Serier: Att ge ut sitt eget verk med hjälp av kickstarter blir allt vanligare. Barrikaden tog ett snack med serieskaparen Jörgen Karlsson vars kampanj att ge ut ”Karl Kämpe Äventyraren” fått en bra start och nu nått sitt första stretchgoal.
– Jag tror att kickstarter är ett sätt för den lilla människan att nå ut på den stora marknaden.
Berätta lite om dig själv, vem är Jörgen Karlsson?
– Jag är en serieskapare som bor i Luleå. Jag arbetar som grafiker och hoppas inom de närmsta åren att få utöka min resumé med författare. Serietidningen Karl Kämpe Äventyraren började nämligen som en bok. En novellsamling för att vara exakt som innehåller åtta noveller. Jag finslipar i skrivande stund på det tredje utkastet av boken och för att skapa kännedom om min hjälte skapade jag serietidningen.
Berätta lite mer om Karl Kämpe, vem är han?
– Som ung drogs Karl Kämpe tidigt in i det stora nordiska kriget. Som tusentals andra svenskar marscherade han under Karl XII:s fanor och deltog i den ena bataljen efter den andra. Efter katastrofen vid Poltava får han dock nog av krig och elände och beslutar sig för att återvända hem till Sverige. Han hamnar dock på omvägar och en mörk resa genom Europa tar vid.
– Karl upptäcker nämligen att ett hemligt krig pågår i skuggorna. Ett krig mellan himmelen och helvetet. Han dras snabbt in i kampen och beslutar sig för att strida mot mörkrets makter var de än må finnas. Som person är Karl tystlåten och stoisk. Det långa soldatlivet har gjort honom hård, kraftfull och den perfekte förkämpen för allt som är rätt och riktigt.
Varför tror du att så många svenskar är intresserade av 1700-talet?
– Stormaktstiden har nog alltid lockat svenskarna. Det som har förändrats på senare tid är vetskapen om att karolinerna och framför allt Karl XII inte var några föregångare till dagens nynazister. Dessa kan tjoa och tjimma hur mycket de vill men karolinerna var inga nationalister. De såg sig själva som upplänningar, smålänningar, östgötar och så vidare. Nationalism fanns inte över huvud taget under 1700-talet. Karl XII hade exempelvis soldater från alla möjliga länder och han brydde sig inte om varifrån de kom så länge som de kämpade för honom. Svenskarna har på helt felaktiga grunder skämts litet för karolinerna och den insikten har fått oss att se på det karolinska arvet på ett helt nytt sätt.
Du har nu en kickstarter-kampanj på gång. Varför ska man stödja detta projektet?
– Förutom att stödja en person som skapar, vilket alltid är viktigt, så är det hög tid att vi svenskar tar våra krigiska förfäder till oss. Karolinerna var varken bättre eller sämre än andra nationer som krigade ute i Europa på den tiden. De flesta var obildade bondpojkar som kastades in i ett krig som de inte riktigt förstod och inte kunde fly från. Att Karl XII och karolinerna de senaste decennierna nästan helt obehindrat har fått ”kidnappas” av vit makt-rörelsen är helt oacceptabelt. En del i mitt Karl Kämpe-projekt är att ta tillbaka dessa svenska symboler och föra dem till heders igen.
Du har tidigare haft en lyckad kickstarter med första numret av Kämpe och vi har sett andra svenska serieskapare som Kim W Andersson som haft framgångsrika kampanjer. Är detta framtidens utgivning tror du?
– Jag tror att kickstarter är ett sätt för den lilla människan att nå ut på den stora marknaden. Med kickstarter behövs inga komplicerade mellanhänder som serieförlag, bokförlag, skivbolag med flera som sätter hårda krav. De nyss nämnda kommer alltid att finnas men man behöver dem inte längre för att komma igång. När sedan det man skapar växer så är den lilla människan i betydligt bättre position när det är dags att sätta sig vid förhandlingsbordet. Kickstarter är inte svaret på alla problem men det är ett bra ställe att börja på.
– Om vi pratar om den svenska serietidningsmarknaden så är det absolut framtiden. På 80-talet när jag växte upp fanns det hela hyllor med serietidningar i matbutikerna medan man nu för tiden får vara glad om man hittar en handfull på den lokala OKQ8-macken. Med det utbudet måste serieskaparna finna nya kanaler att nå ut och kickstarter är definitivt en av dem.
Det finns många speciella och annorlunda titlar vid denna tid (kvartermästare, livmedikus med mera). Vad hade din titel varit under 1700-talets Sverige?
– Profoss hade min titel varit. Profosserna var en sorts militärpolis i de karolinska arméerna som såg till att hålla ordning på soldaterna och lägret med sin förgyllda yxa. De var fruktade av alla för att de hade ansvar för all bestraffning och hade ofta ett stort respektingivande skägg som jag faktiskt har. Ha-ha…