlevnadssällskapet och läste in mig på de svenska böckerna som finns om överlevnad.

…och denna kombination ledde helt enkelt till att du ville göra en bok?
– Nja, det var väl lite det och att jag ville få ner det jag lärt mig på ett bra sätt. Det var därför jag startade bloggen för två och ett halvt år sedan och boken kan väl ses lite som en sammanfattning på den. Apart förlag frågade mig för ett drygt år sen om jag ville skriva och jag hade helt enkelt svårt att tacka nej.

Hur har arbetet varit med att göra klart boken?
– Ganska jobbigt, men roligt ibland. Det finns så mycket meningslös men rolig fakta som jag kommit över. Olika teorier om allt från vad killen i Into the Wild egentligen dog av till att böldpesten skulle varit ett virus och inte en influensa. Jag har också lärt mig mycket om hur människor reagerar vid kriser och katastrofer. Det är en grej som varit frånvarande i andra zombieöverlevnadsböcker tycker jag.

zombieoHar det varit svårt att inte snegla för mycket på Max Brooks The Zombie Survival Guide?
– Inte direkt faktiskt, min bok är ju baserad på forskning och fakta och hans bok är helt fiktiv.

Eller har det varit bra att ha den med sig så du kan skriva om annat som han inte tagit med?
– Mer så egentligen. Att ha tio sidor om strid under vatten med zombier men ingenting om hur landets katastrofberedskap ser ut eller hur vi tränar oss i att agera vid ”skarpa lägen” är ju lite underligt kan jag tycka.

Amerikaner har ju generellt sätt enklare att få tag i vapen än gemene svensk, kommer vi få det jobbigare att överleva här?

– Nej, det bor ju färre här. Dessutom är Sverige ett väldigt vapentätt land (topp tio i västvärlden). Men det kan nästan vara lättare eftersom galningar i mindre utsträckning har tillgång till automatvapen.

Hur stor chans/risk tror du det är att det kommer en zombieapokalyps?
– Den är extremt liten.

Vill du vara med om en zombieattack för att testa ifall dina kunskaper är tillräckligt bra?
– Nej, jag tror det är extremt vidrigt att se alla ens nära och kära dö.

Var står du i frågan ifall det kommer vara snabba eller långsamma zombier vid en zombieapokalyps?
– Jag tror det är förödande att bara förbereda sig för den ena typen av zombier. Förberedelserna måste vara för båda varianterna.

Du har ju figurerat i en del medier och håller i en zombieöverlevnadskurs på ABF och du kallas även zombieexpert. Är du kändis, känner folk igen dig på gatan?
– Ha ha, nej än så länge har ingen kommit fram och sagt hej så där. Men jag är nog en av de få i Sverige som faktiskt får betalt för att prata om att överleva zombieapokalypsen (det är dock inget jag lever på utan bara extra inkomster).

Slutligen, om en zombiehord står utanför mitt hus just nu och jag inte hunnit läsa någon guidebok, vilka snabba tips har du då?
– Det beror på hur du bor. Har du säkerhetsdörr? Mycket mat och vatten hemma? Kan du ta dig ut obemärkt? Det gäller att ha sätt att tänka snabbt och rationellt samt att kunna scanna av omgivningen. Om du läst boken skulle du förhoppningsvis inte hamnat i den situationen utan lämnat staden så fort du märkte de första tecknen.

Bengt out.

LÄS BARRIKADENS TIDIGARE ARTIKLAR PÅ ÄMNET ZOMBIER

10 anledningar att se Död Snö 2 (filmhyllning)

”Rom-zom-kom” – lösningen på ditt dejtproblem (Barrikaden hjälper till i filmdjungeln)

”Ibland önskar jag att man varit tysk” och ”Borde fakturera mig en miljon” (tvådelad intervju med Johan Kimrin, redaktör för Apart förlag som bland annat ger ut The Walking Dead på svenska)

Så här tar man brädspelskörkort (Dragon Lair’s David Rasmusson tipsar om zombiebrädspel)

Anfall är bästa försvar (vapentips inför zombieapokalypsen)

Swedish zombie går i graven (om den avsomnade bloggen)

Zombies svämmar över spelbranschen (tv/dataspel)

”Monsterfilm som inte är monsterfilm” (intervju med Zon 261-regissören Fredrik Hiller)

Recension: Zombies!!! (brädspelsrecension)